Maerklinovci - Marklinaši

NClight

Hybernated
Kako i zašto se netko odlučuje za Maerklin?
Jeste li i vi Maerklinovac - Maerklinaš? :cool:
Ako niste, dali bi ste htjeli biti... barem sa par modela i malom maketom?
 

U47

Član foruma
Imam Maerklina in tudi starega Trixa v AC varianti.
Najstarejši moji modeli so letnik 1939, vendar še vedno delujejo :)
Postaja, mostovi in druge zgradbe so vse iz pločevine, prav tako vagoni. Trixove kretnice, križišča in ostalo progo imam v dolžini približno 50 metrov. Nasip pod progo je še bakelitni!
Na mojo žalost pa Maerklinove proge z pločevinastim nasipom nimam.
No vse to je bolj zbirateljsko in se ne prištevam med "Marklinaše", čeprav mi je ta sistem ravno tako všeč.
Ob priliki malo poslikam in poskeniram kakšen katalog iz tistih časov.
 

robogovi4

Poznati forumaš
pozdrav,

pa evo ja jesam merklinaš (to je već poznato) no to sam postal sasvim slučajno;
nekad sam ko klinac imal "klasiku"; trafo, par tračnica, lokomotivicu i par vagončkov i onda je jednog ljepog sunčanog dana ta lokomotivica riknula a kakti slučajno sam par dana poslje s kumom bil u nekakvom dučanu u "Švici" i tu sam se zaljepil za malu V60 (jako su mi se dopale one štangice na kotači) i tak mi ju je kupil. I sad, dojdem doma i, fučkaj ga to na mojim lima/mehano tračnicama ne dela (ko bi rekel). Nakon toga (i objašnjenja ljubaznog trgovca v dučanu) sljedi nastavak; kupnja trafa, tračica itd. itd. i tak je to ostalo na tome.
Dakle, nije bilo "namjerno" al se posmaknulo a da mi žal, nije, jedino kaj vi za DC ipak imate veći izbor proizvođača pa onda i svega ostalog po pitanju modela i dr. dok ja, za modele koji mi se svide a Merklin ih nema, onda moram kemijat iz DC u AC (u biti dodajem samo klizač i dekoder tak da ni niš strašno)
 

robogovi4

Poznati forumaš
Pozdrav,
da ja sam od nedavno na digitalu (MM format) s tim da koristim centralu, skretničke dekodere i dr u verziji "samogradnja" (već negdje rečeno) jedino su lokdekoderi kupljeni; 12 Merklinovih (6080, 6090 i 60760) te 2 Tams dekodera koji će, usput budi rečeno, letit van jer su prava mala katastrofa (po voznim osobinama možda i ne toliko al za "programiranje" su katastrofa/ak kome trebaju nek se javi) i mislim da ću dalje koristit "ESU" multiprotokol dekodere, navodno da su jako dobri a povoljniji od Merklinovih.
 

romi

Član foruma
Re: Marklinaši mi smo odlikaši!!

Dobar Vam dan! :plaza: :plaza: :plaza: :plaza: :plaza:
Eto svatko ima svoj zadovoljstvo pa tako ja imam Marklin.Zašto baš njih,pa kako to biva prvi moj vlakič koji je došo iz kapitalističkog svijeta prije 49 godina bio je komplet lokomotive sa dva vagona i jednim prekrasnim plavim transformatorom.Ludilo!!!-koje traje još i danas.Tako je sudbina htjela.No nije mi žao,ipak su oni nekako drugačiji,imaju karizmu koje drugi prizvođači nemanj.Istina imaju i nešto drugačije cijene HA!!
Do sada sam uporno kupovao i kupovao te se toga skupilo poprilično i sada polako dolazi vrijeme da se počne radit i nekekva maketica.Digitala kuca na vrata,dolaze novi uredjaji pa ako netko ima iskustva sa centralom1 i informacije
u vezi Central 2 bilo bi mi drago da mi to malo pobliže objasni.Nije zgorega znati.
Dali je netko preradjivo Fleismanove lokomotive za voznju u AC sistemu.navodno postoji nekakva specificni problem za Fleischmanovim motorima,nekakav caka.
Molim za pomoč jer imam 7 lokomotiva koje moram prebacit na AC digitalu.
Ima još pitanja no to drugom prilikom kad počnu konkretni problemi .
Usput da Vam se pohvalim jucer mi je stigo TEE komplet lokomotiva i četri vagona od Merklina te sada u mojoj zbirci ima okruglo 60 lokomotiva.
Svima vama koji djelite iste osječaje prema tim strojevima dali velikim ili malim
želim ugodan dan i puno sretnih trenutaka u nabavi novih modela.
Marklinisti javite se.Svaka informacija je dobro došla..
Pozdrav iz sunčane Pule . :plaza: :plaza: :plaza:
 

