Modeli jednog penzića

Stanley

Poznati forumaš
Registrirao sam se na ovaj Forum prije dosta vremena kao puž-golać, a ovo je prvi put da mogu pokazati što imam kod kuće. Kako će toga biti još, slobodan sam otvoriti zasebnu temu.
Moji dodiri sa željezničkim modelarstvom do sada su se svodili na puste želje i praćenje izložbi, sastanaka i web stranica, dok stvari nisu krenule drugim tokom.
Na feštu pred odlazak u mirovinu (29. prosinca 2009.) pozvao sam i dečke iz Hrvatskog sindikata telekomunikacija, s kojima sam godinama surađivao i za njih pisao. Šef HST-a nazvao me par dana prije oproštajke i pitao: - Što hoćeš da ti kupimo?
Rekao sam mu da mi kupi startset H0 i to bez suvišnih zašto. ;)
Šef je pristao bez pogovora, ali se pojavio problem kratkoće vremena za nabavku. Stoga sam u vrećici, umjesto startseta, uz druge poklončiće dobio i kuvertu s iznosom koji je bio više nego dovoljan za moju nakanu.
Dečki iz HST-a navalili su da hoće čim prije vidjeti što sam kupio, pa sam se našao u maloj vremenskoj stisci. Moj prvi izbor bio je Roco i to ovim redom: 41303, 41289 i 41278. Dao sam se u potragu, pri čemu mi je puno pomogao Thommo, ali se misija otegnula jer moje mailove potencijalni dobavljači nisu doživljavali.
Jedini koji mi se odmah javio bio je g. Kovač iz firme Moko, koji je ponudio veliki izbor startsetova Piko. To sam ostavio kao zadnju soluciju.
Na kraju mi je dosadilo čekati odgovore i uputio sam se jučer u Domžale. Društvo mi je pravio prijatelj Nenad (Portos sa zeljeznice.net), koji je također krenuo u nabavku nekih sitnica za svoju buduću maketu.
Od ponuđenih Piko setova odlučio sam se za 57162. Bilo je i digitalnih setova, ali me lokomotiva G-7 ne zanima. Izabrao sam analogni 57162 prije svega zbog lokomotive JŽ 642/HŽ 2041, istina s oznakama SNCF, a za digitalije ima vremena.
Danas sam u miru (unučica Dina je u vrtiću, a njezini roditelji na poslu) raspakirao i pregledao svoje akvizicije. Set još nije pušten u pogon, biti će za dan-dva, jer za to moram pretumbati i ''kemijski'' očistiti sobu.
Dosta priče, idemo na slike. Serija 642/643 je na vrhu top-liste mojih omiljenih dizelki, a razlozi su osobne naravi i vuku se iz mladosti:


Uz nju idu ovi vagončići (sve SNCF):

Kako mi je ostalo dovoljno love zbirku sam popunio i drugim akvizicijama. Ovo je Roco:
I ovo je Roco:

I ovo je Roco:
 

Attachments

  • 1.JPG
    1.JPG
    193.3 KB · Pregleda: 1,007
  • 2.JPG
    2.JPG
    221.4 KB · Pregleda: 1,008
  • 3.JPG
    3.JPG
    225.1 KB · Pregleda: 1,005
  • 4.JPG
    4.JPG
    222.5 KB · Pregleda: 1,001
  • 5.JPG
    5.JPG
    230.6 KB · Pregleda: 1,001

Stanley

Poznati forumaš
Sustav ne da više od pet fotki, a ja ih imam šest. Zadnji model je Piko:
Ova četiri vagona, plus DB 01 koju namjeravam svakako nabaviti, sastaviti će lijepu garnituru.
Posebno mi je drago da sam našao štuku, koja je trčala i prugama ex JŽ. Istini za volju, pamtim je samo kao vagon 2. razreda.
Svakako kanim nabaviti Roco kopče, jer sada imam mješavinu svega i svačega.
A maketa? Za sada je u planu. Očekujem da bi realizacija mogla početi iduće godine, možda i prije. Do tada ću skupljati modele prema mogućnostima.
Lijepi pozdrav svima od svježe umirovljene poštarčine i još svježijeg kolekcionara. ;)
 

Attachments

  • 6.JPG
    6.JPG
    208.2 KB · Pregleda: 944

Sky

 
Supporter (2016)
Supporter 2020
Supporter 2023
E pa Stanley, sretan ti odlazak u mirovinu i dolazak u modelarske vode!! ;)
Dar ti je stvarno poseban! :palac_gore:
Još puno ovakvih modela ti želim...., i naravno, da ih popratiš fotkama!

