Kućice, zgrade, strukture... (u kitu)

Thommo

 
Osoblje foruma
#3
A ovako to izgleda nakon per tjedana (ne baš žurnog) sastavljanja i lijepljenja... >:)

Mislim da će uz malo "postarivanja" naći mjesto na mojoj maketi... :>idea:
 

NClight

Hybernated
#4
Hmmm, zanimljiv model, barem što se krova tiče! pola crijep, pola slama? Zanimljivo!

Neke moje generalne opaske na proizvođače (barem u N):
Kibri
Stariji modeli su jeza za sastavljanje. Dijelovi ne sjedaju, potrebno je dosta obrade i kitanja. Noviji modeli (iz novih kalupa) su dosta dobri, do odlični, ali i tu se zna naletiti na loše nalijeganje.
Ponekad loša kvaliteta plastike i dosta viška plastike zbog razvaljenog kalupa.

Slagao sam i još imam par komada alpskih kućica. Setovi po dva modela u kutiji, iako lijepo djeluju i raznovrsni su, jeza za sastavljanje i povrh svega su "underscale", najviše vidljivo kada metnete Preisera na vrata... bliže su 1:200 nego 1:160. Vrata i prozori su manji a i generalne dimenzije su vidljivo manje nego što se očekuje i kvare dojam. Koristiti ću ih kao pozadinske modele (za dobivanje dojma dubine)

Faller
Kvaliteta varira, ali generalno, jako dobar. Jeftinije verzije (Faller-Hobby serija) su dovoljno dobre ili dobra osnova za doradu/preradu. Sitniji i tanji dijelovi znaju biti lošije ljevani ili od drugačije plastike, pa postaju neupotrebljivi ili ih treba ravnati i dorađivati.
Sviđa mi se što su prozori i vrata sa tanjim okvirima i prečkama, a u kitu se zna naći i nekoliko varijanti krovova ili stranica. Nemam iskustva sa patiniranim modelima, ali ono što sam vidio je jako dobro, no još uvijek traži doradu (ako ste baš picajzla). Još uvijek drže i neke od starijih modela, a zanimljivo je da je Pola N još uvijek zastupljena i ponekad starija Pola bolje izgleda od novog Fallera. Danas je Pola G isključivo za velika mjerila.

Vollmer
Odlični setovi, malo robustnijeg izgleda, sa debljim i "masnijim" detaljima ali odlično naljeganje dijelova i gotovo bez potrebe za doradom. Znaju napraviti i "oštećene dijelove" zgrade (napukla fasada npr. sa vidljivom ciglom) za stakla ne stavljaju jeftinu foliju, već deblju transparentnu plastiku.
Fasade na seoskim ali i gradskim kućama nisu glatke, već imaju neravnu strukturu. Obično i krovovi i drvene oplate imaju nepravilniju teksturu. Gušt za sastavljanje! Kod patiniranja izražene teksture olakšavaju posao.

Auhagen
Do sada sam sastavio i imao davno jedan model i koliko se sjećam bio je jako dobro napravljen, barem za mene, onda klinca, apsolutnog početnika. Bila je neka mala kućica.
Ono što mi se dopada kod novih modela je tzv. raumzellen system tj. pregrade unutar kućice (kao katovi i sobe) koji omogućuju jednostavno da se izvrši pojedinačno detaljiranje unutrašnjosti ili da se parcijalno osvjetli kućica. Ono što mi se ne sviđa je manjak N modela :( i njihova zamjena sa kartonskim modelima, koji su odlična solucija za početnike i za one koji žele baš taj određeni prototip, no ja sam dosta sketičan prema papiru :twisted:
Friško su mi stigli telegrafski stupovi za N, i moram priznati da sam zadovoljan. Lijepa izrada, sa jasnim detaljima izolatora. Morati ću samo malko doraditi teksturu drveta, i naravno pofarbati.

Rato-Wills
Par sitnijih kućica i setova za detaljiranje nabavih još u UK. Moram priznati da iako engleskog prototipa, u izboru ima i stvari koje mogu proći pod kontinentalne stvarčice. Kvalitetna čvrsta plastika, malko flah i bez naročitih detalja, ali za nisku cijenu možete dobiti odličan generički model koji svugdje možete ubaciti. iako je mjerilo 1:148, po dimenzijama prozora i vrata prolazi kao 1:160 bez problema, sve je taman!
[hr][/hr]
Davno (još dok nije bilo ovog foruma i portala) mi je pala na pamet ideja dase recenziraju baš kitovi i da se na taj način pomogne kolegama koji ulaze u svijet modelarstva, ili jednostavno nisu baš zlatne ruke, pa da ih se poštedi maltretiranja sa lošim kitovima. Još uvijek mislim da bi to bila dobra stvar, iako malko naporna i nisam siguran da bi prošli većinu modela na tržištu.

Eto, moj pogled na stvar, iako znam da vas ne zanima :razz:
 

NClight

Hybernated
#6
Kitovi (ne morski) su u ormaru, za razliku od voznog parka u ladici, i dijele prostor sa doljnjim rubljem (čistim, moliti ću! K tome vunenim, zimskim te čarapama) :razz:
Samo manji dio je složen, jer sam ubrzo saznao da neki kitovi nisu baš prema prototipu koji bi trebao dočarati bavarsku idilu u kamenu i cigli :|:
No, sličica-dvije uskoro (kao i obično)
 

NClight

Hybernated
#7
Thomcro, stanica je pun pogodak, ali si fulao temu :D , ovdje seciramo tvorničke kit kućice :citaj:
No nema veze, mislim da se i torrente a i ostali samograditelji mogu priključiti sa svojim iskustvom, pa da otvorimo temu za kućice u potpunoj samogradnji ;)
 

thomcro

Aktivan član
#8
Ma znam da sam fulao temu al' nisam htio zbog par slika otvarati novu :D . Kad sredim struju na stanici, pa budem imao slike osvjetljene zgrade, onda ću otvoriti zasebnu temu pa ćete mi ove slike prebaciti, more?
 
#18
Mr. Joe, može i do 5 sličica po jednom postu ;)

Čiji su modeli ove zadnje dvije-tri? Faller, Auhagen, Vollmer, Kibri?
Kakve su bile za sastavljanje?
 
#19
Znam da može, slučajno sam pritisnio dugme pošalji, nije bilo namerno.
Nažalost neznam tačno, a ne piše ništa na pozadini.Možda je Vollmer ili Vero ali najverovatnije da je MAMOS ov.
Za sastavljanje nemam nikakav primedbu jedino treba da imaš dobar lepak.
 
#20
Koje ljepilo/lepak koristiš?

Ja obično koristim Revell Contacta i to obje verzije, u staklenoj bočici sa kistom/četkicom i onu u plastičnoj dozi sa iglom. Neke stvari se mogu ljepiti i sa acetonom, ali za to treba provjeriti plastiku (ne podnosi sva plastika direktnu aplikaciju acetona)

Za prozirne dijelove koristim i bijelo stolarsko ljepilo (Drvofix) a za metalne dijelove i neke plastične, brzo ljepilo (tzv. sekundekleber ili cijanoakrilat)

Cijanoakrilat ne koristiti za prozirne dijelove, jer isparenja znaju "matirati" ili oštetiti prozirnost.

Za neke stvari čak koristim povremeno i dvokomponentno ljepilo.
 

Podržite rad foruma

Ako želite da pomognete radu foruma i portala malezeljeznice.net, možete da donirate i na taj način doprinesete radu foruma i portala u punom kapacitetu ( Detaljnije o donacijama ).

Na vrh