NClight

Hybernated
romi, :welcome:

Znači ima Maerklinista... samo su sramežljivi >:)

Nadam se da će netko moći pomoći oko prerade Fleischmanna na AC... koliko znam, potreban je mali dodatni sklop i promjena postolja (dodavanje klizača), no ipak bolje da :tisina i prepustim Maerklinistima da stručno objasne :prof:

Još jednom, dobro došao... i bilo bi nam drago da vidimo dio kolekcije ovdje na forumu :plaza:
 

robogovi4

Poznati forumaš
Dobro došel Romi,
(skupljamo se skupljamo, polako al ziher)
ovak,ja osobno nemam još iskustva s preradom DC u AC (zasad, al ovih dana mi stiže ROCO Elok BR 116 u 2L DC verziji pa krećem u pregradnju/opis slijedi) no ima jedna dobra stranica na netu, http://www.stayathome.ch i tamo ima dosta na temu prerada DC u AC-digital, u biti i nije prerada u AC jer većina modernih lokdekodera tak i tak radi sa DC motorima odnosno kod Merklina je potrebno mjenjat cijeli motor odnosno ugradit tzv. HL motor ili samo "HAMO" magnet, tak da bi se prerada u "digital" kod "Fleischmana" trebala svodit na ugradnju tzv. klizaća i dekodera dok motor ostaje isti.
Prerada u analogni AC je malo više "zeznuta" jer su potrebne ispravljačke diode ili "grec" koji će AC napajanje s traćnica pretvorit u DC i to je jednostavno no, kak napravit sklop za prebacivanje smjera vožnje to "patuljci pojma nemaju" (elektronićari javite se) a možda mi ovih dana uleti jena Roco loksica u AC verziji pa ću je "raskupusat" (unutra je taj sklop) da vidim kak su oni riješili taj dio pa se javim.
 

robogovi4

Poznati forumaš
Ups, jen mali ispravak kaj se tiće prerade "Fleischmana"
upravo sam pročital na onim gore spomenuti stranicama (odnosno ovdje;http://www.stayathome.ch/fleischmann_v42.htm) da je kod Fleischmanovih motora problem što im je na "Motorschildu/poklopcu" motora jedna četkica i osovinica rotora spojena sa masom (nakon toga dekoder ide :wc: ) što znaći da treba malim frezerom obradit poklopac oko te četkice da se prekine kontakt s masom a koja se poslije na tu četkicu dovodi drito sa dekodera.
 

NClight

Hybernated
Sjetih se...
Conrad ima u ponudi sklopove za DC-AC konverziju:

Fahrtrichtungsumschalter für AC-Loks Artikel-Nr.: 218798 - 62
Hersteller-Artikel-Nr.:55700
33,90 EUR http://www.conrad.de/goto.php?artikel=218798
218798_LB_00_FB.EPS.jpg


Fahrtrichtungsumschalter für DC-Loks
Artikel-Nr.: 218797 - 62
Hersteller-Artikel-Nr.:55520
29,90 EUR http://www.conrad.de/goto.php?artikel=218797
218797_LB_00_FB.EPS.jpg


Oba su proizvod Uhlenbrocka!
Kliknite na linkove pokraj cijene... dobiti ćete stranicu od proizvoda, na desnoj strani postoje fajlovi sa uputstvima koje možete downloadati
Nadam se da je pomoglo ;)
 

bigboy

Novi član
Na samom sam početku. Još se nisam odlučio za sistem napajanja, kao i za proizvođača, iako sam najbliži Merklinu.

Ima li kompatibilnih proizvođača modela s merklinovim. Ili se odlučiti za istosmjernu?!
 
