Da li imamo za čim da žalimo

wiggum

Veteran foruma
Ja se u biti sjećam ove druge varijante izgleda, to su 80-e.
Baterija-Croatia-84-YU-nostalgija_slika_XL_70943225.jpg
Tog dizajna se i ja sjecam, dakle dizajn je bio i u prvoj polovici 90-ih.
 

mario mandić

Aktivan član
Supporter (2016)
Sky nebi se slozio s tobom.
Ovakve igracke su mogli priustiti samo ljudi koji su radili u drzavnim poslovima i to u uredu a ne u tvornici.
Primjer moji roditelji mi nisu mogli priustiti okako nesto jer su radili u tvornici i ugostiteljstvu. A susjedovo djete je vozalo mehanovu lokomotivu po pijesku ispred zgrada neznajuci ni sta ima u ruci jer si je to mogao priustiti njegov tata drzavni sluzbenik
Evo: https://zmaga.com/forum_topic.php?id=19434
Jedan od komentara (na slovenskom):

Mehanotehnika je bila takrat firma. Na koncu se je preimenovala v Mehano. Dejansko je bila daleč od odlične igrače, je pa bila najboljša igrač, ki smo jo dobili v takratni Jugoslaviji. Sam ima še veliko teh igrač in zagotavljam da to ni bila odlična igrača.

Sestavljanka Mehanotehnika je bila ukradena igrača (brez licence) od Franka Hornbyja iz Liverpoola. Še sedaj jo izdelujejo, samo da je sedaj sedež podjetja v Franciji. Od Mehanotehnike imam doma samo še načrt (ta ki je na prvi sliki) ostalo sem vrgel že v smeti.

Velik problem Mehanotehnike so bila baterije, ker si v Sloveniji dobil takrat samo Zmaj baterije, ki so stekle ven in so ti že tako neuporabno igračo uničile.
Njihovi telefoni so bili smeti in niso delali tudi kot novi. Jih je imela sestrična.
Podobno je bilo s kaso. Zasnovana je bil odlično, vendar se je hitro polomila in tudi rolce za račun nisi dobil nove pa, če si jo iskal po celem svetu.


Njihove lišaste igrače so bile začuda odlične in nekatere držijo še danes!!!

Delali so avtomobile na kablsko vodenje, to so bili Mercedes G, C111 in kombi, BMW M1 concept, gr5, Porsche911. Sam sem bil lastnik kar nekaterih in tudi te niso delovali. Prva serija teh avtov je imela rdečo konzolo, kasnejši modeli so imeli boljšo črno konzolo. BMW m1 imam še sedaj.

Izdelovali so tudi ladje in trajekte, ki pa jih ne poznam.

Mali pločevinasti avtomobilčki so bili v primerjavi z Majorette in Matchbox zelo slabi. Kaj šele če jih primerjamo s SIKU.

Avtocesta je bila zelo osnovna, lahko si kupil samo 8-ko, ki ni bila kompatibilna z nobenim drugim sistemom. Zelo hitro se je pokvarila in nato ostala samo še v omari.
Imel sem tudi BiMo kocke. Tukaj ne bom izgubljal besed, saj vsi poznamo LEGO. Nekaj bimo kock se jih še valja doma, pa jih moram čim prej vreč stran.


Ena boljših Mehanotehnika igrač so nedvomno licenčno izdelane plastične makete od francoske firme Heller. Še sedaj hranim njihovo Santa Mario in jo imam v originalnem stanju, kot je bila kupljena pred 40 leti.

Elektro pionir je bil naš majhen laboratorij, samo je večina poizkusov itak delovala samo v načrtu.

Njihov paradni konj so bili seveda vlakci. Sam sem popolni ljubitelj teh igrač še sedaj, vendar so po kvaliteti zelo zaostajali za Nemškimi izdelki.

Mehanotehnika je dejansko preživela samo zaradi izdelave vlakcev v HO merilu, saj jih je 95% šlo takoj v tujino, skoraj vse na ameriški trg. Firme kot so Like Like, AHM, Tempo, Bachmann, Atlas... so prodajale dejansko Mehanotehnika vlakce. Mehano vlakce lahko kupiš še sedaj skoraj v vseh trgovnah z igračami. Izdelujejo tudi Prestige serijo, kjer je izdelava boljša in temu lahko rečemo dobra igrača, če je to sploh še igrača.

Firma deluje dejansko še danes pod imenom Mehano. Ime se zamenjali že v Jugoslaviji okoli leta 1989. Bom prilepil tudi nekaj slikc svojih igrač.

