JŽ Uaai - z "Zagrebtrans"

Davor

Veteran foruma
Skupio sam nešto više fotografija ovog izuzetnog vagona pa ih stavljam ovde u nadi da će se jednog dana pojaviti model ili modeli od kojih ćemo moći sastaviti ovaj gigantski vagon.
Fotografije sam preuzeo sa foruma railserbia.net.
17904398_10211546723039846_6651105031946018260_n.jpg 17952561_10211546727719963_2120409566474784569_n.jpg
Ima još...
 

Davor

Veteran foruma
I za kraj ovog dela citat autora fotografija:

deniob86 kaže:
Covece,stvarno sam trebao pre da zavirim u ovu Infrastrukturu. :)
Video sam ovo u donjem gradu i poceo sam da ga slikam i onda su mi izasli neki ljudi i zapoceli smo pricu nadzornik kola i ja...Napravljena je '60-'70 u fabrici vagona u Kraljevu,jedinstvena je (sa 24 osovine),ima manjih,i sve su privatne...Zapravo je vlasnik ove "dizalice" firma iz Novog Sada,i ova dizalca putuje po Balkanu (ide u Grcku,Bugarsku,bila je u Hrvatskoj i trebali su samo da stave platno sa natpisom Zagrebtrans,ali su Hrvati to ofarbali).Kaze da ih deca gadjaju kamenjem zbog tog natpisa.Inace,bila je U Bgd DG zbog nekog trafoa koji je kamionom trebao da se doveze iz Zeleznika,pa da ide za Sombor...Ide kao vanredna posiljka,po njegovim recima jako je udobna (24 osovine,sta ne bi bilo).ima 2 odeljka-trpezariju i spavaci blok,u toku voznje moze da se spusta i podize deo sa teretom,kao i da ide levo-desno i da se tako prilagodjava tunelima,mostovima itd...Nahvali je on,i posle bogami 40tak minuta caskanja,nastavio sam sa blickanjem,ovaj put sa dozvolom.
 

Damir

 
Osoblje foruma
Davorić,samo da ti dam još jedan info u vezi Uaai-(a).
Ovaj je velik,ali postoji i veći. Koliko znam jedino ga je kolega Thomcro radio i to onog najvećeg kojeg ću ti dolje pocrtati.
Osim ovih tvojih fotki treba postaviti i ostale "ako" se tko odluči na izradu da ima koliku-toliku vizuru vagona. :papa:

Zagrebtrans posjeduje nekoliko Uaai vagona:

4 osv vagon – namjenjen za prijevoze tereta velikih dimenzija
8 osv vagon – namjenjen za prijevoze tereta težine do 110 tona
10 osv vagon – namjenjen za prijevoze tereta težine do 130 tona
16 osv vagon – namjenjen za prijevoze tereta težine do 210 tona
24 osv vagon – namjenjen za prijevoze tereta težine do 310 tona
32 osv vagon – namjenjen za prijevoze tereta težine do 450 tona
 

Davor

Veteran foruma
Konkretno, fotografije ovog vagona u stanici Donji grad (Beograd) sam postavio pre neki dan u drugoj temi a skinuo ih sa FB. Međutim, na forumu railserbia sam pronašao mnogo više fotografija istog vagona, istog autora.
Do tada sam za vagon sa JŽ oznakama mislio da se zatekao na teritoriji Srbije u trenutku izbijanja rata pa je korišćen do okončanja sukcesije. Fotografije su nastale 2006. godine te su JŽ oznake još uvek validne.

Međutim, logo firme "Vojvodinašped", pripadnost ŽTP Beograd i propratni tekst autora fotki su me naterale na sumnje.
Zapravo, vagon i verovatno jeste (bio) vlasništvo "Vojvodinašped" - a te dat u najam "Zagrebtransu" o čemu svedoči deo teksta gde se govori natpisu. "Zagrebtrans" je trebao da provizorno stavi svoj logo u formi nekog platna/cerade što znači da on i nije njihov.

