HR-ZT Uaais-z

thomcro

Aktivan član
Stvar se zakotrljala i krenuo sam delat još jedan vagon za prijevoz transformatora. Ovaj će bit malo kraći veliki Uaai, točnije, trebal bi bit dug oko 28 cm. materijal izrade klasično različite vrste i debljine kartona ojačano raznim ljepilima. Vagon će biti bojan airbrushem.

Da nebi bilo kasnije upita, vagon nije predviđen za prodaju ni za daljnju izradu, bit će napravljen samo ovaj jedan i nijedan primjerak više.

Dakle ...
HR-ZT Uaais-z 33 78 9951 000-8
6PUHWsR.jpg


IZFQmnG.jpg


5 osovina u postolju
4w7yUsq.jpg


okvirne mjere sam uzimao iz ovog postolja koje je namijenjeno dizalici (u pozadini karton iz kojeg će nastati postolja)
RgSOh7S.jpg


skica za okvir postolja (u pozadini dio velikog Uaai-ja po kom sam skicirao neke detalje i uzimao mjere)
5Fulhq0.jpg
 

thomcro

Aktivan član
4116781799.png


da citiram mikija banderasa: "idemo delat", sa post-ita sve treba precrtati na bazu
tQlO9Nf.jpg


al' prije toga treba zbušit rupe za osovine
02FGRTJ.jpg


mada nisam ni očekivao da će sve od prve biti OK na kraju će ovo ipak biti probno postolje jer su se pokazale male sitne greškice
EBFGGoz.jpg


*****
1823944417.gif
 

thomcro

Aktivan član
Na kraju nije mi vrag dal mira nego sam moral probat drugu varijantu postolja ...

ovdje je baza unutar osovina
klUeJDt.jpg


u usporedbi sa prvom varijantom
Ip18XbZ.jpg


odozgora
k9HBdsK.jpg


Konkluzija:
delat ću po prvoj varijanti s time da će skicu trebati doraditi što će se vjerovatno i odraziti na gabarite samog vagona (vjerovatno će biti malo duži od predviđenih 28 cm)

*****
1823944417.gif
 

Domagoj Vu

Aktivan član
Odličan početak, thomcro!
Nego jel onaj prethodni Uaai-z dobio ogroman natpis Zagrebtransa te UIC oznake?
 

thomcro

Aktivan član
Molio bi da netko od admina/modera temu prebaci u podforum Modeli teretnih vagona jer mislim da sam temu otvorio na krivom mjestu
 

thomcro

Aktivan član
Samo par riječi za nastavak radova, čuo sam se sa supervizorom i raspravili smo ovaj model i on mi je napomenuo "... nadam se da ste svjesni da ćete se oko ovog modela više namučiti nego oko velikog Uaaija ...". Da, od prvog trenutka sam svjestan toga jer vagon naoko izgleda vrlo jednostavan ali i krije nekoliko velikih zamki. Jedna od njih su postolja (ni sama platforma neće biti baš jednostavna za napraviti onako kako sam ja to zamislio). U početku je bila dilema dali raditi model koji će čučat na polici ili napraviti zbilja model koji će zbilja moći i normalno voziti po bilo kojoj maketi. Za prvu opciju postolja mogu bit kakva god jer se to ionako neće preveć kotrljati već će bit samo za pokazivati dok za drugu opciju ... e tu cijeli postupak izrade postaje jako složen. Na koncu smo nekako iz razgovora iskristalizirali da je najbolje napraviti "lomljeno" postolje, 3+2 osovine ili 2+3 osovine, i na koncu sam se odlučio na varijantu 3+2 s time da će noseći dio biti na prvom djelu a iza će bit, ajmo to tako reć, dvije osovine "trkači". Razmak između nebi trebao biti veći od 2mm da sve glatko prolazi kroz zavoje i skretnice (toliki je razmak između postolja na velikom Uaai-ju i on jako fino drži prugu). Skica za postolja je napravljena ali vjerovatno još neću niš počet delat prije idućeg tjedna jer ću morat isprobat još neke detalje a i čekam literaturu o Uaais-u.

