Faller car system

brum

Član foruma
Nisam pronašao temu o ovome pa ovdje otvaram, ako sam pogriješio neka moderatori premjeste.

Dakle, prilikom planiranja moje makete "bačena" mi je buba u uho po pitanju gore spomenutog sistema, odnosno koridora za njega. Ispočetka me to nije privlačilo dok na jednoj maketi nisam vidio kako to izgleda uživo, pa sam se zainteresirao.

Malo sam pregledao Fallerovu ponudu na tu temu, ali mene interesiraju vaša iskustva po tom pitanju:


Prometnice
- vidio sam da se "cesta" može kupiti gotova, u setovima ili pojedinačno mada ona ne pruža sve mogućnosti kao neka samogradnja, a i nije toliko jeftina. Druga opcioja je da ju sam trasiram i sam polažem žicu u "svoju" cestu

Vozila
- također postoje start setovi kao i pojedinačna vozila. Naravno i digitalna s raznim svjetlosnim efektima, ali me cijena zasada odbija od njih. Nisu mi još niti lokomotive digitalne, pa nekog prioriteta mora biti

Upravljanje
- e ovaj dio mi nije baš najjasniji
- vidim da postoje i tu neki osnovi setovi koji sadrže razne elemente (skretanje, stop, parkiranje), međutim za sve to "uglazbiti" treba se služiti računalom i sver programirati, a meni bi FCS trebao služiti kao nadopuna željeznici, a ne kao dodatni izvor prevelikih troškova

Mene bi zadovoljila za početak 2-3 namjenska vozila (npr DHL kamion, kombi i bus), a za cestu mi prostor neće biti problem, no ne znam što mi sve (i da li mi) treba za ovo upravljanje prometom?

Molim Vaše komentare.
 

1borna

Veteran foruma
Cesta može biti najjeftinija ako ju radiš sam, te je dobro napraviti ju prije završetka cijele makete. Autiće uvijek možeš nabaviti/
napraviti kasnije. Čelična žica za varenje Co2 aparatima debljine 0,6 ili 0,8 mm je pogodna za vodilicu autića (a može poslužiti
i bilo koja druga željezna žica).
U cestu se ureže utor za žicu, ona se položi i mjestimično zalijepi te se nakon toga prekita (najbolje poliester kitom- tzv auto kitom)
i onda pobrusi finim brusnim papirom.
Pogon za autiće te sklop za upravljanje prednjim kotačima se može kupiti zasebno pa onda ugrađivati u bilo koje karoserije.
Uostalom da tu ne popujem previše imademo većeg Popa od mene ovdje (Robogovija4) pa nek i on kaže koju....a i Domagoj bi
mogao pričati romane!
Postoji puno linkova na razne proizvođače te načine izrade, nešto je spomenuto i na našim stranicama.
 

brum

Član foruma
Hvala na odgovoru, ali ja nekako baš ne bih prčkao po modelima, radije bih kupio gotove. Što se tiče ceste, završavam trasiranje pruge, pa su mi se otovorili neki "cestovni koridori" i sjetio sam se stoga FCS-a.

Ono što Backo ima je najnaprednija (najdomljivija) i najskuplja Digital opcija, ali to mi je definitivno previše...
 

robogovi4

Poznati forumaš
Pozdrav,

hm, kao što si i sam zaključil, za početak je možda najbolje počet sa nekim startsetom (mislim da je netko od kolega forumaša nekaj nudil u tom pravcu, sa malim kamiončekom).
U tom setu dobivaš, uz vozilo i punjač za isti, i 10m žice za cestu, boju i još neke sitnice poput onih reflektirajućih stupića i ogradice pa.....
Nadalje, cestu je najjeftinije napravit sam, em nisi vezan uz nekakve zadane radiuse već ju radiš po potrebama i željama. Ja sam ju radil na način da sam si obilježil trasu, žicu jednostavno položil na šper i na svakih 10-15 cm fiksiral/zaljepil sa malim ficlekom one ljepljive kreptrake (ona kaj ju maleri/autolakireri koriste za obljepljivanje) zatim žicu tanko kistom prođi sa temeljnom bojom i zatim jako tanko povućeš gips, toliko da samo prekrije žicu o onda pobrusiš eventualne neravnine i mjesta gdje je gips predebelo nanesen. (inaće kod gipsanja žica jako brzo hrđa, pa je i gips potrebno radit sa što manje vode/imaš onaj JUB hohykit, čak i na gusto kad ga napraviš, imaš 10-15min vremena za radit i lako se brusi)

Kaj se tiće same ceste, širine, radiusa itd. evo sljedećih informacija, možda pomognu:

