Märklin pitanja i sve ostalo

pyriel

Član foruma
Evo, budući da nisam baš u potpunosti bio siguran gdje otvarati temu, rekoh da je otvorim ovdje, jer će sva pitanja (i gluposti koje ću vjerojatno izvaliti) biti vezana za Märklin sustav. Trudim se čitati forum i naći odgovor prije postavljanja pitanja, ali ako nešto ne razumijem molim vas da se ne ljutite što ponovo pitam.

Evo prvo pitanje je vezano za jedan rezervni dio - konkretnije svjetlovod za model 3064. Do sada sam uspio vidjeti da postoje 3 različita svjetlovoda za nju:
216610 za prednji gornji,
216620 za stražnji gornji i
216630 za prednje i stražnje doljnje.

E sad, 10 i 30 sam nabavio bez ikakvog problema i već su zamijenjeni, ali 20 ne mogu naći nigdje (našao sam ga na samo jednoj stranici, ali za dio koji dođe cca 7 kn odbijam platiti poštarinu od 300 kn :S:).

Ima li možda netko ovdje tko zna gdje bi se taj komadić plastike mogao nabaviti? Hvala
 

pyriel

Član foruma
A evo i drugog pitanja. Znam da se na to ne može odgovoriti točno, da ovisi o gomili parametara, ali me zanima kolika bi ugrubo mogla biti težina H0 makete dimenzija cca 170 x 100?

Podatak mi je važan jer u stanu nemam baš previše mjesta, i jedini način na koji bih mogao skladištiti maketu je da je objesim okomito na zid. Što općenito mislite o toj ideji, da li je štetno za maketu da tako stoji / uništava li se tako?
 

NClight

Hybernated
Pozdrav pyriel,
nisi napisao kod koga si nabavljao dijelove, pa pokušaj kod Modellbahn Lippe www.modellbahnshop-lippe.com

Za maketu si u pravu, ovisi o mnogo faktora no mislim da bi mogao sa roštilj-konstrukcijom i stirodurom te šperom za trasu biti do 50-60kg.
Zavisi kakav je zid tj. nosivost, no ima mehanike koja to može nositi i preklapati bez problema.
 

pyriel

Član foruma
Hvala na odgovoru! Evo baš sam im poslao upit, nemaju na sajtu, al ću vidjeti što će reći.

Tako velika težina? :eek:
Očito tražim novo mjesto za maketu :D
 

Mon

 
Osoblje foruma
Ukoliko nemas mesta za "rostilj" maketu mozes da probas sa "Shelf layout" odnosno
maketom na policama, uza zidova, naokol sobe.
Evo ti link pa pogledaj ukoliko ti ideja pase:
<a class="postlink-local" href="http://forum.malezeljeznice.net/viewtopic.php?f=20&t=2614&hilit=shelf" onclick="window.open(this.href);return false;">viewtopic.php?f=20&t=2614&hilit=shelf</a>
 

pyriel

Član foruma
Ideja mi je ok, ali za to imam još manje mjesta, plan je bio da maketa visi na zidu kada se ne koristi, ajmo reći kao ukras (slika ili grafika).

Evo još jedno pitanje usput - kako najbolje (ili najpametnije) pričvrstiti M-track za podlogu? Na šperu zalijepiti stirodur pa ušerafiti prugu u njega ili...?
 

robogovi4

Poznati forumaš
pyriel kaže:
Evo još jedno pitanje usput - kako najbolje (ili najpametnije) pričvrstiti M-track za podlogu? Na šperu zalijepiti stirodur pa ušerafiti prugu u njega ili...?

Pozdrav,

pa, mislim da samo u stiroduru nikakvi šarafi neće držat (ili si mislil stirodur rezat na "unutarnju" širinu tračnica pa ga stavljat samo unutar tračnice radi zvučne izolacije) jer ako staviš stirodur na cijeli šper pa tračnicu na to, onda bi trebalo nać i dovoljno dugačke šarafe koji će proć i u šper (možda bi ih bilo u Bauhausu, tamo sa i ja uzimal, mislim da su nekih 1,?x15mm a možda ima i dužih).

Usput, ja nisam stavljal nikakav stirodur ispod i kaj se tiće zvuka; a čuje se nije da ne, al ni tak katastrofično.
 

torrente

Poznati forumaš
negdje su na forumu bile slike iz Eisenbahn journala o postavljanju makete na zid. nije uopste neizvodivo. bitno je samo da imas dovoljno krutu podlogu, rostilj, koji se nece uvijati toliko da ti puca reljef (sve se uvija ali nesto manje , nesto vise). mudrim izborom materijala se to moze itekako dobro napraviti a da nije uopste skupo. u tvom slucaju obicna ploca nije dobar izbor zbog tezine. moja prosla maketa dimenzija 245x55 cm (N) nije prelazija 20-25kg a jos je imala ukrasnu oblogu od furnirane iverice po rubu. i morala je isto biti mobilna, mada nije glumila tapiseriju na zidu :)
 