*****
1823944417.gif
 

thomcro

Aktivan član
Ko će čekati idući tjedan kad me sad drži euforija
2748366233.gif
. Napravio sam novu skicu i odlučio se za slijedeće (što mislim da je najbolja opcija): odlučio sam se za "lomljeno" postolje za opciju 3+2 s time da će baza biti iza na dvije osovine a "trkači" naprijed na tri osovine s time da će taj dio nositi i kopču(e). Da se nebi predomislio odmah sam to stavio i na papir i to u konačnici izgleda ovako ...

G5BSRIN.jpg


Rupe su pripremljene za bušenje svrdlom (odustao sam od korištenja kliješta jer mi najmanja rupa izgleda prevelika i osovine plešu po njima a i samo postolje se preveć spusti, znate i sami, pol milimetra na modelu je jako jako puno a kamo ne cijeli milimetar) i odmah sam nacrtao oba postolja. Kad se bolje pogleda skica postolje izgleda ko tenk "Abrams"
978972.gif
. Na skici, ispod bokocrta, je kako bi sve trebalo bit spojeno ali to vjerovatno neće moć bit ovako nego ću to rješavat u hodu. Visinu donjeg djela postolja ću kasnije korigirati kad izbušim rupe za ležaje. Sad ostaje sve zbušit, pobrusiti i vidjeti gdje šta treba ispraviti. Prije nego što sve definitivno spojim trebat će još iscrtat gdje će bit poprečni spojevi i djelovi koji će biti na bokovima (lisnate opruge, poklopci ležajeva, razni graničnici i ostale džidže). Kad sve bude na bokovima onda ide spajanje postolja u jednu cjelinu (da ne napravim grešku ko s velikim Uaaijem kad sam napravil bazu i sve zamastil prstima dok sam ljepil bočne djelove).

*****
1823944417.gif
 

1borna

Veteran foruma
Lijepo je vidjeti da se Thomcro vratio u svome stilu, nek se mladi uče što je strpljenje!
 

thomcro

Aktivan član
cca. 3mm

U međuvremenu sam ja izbušio rupice svrdlom (1.5mm) taman po mjeri tako da neće biti lutanja po ležaju i pruzi.
 

thomcro

Aktivan član
Jedan trenutak je dovoljan ... uz malu dozu pospanosti i par zrna umora ... da sve krene krivo
DhLbKbs.jpg


da pojasnim ...
2SzzFYR.jpg


... umjesto da režem po pravoj crti (2.) ja zarežem po krivoj (1.) a i skužio sam da mi je naprijed (3.) bar za 3mm postolje kraće tako da ću morat sve nanovo crtat

A baš sam se veselio da ću danas vidjeti kako postolja izgledaju (bar provizorno)
 

thomcro

Aktivan član
Našal sam i fotografije trafa po kojem budem delal i mali trafo, sa lijeve i desne strane ...

NXNLZJ7.jpg


NtJCsFi.jpg


*****
Neka vas ne brine šta je pravi prekriven najlonom, bitna je forma ne izgled :cool_2:, glavno da sam ja našal po čemu ću delat (mada nebi bilo loše ni malog zamotat u najlon pa da sve bude ko i na pravom). Natpisi na najlonu ... neznam, možda da možda ne, budem videl kad dođe vreme za trafo delat

*****
1823944417.gif
 

Podržite rad foruma

Ako želite da pomognete radu foruma i portala malezeljeznice.net, možete da donirate i na taj način doprinesete radu foruma i portala u punom kapacitetu ( Detaljnije o donacijama ).

Iznos donacije
Korisnicko ime sa foruma
Ako ste već donirali i više ne želite da imate pretplatu na godišnju ili mjesecnu donaciju, istu možete otkazati klikom na donji gumb:

Na vrh