širina ceste /crne crte označavaju poziciju žice, em možete dodati i koji cm za "bankinu", ovo je samo preporučena širina za dvosmjernu cestu, na ravnom dijelu može bit i 8-9 cm, ak baš nemate mjesta, u zavojima, e tam je druga prića i ovisi o vrsti vozila koja će se upotrebljavat. (vidi sljedeće slike)
2spurige_strasse.png
ponašanje vozila ala sprinter i co:
Fahrbahn_Sprinter.jpg

Manji kamioni (7,5t), idemo reć da sijeku slićno sprinterima.
Fahrbahn_LKW.jpg

Kod autobusa se već stvar mijenja, em terba paziti ne samo na to da sijeku zavoje već imaju problem i sa prednjim krajem (veliki razmak od prednjeg kraja do prednje osovine)


Fahrbahn_Bus.jpg

I šečer na kraju; tegljaći, ako njih mislite koristit; zavoje s unutarnje strane sijeku da boli glava ( u ostalom, tak je i u RL, kaj ne, dakle kod njih preporučam min R 18-20, ako je moguće+ širinu ceste na 11-12 cm/može to proširenje bit i "bankina" .
Fahrbahn_Sattelzug.jpg
 

Damir

 
Osoblje foruma
Odličan prikaz cjelokupnog sustava/situacije! :aplauz:

Robi,tnx što si se svojski potrudio i napravio pravi tutorial kralj si...:respect:
 

robogovi4

Poznati forumaš
Evo još malo nekaj o "zavojima":

zavoji.jpg Jedan zgodan filmić na teme; visina mostova, max. usponi, radiusi za razna vozila i širina cesta u zavojima itd:



Dalje; štop/park magneti i njihova ugradnja. (služe za zaustavljanje vozila na raznim mjestima; parkirališta, autobusne stanice, raskrižja itd:


Pa dalje; skretnica, služi za skretanje vozila:

 

brum

Član foruma
E pa sada stvarno imam što proučavati!

Hvala puno na objašnjenjima. Trenutno opet malo širim maketu, pa bih uz ostalo ubacio i cestu, pa mi se FCS činio zgodan da malo "podigne" maketu.
A što se tiče zapuštanja željeznice, nema straha, ima ja 1800 komada modela auta da se igram s njima do mile volje i bez FCS-a ;)
 

zdravko

Novi član
Hvala vam i meni ste puno pomogli pošto i ja
imam nešto od FCS i htio sam ga ugraditi u
svoju maketu.
 

Domagoj

Aktivan član
Supporter (2016)
Supporter (2017)
Supporter (2018)
Supporter (2019)
Neku osnovnu automatizaciju možeš napraviti i bez skupih dekodera.
Dovoljno je u autić ugraditi reed kontakt (normalno zatvoreni) koji će se otvoriti kad dođe iznad magneta u cesti te zaustaviti auto. Magnet dižeš i spuštaš ili pomićeš u stranu (aktiviraš i deaktiviraš) malim servo motorom.
Logiku kad će se koji magnet aktivirati radiš preko reed kontakata u cesti. Tu informaciju možeš odvesti u mali mikrokontroler, tipa Arduino, koji može i upravljati servo motorima.
 

brum

Član foruma
Neku osnovnu automatizaciju možeš napraviti i bez skupih dekodera.
Dovoljno je u autić ugraditi reed kontakt (normalno zatvoreni) koji će se otvoriti kad dođe iznad magneta u cesti te zaustaviti auto. Magnet dižeš i spuštaš ili pomićeš u stranu (aktiviraš i deaktiviraš) malim servo motorom.
Logiku kad će se koji magnet aktivirati radiš preko reed kontakata u cesti. Tu informaciju možeš odvesti u mali mikrokontroler, tipa Arduino, koji može i upravljati servo motorima.

Hvala lijepo na objašnjenjima, ali to je još uvijek prenapredno štivo (puno pojmova koje ne razumijem) za mene. Možda za godinu, dvije, kada savladam ove osnove u praksi.
 

Domagoj

Aktivan član
Supporter (2016)
Supporter (2017)
Supporter (2018)
Supporter (2019)
Ma samo polako, nije to tako napredno.
 

robogovi4

Poznati forumaš
Pozdrav,
idemo redom; daklem, kao reedkontakte možeš korisiti originalne Faller kontakte poput ovih:

reed1.jpg

Mana, prilično skupi (15-16€ za 3 komada)

Ili nabaviš ovo kod kineza; kvaliteta ok, rade ono kaj trebaju radit i to za pino manje novaca:
http://www.ebay.com/itm/5X-magnetic...991?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4181c60eaf
reed2.jpg

Naravno možeš koristiti i one obićne "staklene" rediće kakvih imaš u svakoj boljoj "elektrotrgovini" (također
zaviri kod kineza na ebay, kupiš 10 za kod nas 1)
I još nekaj, koje god da koristil, ništa na njih ne spajaj/pogoni dirktno; iako im piše da trpe po 300-500mA, toćno, samo to rade jako kratko ;), dakle obavezno ih kopčat preko releja (imaš opet na ebayu sklopova po 10-ak KN)