Dejansko so bile to zelo slabe igrače, vendar smo jih imeli vsi doma in smo jih zato vzljubili. Ker smo sedaj že stari prdci in se radi spomnimo na naše otroštvo pa kujemo te igrače v zvezde. Mogoče je tako tudi prav, saj ko sem bil mali, me kvaliteta sploh ni zanimala, važno da sem se igral.
Načita se ja slovensko a opet nista ne procita:glup
 

Davor

Veteran foruma
Roditelji od bratića, oba radila u tvornici, a moja samohrana majka kao trgovac u nekadašnjoj robnoj kući, pa sad kako kome..

Moji roditelji su radili u fabrikama (različitim). Otac radnik na mašini, majka službenik i godinama sam dobijao Mehanotehnikine setove. Nije da su bili džabe ali su se mogli priuštiti.

Bio sam na izložbi "Živeo život" kojom je predstavljen život u SFRJ (od dekoracije stanova pa do čuvenih kioska sa viršlama). Bilo je izloženo dosta Mehanotehnikinih proizvoda.
Ja vama ne mogu da opišem sa kakvim sjajem u očima su roditelji ali i babe i dede svojoj deci objašnjavali kako su se igrali i odrastali uz te igračke.
Danas kada živimo u instant vremenu gde se, pod navalom novih proizvoda, sve zaboravlja posle nekoliko meseci, teško da ta deca i mogu to da razumeju.
 

Gorchi

Veteran foruma
Supporter (2016)
Supporter (2017)
Supporter (2019)
Supporter 2020
Supporter 2021
Onaj koji je pisao o nekavaliteti Mehanotehnike... ne znam kaj je radio. Imao sam sve moguće od Mehanotehnike pa mi je radilo. Imao sam onog Mercedesa kao vatrogasca, safarija, crveni križ.. to se je sve vozilo. Imao sam BMW M Alpine i isto se lijepo vozao. Onog Mercedesa G imam još ali sam izbacio svu elektroniku jer sam htio ugraditi nešto bolje iz revije TIM a danas bih mogao (i nekad ču) nabaviti kontroler za motor i servo za prednje točkove. Ali taj G kod mene još uvijek postoji!
Imao sam i trajekt koji se vozao ljeti u Duboki kad sam išao ka mojoj tetki i ujku na more. LIjepo se vozao i navozao ali mu je Jadran polako napravio štetu. Čiščenje sa pitkom vodom mu je produžilo život ali ipak.
Bimo kocke još imam negdje ali iako su to nekako kreativne kocke ipak Lego je (bio) bolji, možeš raditi fine detajle itd. Puno više kombinacija.
A da ne zaboravio još one metalne komplete poput Meccano iz Italije. U katalogu je bilo mislim da 6 kompleta (ili čak više) ali teško se sve dobilo. Mislim da mi je otac uspio nabaviti 4 i sa time sam imao dosta užitka. I svake godine kad idem u Novegro i gledam kaj Italijani prave sa Meccanom sjetim se tih kompleta.
Slažem se, Mehanotehnika možda nije imala sve na nivou kao u zapadnoj Europi ali nije bila daleko. Za ono doba je bila dosta kvalitetna no nikakva igračka ne može preživjeti pad iz trečeg kata, automobil je za vozanje i nije zamjena za loptu itd. Telefon sam imao pa je čak bio dobar za interkom unutar stana :) I da radio je dok su baterije radile....
O željeznici pa na tom forumu znamo sve tako da o tome ne bi pričao.
Za kraj, iako imam danas skoro 45 godina moje djetinstvo je bilo ... djetinstvo! Sa računarom sam se sreo u 5. razredu OŠ, t.j. u 1985 sa (Iskra) ZX Spectrumom ali barem do tada igrali smo se sa igračakama, bili smo vani na dvorištu, puzali smo u peskarima sa automobiličima... Danas je previše djece za računarom, u školi imaju sve više domaće zadaće i na kraju ispadne da djetinstvo danas nije više djetinstvo u pravom pomenu riječi. Bila su to nekada vremena.
 

hyperion

Veteran foruma
Onaj koji je pisao o nekavaliteti Mehanotehnike... ne znam kaj je radio. Imao sam sve moguće od Mehanotehnike pa mi je radilo.
Zavisi o tome kako postupaš s stvarima. Kad sam 1992. dobio prvi Mehanotehnikih vlak je taj "živio" samo nekoliko dana. Što klinac od 7 godina zna što i kako s tim. Jednako je završila Mehano garnitura kupljena 1995. Npr. napravio uspon od 10% (posto!) pa mislio da će vlak proči. Kraj je došao kad sam na tlu imao postavljen oval, pa sam čarapom zakačio za tračnicu i sve povukao za sobom. Kad sam 2003. dobio treći vlak sam več toliko bio zreliji in odrastao da mi je bilo jasno, da treba pažljivo postupati time te prije svega čuvati to.
 

