5" i 7 1/4" Vrtna željeznica u HŽM

#42
Dakle vožnja će bit od 15-19 sati-16.12. (parna lokomotiva, tramvaj, "dizel" aku lok)

-17.12. (parna lokomotiva, tramvaj, "dizel" aku lok)

-23.12. (tramvaj, ride-in, "dizel" aku lok SŽ 643)

-30.12. (tramvaj, ride-in)

-06.01. (tramvaj, ride-in)

-07.01. (tramvaj, ride-in)
 

1borna

Veteran foruma
#46
Advent u Hrvatskom željezničkom muzeju

Zagrebački adventski sajam treću je godinu za redom osvojio titulu najboljeg Adventa u Europi. Tom izboru zasigurno je doprinijela i prvi put uvrštena ponuda Hrvatskog željezničkog muzeja. Program pod motom Poklonite dobre vibracije otvoren je do 7.siječnja.

“Ideja je upravo da kroz ovogodišnju temu, a to je putovanje, dolazak, Orient- Express, bajka, i sve ono što Advent u Zagrebu inače pruža, da se uključi ovaj muzej upravo u onom širenju kulturne ponude, kulturnog značenja što je Advent u Zagrebu”, kazao je Luka Benko iz Turističke zajednice Grada Zagreba.

Program pod motom Poklonite dobre vibracije može se razgledati svaki radni dan od 15- 19h, a uz adventsku atmosferu i blagdansku dekoraciju, posjetiteljima se uz izložbu Orient- Express u Zagrebu nude i besplatna vožnja vrtnom željeznicom te brojne edukativne radionice za djecu i odrasle. Program je to kojim se poboljšava adventska, ali i ukupna turistička ponuda Zagreba.

“Proširujemo turističku ponudu na zadovoljstvo grada Zagreba, građana i cijele Hrvatske i pokazujemo kako mi u Zagrebu više nemamo problem turističke sezone, nego imamo turistiičku godinu. I grad Zagreb uistinu postaje lider na turističkom tržištu”, naglasila je Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Zagreba.

Osnivač Željezničkog muzeja je HŽ Infrastruktura, a od 1991.godine je smješten na zagrebačkom Trnju. Od tada čeka na novi, veći prostor. Majić uvjerava. “Pregovori sa Hrvatskim željeznicama se vode na nekoliko razina. Govori se i o lokacijama, ali ja ne bih prejudicirala. Ono što je sigurno je to da ćemo naći zajedničko rješenje”.

Adventska događanja u Hrvatskom željezničkom muzeju započela su još 2. prosinca, a njegova vrata ostaju otvorena do 7. siječnja. O tome što sudjelovanje u Adventu znači za Muzej više je rekla njegova ravnateljica Tamara Štefanac:

“Mislimo da uključivanjem u ovakvu jednu manifestaciju i naša građa napokon je dobila svu svoju zasluženu pažnju i da nam ovaj šušur koji se odvija u gradu za ovih mjesec dana može samo pomoći u promociji željezničke baštine i zapravo senzibilizirati javnost na važnost očuvanja industrijske željezničke baštine i njenu atraktivnost i njen veliki kulturno- turistički potencijal”.

U HŽ Infrastrukturi s oduševljenjem su prihvatili inicijativu Turističke zajednice o sudjelovanju u adventskom programu. Nadaju su kako će adventska ponuda Hrvatskog željezničkog muzeja postati tradicija, a u međuvremenu sanjaju o novoj lokaciji za svoj muzej.

“To nam je želja, u svakom slučaju i bilo bi nam jako drago da se to ostvari. Kao što znate, ova lokacija je ustvari privremena lokacija i mi trebamo u suradnji s Ministarstvom kulture i Gradom Zagrebom pronaći novu lokaciju koja bi bila prigodna za takav muzej”, ističe Marko Zdravko Žubrinić, član Uprave HŽ Infrastrukture.

Dok se to ne ostvari, lokacija Željezničkog muzeja ostat će ista. Na njoj će, kao i ove godine, predstavljati svoju zanimljivu baštinu u vrijeme Adventa. Ne sumnjamo, još jednog najboljeg u Europi.
/mreza.tv/
 
#53
Prošlu subutu 23.12.2017. u goste su nam došli gosti iz Ptuja sa "Đuricom".

Podaci za lokomotivu (SŽ643-032) koja će u subutu doći u HŽM:


Vlasnik: Anej Vaupotič/Nejc Svetec - Slovenija
Izadio:Anej Vaupotič/Nejc Svetec
Mjerilo: 1:8
Godina: 2017
Broj osovina: 4
Širina kolosijeka: 184mm
Težina vozila sa akumulatorima: 200 kg
Motori: električni, 4 komada 12V Snaga: 4x 500w = 2000W
Broj komada motora: 4
Prijenos snage: lanac
Radna kočnica: elektrodinamička (motorna) sa djelovanjem na vse osovine
Pomoćna kočnica: /
Radni napon: 14V(2 akumulatora 12V/55Ah u paraleli)

Podaci za vagon (SŽ Eas-z)
Mjerilo: 1:8
Godina: 2017
Broj osovina: 4
Širina kolosijeka: 184mm

Podaci za vagon (ČD Eas-z)
Mjerilo: 1:8
Godina: 2017
Broj osovina: 4
Širina kolosijeka: 184mm

eeee 027.jpg
Foto: Željko Halambek

eeee 030.jpg
Foto: Željko Halambek

Lokomotiva 643 je uspješno napravila vožnju sa četri puna vagona. Ujedno je to do sada bio najduži i najteži vlak do sada na toj pruzi.

26037797_10214625576973600_1910005494_o.jpg
Foto: Marko Topljak

eeee 026.jpg
Foto: Željko Halambek

26036658_10214625593414011_2077096145_o.jpg
Foto: Marko Topljak
 

1borna

Veteran foruma
#60
Portal "Savez za željeznicu" piše o HŽM-u i vrtnoj željeznici - Link
„NOVO MJESTO U GRADU“ ODLIČNO POSJEĆENO
Oko 900 djece, roditelja, baka, djedova, ali i domaćih i stranih mladih i starijih turista posjetilo je samo u nedjelju 7. siječnja 2018. poslije podne Hrvatski željeznički muzej, posljednjeg dana manifestacije Advent u Hrvatskom željezničkom muzeju, koji je trajao od 2. prosinca 2017. u dvorištu muzeja u Vukovarskoj ulici 47 u Zagrebu.


Najava kao „novo mjesto u gradu“ pokazala se opravdanom. Prvih dana Adventa muzej je kroz tjedan dnevno posjećivalo oko 150 posjetitelja, dok je, iz dana u dan i iz vikenda u vikend, taj broj rastao od početnih dvjestotinjak po danu, prvog prosinačkog vikenda, do njih preko 900 dnevno zadnjega, upravo spomenutog vikenda. Kako su dolazili božićni blagdani i školski praznici, tako je i tijekom tjedna broj posjetitelja bio sve veći i, iako se statistike još uvijek zbrajaju, možemo reći da je u tih 35 dana Hrvatski željeznički muzej posjetilo preko 5.430 posjetitelja.
/dalje pogledajte sami/
 

Podržite rad foruma

Ako želite da pomognete radu foruma i portala malezeljeznice.net, možete da donirate i na taj način doprinesete radu foruma i portala u punom kapacitetu ( Detaljnije o donacijama ).

Na vrh