Način ugradnje; hm, ovisi za kaj ih misliš koristit i na koji način češ ih aktivirat, ako svako vozilo treba nešto aktivirat onda ih ugrađuješ po sredini trake, dakle u liniji sa žicom, dalje, možeš ih postavit i L ili D od žice, pa na taj način dobiješ mogućnost da će ti svaki reed kontakt aktivirati samo ono vozilo kojem si s donje strane postavio mali magnet sa odgovarajuće strane; npr. ja imam rediće desno od žice za autobuse, oni aktiviraju skretnicu postavljenu odma iza reeda pa autobusi sami skreću na stanicu, kod raskršća imam reed s lijeve strane pa sva vozila s magnetom na L strani skreću lijevo itd.

Nacrt:
REED3.jpg

Uglavnom, ne postavljaj ih prenisko (otprilike kao i žicu) da izbjegneš probleme oko aktivacije.
 

dejan

Član foruma
Supporter (2016)
Hvala na iscrpnom odgovoru. Nije mi jasno da li se preko reed-ova kontolisu samo "analogni" sistem, ili se na taj nacin kontrolisu i vozila koja u sebi imaju ugradjen dekoder. Da li u ovom drugom slucaju reed-ovi sluze samo za ocitavanje polozaja vozila u prostoru i onda na osnovu toga se kroz digitalni sistem svakom vozilu salje informacij sta da "radi"?

Pozz
 

robogovi4

Poznati forumaš
Hm,
reedkontakti se koriste za analogni sistem, u biti sa njima možeš aktivirati "parkmagnete" (ne stopmagnete, nema smisla; "stopmagneti" zaustavljaju vozilo kad su pod naponom, kad nisu vozilo prolazi pa zato reedkontakt i nije pogodan za njih dok, "parkmagneti su u stvari "stalni magneti", kad vozilo dođe na njih, stane, a da bi ga pokrenul moraš pustit napon na njih/na par sekundi kolko je dovoljno da vozilo ode, dakle njih možeš kontrolirat sa reedkontaktima/ne direktno nego preko releja. Isto tako sa reedkontaktima (opet ne direktno nego preko releja/tajmera) možeš kontrolirati i skretnice ili, jednostavno rečeno, redićima upravljaš svime onime gdje ti je dovoljno samo kratkotrajno aktiviranje (to kratkotrajno, preko releja sa tajmerom možeš podesit od 1-2sec pa do x minuta, ovisno o sklopu/imaš ih na ebayu po oko 2$)

Daklem, za digital nisu bitni, digitalom moš sa za to namijenjenim digitalnim sklopovima, probat ću naveće stavit nekoliko primjera.
 

dejan

Član foruma
Supporter (2016)
Sada vidim da se za DCCar sistem koristi inrfa-led, koji komunicira sa vozilima. Da li na dihoba.de ima dovoljno informacjia o DCCar sistemu?
 

robogovi4

Poznati forumaš
Sada vidim da se za DCCar sistem koristi inrfa-led, koji komunicira sa vozilima. Da li na dihoba.de ima dovoljno informacjia o DCCar sistemu?

Upravo tako; kod DC-car sistema, se IFR diode korise za komunikaciju između vozila (kontrola razmaka među vozilima) i za komunikaciju vozila sa; 1. DCC centralom (moguće upravljanje preko PC-a) ili 2. tzv. "funkcijskog sklopa" koji na sebi ima 8 kanala na koje se kopčaju IFR diode; svaki kanal šalje određene naredbe, npr. k1=žmigavac L, k2=žmigavac D, k3= pali svjetla itd. pa onda; npr. na raskršću postaviš IFR povezanu na k1(žmigavac L) koja će, kad je skretnica postavljena na skretanje L emitirati naredbu za paljenje L žmigavca. (to je samo jedan od x mogućih primjera)
Ova gore stranica koju si spomenul nema baš nekaj al imaju ove:
http://modelleisenbahn-claus.de/einfuehrung.html
http://wiki.dc-car.de/index.php?title=Hauptseite (link je na njemačku stranicu al možeš gore birati druge jezike)

Uživaj, al ne preveć, da novčanik ne počne patit ;)
 

Podržite rad foruma

Ako želite da pomognete radu foruma i portala malezeljeznice.net, možete da donirate i na taj način doprinesete radu foruma i portala u punom kapacitetu ( Detaljnije o donacijama ).

Iznos donacije
Korisnicko ime sa foruma
Ako ste već donirali i više ne želite da imate pretplatu na godišnju ili mjesecnu donaciju, istu možete otkazati klikom na donji gumb:

Na vrh