Matori78

Novi član
Nekada je unutra bio tenk...
View attachment 96564

Radi se o samohodnom protuavionskom oruđu kako je i prikazano. Točnije, maketi 1:35 francuskog PZ tenka AMX 30 D.C.A. kako i piše poznatog proizvođača Heller iz Francuske. To je očito bila neka kooperacija Mehanotehnika - Heller. Što točno, ne znam- tj. da li je Mehanotehnika samo prepakiravala i stavljala uputu na našem jeziku unutra ili nešto više od toga?
Inače to je bila moja prva maketa.Otac mi ju je kupio u robnoj kuči "Tekstilka" u Karlovcu za rođendan. Mogla je biti 1983. ili 84. u pitanju.
Ono što je bilo u toj kutiji nije samo taj PZ tenk več i 2 člana posade te mislim još 5 vojnika (jedan sa bazukom). Također mala tuba ljepila i posudice sa bojom. Dakle jedan prilično opsežan set. Tek nedavno sam vidio da je spomenute dodatne vojnike Heller prodavao i kao zasebne makete. Dakle ova kombinacija Mehanotehnika - Heller koju sam ja imao je bila neki spoj dva artikla Hellera u jednoj kutiji. Pošto sam bio klinjo, sa ocem sam počeo slagati tu maketu , ali nikad je nismo zgotovili. Tj. tek vojnike. Poslije se sve to pogubilo naravno. No volio bih tu maketu opet jednom imati i složiti.
Inače imao sam polovicom 80.ih i 2 seta HO vlakova. Imam ih i sada, u MINT stanju. Također imam i možda "dragulj u kruni": zelenu lokomotivu sa natpisom "Jugoslavenske Željeznice". Imam i još ponešto vagona i par setova koja prodajem na eBayu. Sve to vozi i danas. Sad se sjetih da od Mehanotehnike imam još i set HO tramvaj (dva kola) i to ne prodajem kao i žuti mercedes C111. Sve to radi! Moji su bili proleteri i nije uvijek bilo novaca da mi se kupi što sam htio (BMX bajk mi je ostao nedosanjana patnja :)) .Ali tu i tamo su mi priuštili ovako nešto( obično za Sv. Nikolu poklon) od Mehanotehnike. Zato i danas skupljam i čuvam tih par artikala koji me vežu za lijepo i bezbrižno rano djetinstvo.
 

1borna

Veteran foruma
Mehanotehnika je dugo vremena surađivala sa brojnim poznatim firmama, najčešće im je "štancala" proizvode
na njihovim kalupima jer im je radna snaga bila jeftinija od EU a imali su puno strojeva za brizganje plastike.
Znali su i izrađivati klupe za njih zbog istog razloga sve dok njihove najbolje alatničare nisu preoteli
Roco i drugi davši im višestruko veće plaće.
Čuvaj svoje stare modele iako prema današnjim nisu bog zna što jer su uspomene neprocjenjive! :pozdrav:
 

SHUCA

Poznati forumaš
Ti proizvodi su brizgani tudjim donetim alatima u pogonima Mehanotehnika.
Cesto se vise isplatilo brizgati kod kooperanta no rabiti svoje masine i placati SVOJU skuplju radnu snagu..
Natpis Mehanotehnika u i na ambalazi dovoljno govori o ugovornoj proizvodnji...
Cak je i ambalaza i prateca dokumentacija stampana u SFRJ..
Brizgao je Mehano i Fleischmannu, Roco-u, Pocher, Rivarossi....
Pisao sam vec o znacaju Mehanotehnike u medjunarodnom smislu... Ni malo naivno !!!!
Firma je osnovana za neke druge potrebe,a modeli su bili sporedna delatnost.
 

ilijevski

Član foruma
Imao sam od Mehanotehnike više igračaka. Raznorazni alati, autić na daljinski upravljač, ali ne bih tačno mogao da se setim modela, one plave i žute kocke što su se spajale nekakvim belim tračicama (koje sam ja pola požvakao, jer su bile mekane :glup ), pa onda nekakve kocke koje su imale u kompletu i crvene krovove, pa sam mogao da napravim vrlo lako celo selo :), fliper...

Takođe sam imao i vozić. Sećam ga se solidno. Mesingane šine, ali nisam baš siguran da je bio od Mehanotehnike. Pamtim crnu parnjaču sa crvenim točkovima, a nešto se ne sećam da sam video nešto slično od Mehanotehnike. Pre mi liči na Piko na koji sad često nalećem po oglasima...
 

Podržite rad foruma

Ako želite da pomognete radu foruma i portala malezeljeznice.net, možete da donirate i na taj način doprinesete radu foruma i portala u punom kapacitetu ( Detaljnije o donacijama ).

Iznos donacije
Korisnicko ime sa foruma
Ako ste već donirali i više ne želite da imate pretplatu na godišnju ili mjesecnu donaciju, istu možete otkazati klikom na donji gumb:

Na vrh