1borna

Veteran foruma
Ako vanjski okvir napraviš od šper-ploče debljine 8 mm, kao i dva poprečna rebra, a podlogu za tračnice i teren od špera 4mm i sve zajedno dobro zašarafiš i zalijepiš (koristeći letvice 40x40 na mjestima spoja) težina bi mogla biti 30 kg svega. Naravno da za reljef koristiš stiropor i/ili Pur-pjenu, te da su transformatori izvan makete. Tračnice možeš prišarafiti na podlogu preko tankog pluta da se priguše zvukovi. Visina prednjeg elementa okvira može biti 10 cm, kao i 2 poprečna rebra. Bočne stranice se od početnih 10 cm. uspinju (prema reljefu) do 30-ak cm. straga, koliko je visoka i stražnja stranica. Ta stražnja se može na pogodnom mjestu spustit na 10cm pa opet dići, ovisno prema pruzi- mostovima.
 

dperi

Član foruma
evo jedne dobre ideje, nije baš na zidu ali stoji okomito (i dimenzije su skoro iste):
 

Attachments

  • N 170x110d.jpg
    N 170x110d.jpg
    240.3 KB · Pregleda: 196
  • N 170x110c.jpg
    N 170x110c.jpg
    117.1 KB · Pregleda: 193
  • N 170x110a.jpg
    N 170x110a.jpg
    167.9 KB · Pregleda: 194

NClight

Hybernated
Auuu, odlična ideja! Koliko vidim radi se o metalnom stoliću za računalo/kompjuter. :>idea: za :win1:
Nakon makete na dasci za peglanje (za T,Z i N), ovo je odlično za sve koji nemaju previše mjesta a traže mobilnu maketu koja se lako sklanja bez građevisnkih radova.
Odličan pronalazak dperi :palac_gore:
 

pyriel

Član foruma
Dali ste mi odličnih ideja, a bome i savjeta! Sad mi jedino preostaje vidjeti koja od ideja će najbolje pristajati prostoru. U početku sam bio malo skeptičan dal se tako nešto uopće može izvesti, al sad vidim da nema problema!
Hvala puno na savjetima ljudi!
 

pyriel

Član foruma
Evo, prostor sam otprilike okupirao i razradio, sad krećem dalje lagano u skupljanje materijala. Vidim da je za osnovnu podlogu i roštilj preporučen šper 8mm, sad me zanima od kojeg drva je preporučeno da bude i jel može obični ili trebam vodootporni šper, budući da će se nalaziti u stanu cijelo vrijeme?
 

1borna

Veteran foruma
Za normalne stambene uvjete dovoljno je i obično drvo. Da se maketa sprema na balkon ili u kakve vlažne prostore bilo bi obavezno vodo-otporno. Drvo se nakon spajanja može obojati bezbojnim ili kakvim drugim lakom.
 

pyriel

Član foruma
Evo našlo se i iduće pitanje - koliki je rok trajanja akrilnih boja?
Našao sam doma neotvoren paket Marabu Acryl Decorlacka koji je stajao u ormaru jedno 3 godine... da li to još uvijek vrijedi ili da radije bacim i kupujem novi?

Ovom prilikom bih se i javno htio zahvaliti gospodinu Borni na svoj susretljivosti i pomoći koju mi je do sada pružio, kao i na svoj literaturi. Imam materijala za čitanje i proučavanje za idućih 2 mjeseca :D
 

Damir

 
Osoblje foruma
pyriel kaže:
Evo našlo se i iduće pitanje - koliki je rok trajanja akrilnih boja?

U principu naj više 2 godine!

pyriel kaže:
Našao sam doma neotvoren paket Marabu Acryl Decorlacka koji je stajao u ormaru jedno 3 godine... da li to još uvijek vrijedi ili da radije bacim i kupujem novi?

Ako nije bio izložen svijetlosti i velikim temperaturnim razlikama mogao bi još valjati.
Prvo ga dobro protresi i isprobaj negdije pa onda ako valja s njm na mijesto gdije treba.
Znakovi da je akril dao svoje je: Grudice,pre vodenastost ili pak pre ukrućenost.
Uglavnom poslije trešnje mora biti srednje gustoće bez ovih gore navedenih mana :palac_gore:
 

flado

Član foruma
Vidim da ima više proizvođača, pa me zanima od kojeg još proizvođača mogu metnuti vagone i lokomotive na m-gleis od marklina ?
 

Damir

 
Osoblje foruma
flado kaže:
Vidim da ima više proizvođača, pa me zanima od kojeg još proizvođača mogu metnuti vagone i lokomotive na m-gleis od marklina ?

Vagone možeš staviti od kojeg god proizvođača,a lokomotive samo one tvrtke koje proizvode za Marklin AC sistem Trix AC,Roco AC itd.
 

Podržite rad foruma

Ako želite da pomognete radu foruma i portala malezeljeznice.net, možete da donirate i na taj način doprinesete radu foruma i portala u punom kapacitetu ( Detaljnije o donacijama ).

Iznos donacije
Korisnicko ime sa foruma
Ako ste već donirali i više ne želite da imate pretplatu na godišnju ili mjesecnu donaciju, istu možete otkazati klikom na donji gumb:

Na vrh