Goša Y: AR, BR, WR i SR vagoni

vdzr

Novi član
Meni vise ide kako je izvana izgledao, i u kojoj boji je bio. Ja naznam da li je boja kao sto je na vagonwebu ispravna. Za to mi treva slike.
 

Balkano

Član foruma
Nisam znao di da strpam to pitanje (zapravo 3 pitanja), zato cu sad ovdje:
Koji su medunarodni vlakovi (osim Orient i Simplon Orient Express) tjekom 50ih, 60ih i 70ih godina na putu do Juge ili kroz Jugu na podrucju Juge imali vagone restorane (WR) uredane u svojoj kompoziciji?
Koji su to tipovi bili (CIWL, JZ ili ostali)?
Kad su zadnji vagoni restorani prestali prometovat?
Mislim na Balkan Express, Jugoslavija Express, Tauern-Orient Express, Tauern Express, Mostar-Dalmacija Express, Beograd Express, Maramara Express, Istanbul Express, Hellas Express, Athenes Express, Akropolis i Attika.
 

nik

Veteran foruma
Prerada ACME WL vagona u WR građen za Poljsku.

Prvo o 1:1 vagonima.
W latach 1974-75? PKP zakupiły 20 wagonów restauracyjnych i 30 wagonów sypialnych. Restauracyjne miały oznaczenie Jwx (jeszcze w 1984 roku), a później WRd. Stacjonowały na stacji Warszawa Grochów, co nie przeszkadzało, że były włączane do składów ze Szczęśliwic (np. Ex. Kaszub, Ex. Neptun - poza sezonem letnim, latem był zwykły bar). W latach 1984-89 kursowały w składach jeżdżących po CMK. Jeden z wagonów przekazano do Gdyni (ok. 1991 r.?) Definitywny koniec eksploatacji przypada na lata 1992-93, choć wiele wagonów od dawna już stało odstawionych do kasacji.
http://forum.modelarstwo.info/threads/wagon-restauracyjny-jwx-goŠa-smederevska-palanka-1987.12779/


ž

img148a-jpg.62617

img149-jpg.62619
 

nik

Veteran foruma
Last edited:

Gorchi

Veteran foruma
Supporter (2016)
Supporter (2017)
Supporter (2019)
Supporter 2020
Supporter 2021
Još jedna odlična slika. I jedno provokativno pitanje, jel krov srebrne boje (aluminijum) ili svijetlo sive? Zanimljivo so prozorčiči na vratima - izgledaju uži nego na našim Y-onima i podjeleni so poput njemačkim vagonima.
 

nik

Veteran foruma
Još jedna odlična slika. I jedno provokativno pitanje, jel krov srebrne boje (aluminijum) ili svijetlo sive? Zanimljivo so prozorčiči na vratima - izgledaju uži nego na našim Y-onima i podjeleni so poput njemačkim vagonima.
Teško je sa ove slike zaključiti kakva je boja krova ali tada se koristila srebrna koliko je meni poznato. Mislim da prozorčići nisu uži nego samo tako izgledaju jer su podijeljeni a umetnuti su u gumeni okvir pa je metalni okvir time tanji i uži.
 

Sky

 
Supporter (2016)
Supporter 2020
Supporter 2023
Zanimljivo so prozorčiči na vratima - izgledaju uži nego na našim Y-onima i podjeleni so poput njemačkim vagonima.
Poznato je, da je Goša tijekom godina proizvodnje Y kola, kroz serije vagona ugrađivala različite tipove prozora i na različitim pozicijama (kako na našim JŽ, tako i na ovima za izvoz). Oblik prozora vratiju odrađen na modelu, predstavlja samo jedan od tih oblika, i koji je usvojen kao kompromisno rješenje.
Original oblik grčkih kola (tako je zapravo urađen i onaj OSE ACME kušet):
BM CG Apr01 51738580 745-1c - Copy.jpg
(crop, autor fotke Christos)
 

Podržite rad foruma

Ako želite da pomognete radu foruma i portala malezeljeznice.net, možete da donirate i na taj način doprinesete radu foruma i portala u punom kapacitetu ( Detaljnije o donacijama ).

Iznos donacije
Korisnicko ime sa foruma
Ako ste već donirali i više ne želite da imate pretplatu na godišnju ili mjesecnu donaciju, istu možete otkazati klikom na donji gumb:

Na vrh