A

Anonymous

Guest
Dobrodošao veliki dječače :D

Sigurno znam da Piko i Roco imaju ponudu lokomotiva za AC sustav. Za vagone nije bitno. Svaki vagon koji je izrađen za DC može voziti i na AC, ali ne i obrnuto!!!
 

bigboy

Novi član
Hvala. To je vrijedna informacija. Definitivno Merklin. Usput, da li su moguće prerade modela iz jednog sustava u drugi?

Planiram maketu. Prostor je u podrumu, sada u fazi uređivanja. Nisam se još odlučio za oblik makete (tlocrtni). Na raspolaganju je prostor od cca 3,90 x 3,60 m. Naravno, maketa će biti manja.
Molim poneki prijedlog.
 

robogovi4

Poznati forumaš
Pozdrav,
kao što je već rečeno, Roco i Piko rade lokse i za Merklin sistem a također i Fleischmann (ima i drugih; Kato, Lima, Brawa) mada je ipak manji izbor modela.
Što se tiće prerada, kod vagona zna bit škakljivo što se tiće kotača; pri tome nije problem što su DC osovine izolirane L/D strana već u unutarnjem razmaku (kod Merlkina je manji/što se rješava jednostavno) i razlika između promjera "gazne površine" i onog vanjskog ruba(neznam kak se to zove); kod Merklina je 1,3 mm a kod DC osovina 1 mm (ta naoko mala razlika uzrokuje skoro redovito iskakanje vagona na skretnicama/manje izraženo na C-gleisu al na K i M tračnicama neupotrebljivo) no zamjenit osovoine na vagonima nije problem/mada nije baš jeftin sport (a kaj je tu jeftino ;).
Naravno, isti problem se javlja i kod prerade Lokomotiva (nikad nije sigurno da neće bit izlijetanja) a ugradnja "skije", e to je već druga prića i često se uspostavlja kao skoro nemoguća misija; nedovoljna visina između lokse i tračnica pa je uglavnom potrebno "napravit mjesta" brušenjem obrtnih postolja, odstranjivanjem zupčanika sa najmanje jedne pogonske osovine itd. a uspjeh je opet upitan/provjereno ne ide na Piko elektrama pa..........
I da, da ne zaboravim; obzirom da Merklin, bar analogno, koristi AC, obavezna je ugradnja, po meni i najisplativije, decodera koji u tom slučaju fingira Merklinov "umšalter" za promjenu smjera vožnje a istodobno "napaja" i DC motor.
Zaključak; vagoni su za "preradu" ok, lokse; ak se baš mora/nema gotovog modela za Merklin.

PS: dobro nam stigel u "Merklin klub" :palci_gore:
 
A

Anonymous

Guest
robogovi4 kaže:
...razlika između promjera "gazne površine" i onog vanjskog ruba(neznam kak se to zove);

Mislim da misliš na vijenac kotača.

EVo jedan primjer. Lokica DB 218. Inače, čovjek šalje jedan artikl u HR za samo 5€!

57313.jpg


Piko AC 83.99€

Piko DC 53.99€

Mislim da se zbog 30€ ne isplati igrati, a rezultat je upitan!
 

robogovi4

Poznati forumaš
Tako je, vijenac kotača je u pitanju (eto sad sam i ja nekaj naučil) a na gore prikazanoj loksi je ugradnja skije vjerojatno isto "lutrija" tak da se definitivno ne isplati "igrat". (no, moj bratić, koji vozi na DC-u, se s time nebi složil; eto on je, nakon moje propale "prerade" gore spomenutog Piko Taurusa, istog dobil za rođendan >:D:
 

wiggum

Veteran foruma
i još jedno pitanje mi se stvorilo tokom dana:

koja je fora u AC željeznici? Znam da su cijene veće za nekih 25%, pa me zanima koja svojstva dobiješ naspram DC.
 

robogovi4

Poznati forumaš
Fora, ha, ja bi rekel skoro nikakva al evo par;
- uži izbor u pravilu skupljih modela,
- kod tračnica ograničenost na jednog proizvođača......... >:p>
 

Podržite rad foruma

Ako želite da pomognete radu foruma i portala malezeljeznice.net, možete da donirate i na taj način doprinesete radu foruma i portala u punom kapacitetu ( Detaljnije o donacijama ).

Iznos donacije
Korisnicko ime sa foruma
Ako ste već donirali i više ne želite da imate pretplatu na godišnju ili mjesecnu donaciju, istu možete otkazati klikom na donji gumb:

Na vrh