Povrh svega, setio sam se da sam negde video taj vagon baš sa logoom "Vojvodinašped" - a.

upload_2017-4-20_19-37-43.png

upload_2017-4-20_19-38-24.png

 

Damir

 
Osoblje foruma
Svaka cast za :fotic:. Ipak treba sedeti medju poskocima i cekati ovakve ulove.:palac_gore:

Hvala Davore! :respect: Inače sjedenje među poskocima i nije toliki problem,ali njihov vođa Dobrivoje zadaje nam izvjesne probleme...:hihihi:
Kad si na Riječkom kršu u ekšnu onda furaš sa sobom špricu,iglu i serum protiv ugriza. :papa:
 

Stanley

Poznati forumaš
Danas sam bio na kolodvoru Podsused Tvornica i zatekao ova dva monstruma, pa neka se nađu u ovoj temi:

SaoQYlv.jpg


N4A6eAA.jpg


FWXraB3.jpg


y3IG4Gt.jpg


RBIglkI.jpg
 

Domagoj Vu

Aktivan član
Brojevi vagona su: 33 78 9956 500 - 2 Uaai-z
44 78 9050 499 - 9 Uk-zž
Nastavak fotki...
Oko 18 sati odlazi za Slavonski Šamac.


Baatić...


Čekam da se on vrati iz Bosne prazan kako bi ga detaljno uslikao. U subotu i ponedeljak ga neću moći uhvatit.
 
Last edited:

Domagoj Vu

Aktivan član
Kolega iz Rijeke je taj vagon napravio od kartona u Dorina čokoladi. :)

http://www.zeljeznice.net/forum/index.pHypihp?/topic/13449-hr-zt-uaai/
Hipi, ovaj kojeg sam ja uhvatio nije ni blizu modelu. Ovaj skroz gornji vagon koju je postavio kolega Davor je taj vagon kojeg je radio Tomo a vagon je dugačak 54 metara. Ovaj kojeg sam ja uhvatio bi rekao negdje 40 ili manje metara. Nisam vidio oznaku na ovom kojeg sam ja uhvatio... :(

Btw malo prije se vratio Uaai-z iz Bosne iz Slavonskog Šamca.
 

Domagoj Vu

Aktivan član
U petak je iz Šida na teretniom došao Uais-z 31 78 992 2 000 - 1. Neznam di je išao odredišni kolodvor mu je SL Brod.
image.jpg image.jpg
Imam samo dvije fotke a baterija mi se ispraznila... :mamurluk:
 

thomcro

Aktivan član
... Koliko znam jedino ga je kolega Thomcro radio ...
24 osv vagon – namjenjen za prijevoze tereta težine do 310 tona
...
Ja sam radio ovoga sa 24 osovine (btw, tema o njemu ja na linku -> http://forum.malezeljeznice.net/index.php?threads/hr-zt-uaai-z.4216/)

"Norcu" se nebi usudio raditi jer je zajebana za napraviti do neba, puno osovina puno postolja puno detalja a prolaz kroz zavoje vrlo upitan (doduše i ovaj sa 24 osovine ima upitan prolaz kroz zavoje).

Ovaj sa deset osovina šta sam ga tek počel delat je isto priča za sebe. Zbog složenosti ni nema nikakvih pravih nacrta nego sve radim u skicama i u hodu.

Postavlja se pitanje zašto ih ja onda uopće radim ... stvar je u tome što tih vagona nema na tržištu i oni predstavljaju veliki izazov.

Ako bog da pa da sam u pravu i da znam što radim, ovaj desetosovinski će bit pun detalja i imati će na malom prostoru puno pokretnih detalja. Ali o tome ćemo kad za to dođe vrijeme jer do tada treba jako puno drugih stvari napraviti. Isto je i sa trafom, već sad točno znam kakav će trafo biti gore (imam fotke iz svih kutova tako da neće biti problema sa detaljima). I taj trafo će bit u opciji opterećenja kao što je onaj od velikog Uaai-ja (unutra su "ćelije" koje imaju otvor na vrhu da se može nasipati pijeska da se oteža {mada to nikada nije napravljeno})
 

Podržite rad foruma

Ako želite da pomognete radu foruma i portala malezeljeznice.net, možete da donirate i na taj način doprinesete radu foruma i portala u punom kapacitetu ( Detaljnije o donacijama ).

Iznos donacije
Korisnicko ime sa foruma
Ako ste već donirali i više ne želite da imate pretplatu na godišnju ili mjesecnu donaciju, istu možete otkazati klikom na donji gumb:

Na vrh