Pozdrav
 

torrente

Poznati forumaš
sretno u penziji i mnogo modela i pruge za trcanje.
sad ce se bar imati vremena ;)

hint za maketu ... postanski depo :!: :?:
 

Thommo

 
Osoblje foruma
Bok Stanko! Čestitke na lijepom ulovu u Viru, žao mi je da ti nisam mogao malo više pomoći oko nabavke. Što god te zanima - pitaj, ovdje uvijek ima dobrih i iskusnih duša... :>idea:

Inače, smatram Stanleya "živom enciklopedijom" na polju poznavanja parnjača, JŽ vagona, ranih dizelki i sličnih zanimljivih 1:1 sprava! :palac_gore: Baš mi je drago da si se aktivirao i ovdje!
 

KAPO

Poznati forumaš
Baš lijepi modeli
zanima me kako vozi Đura ako se smije znat?
moj 100 post
 

Železničar

Poznati forumaš
Taj Djura / ta Djakusha/Brodjanka mi vise lici na 643/2042 nego na 642/2041.
Ma garant vozi super, pogotovo sto je fabricki, cak i moj unikat vozi odlicno.
:)
 

Wile E Coyote

Poznati forumaš
Supporter (2016)
Stanley, poštarčino, prije svega ti želim puuuno zdravih umirovljeničkih dana. Ispočetka nećeš znati kako potrošiti novonastalo slobodno vrijeme (ili se možda varam?), ali hobby kojim si krenuo odličan je izbor za umirovljeničke dane. Nadalje, drago mi je da su te kolege obdarili pa si si mogao ostvarit stare želje i to je lijepo od njih. Kad bi barem mene jednog dana tak ispratili.
By the way, koliko si već puta bio na radnom mjestu "u posjeti dečkima" otkako si penzioniran??? >:) >:)
 

Stanley

Poznati forumaš
Najprije hvala svima na lijepim riječima i dobrim željama.

Wile E Coyote kaže:
Stanley, poštarčino, prije svega ti želim puuuno zdravih umirovljeničkih dana. Ispočetka nećeš znati kako potrošiti novonastalo slobodno vrijeme (ili se možda varam?), ali hobby kojim si krenuo odličan je izbor za umirovljeničke dane. Nadalje, drago mi je da su te kolege obdarili pa si si mogao ostvarit stare želje i to je lijepo od njih. Kad bi barem mene jednog dana tak ispratili.
By the way, koliko si već puta bio na radnom mjestu "u posjeti dečkima" otkako si penzioniran??? >:) >:)
Bez brige za slobodno vrijeme, sve je isplanirano i neće mi biti dosadno.
Kakav si s ljudima tako te i ispraćaju. Budući da ljubitelji željeznica (velikih i malih) ne mogu biti zločesti, nemaj brige. ;)
U bivšem uredu bio sam samo jedanput (15. siječnja). Curama sam podijelio puse, a s dečkima otišao na pivo. Blizu kolodvora sreo sam još jednog kolegu, pa smo u to ime smaknuli svaki po jedno Velebitsko. Još smo se čuli par puta i to je za sada sve. Naravno da ću ih povremeno posjećivati, a obećao sam dovesti i unučicu.
P.S. Odlazak u Domžale/Vir bio je pun pogodak, jer su troškovi putovanja bili puno manji od uštede. Kako je Portos kupio samo tračnice i jednu skretnicu, uvalio sam dva vagona pod njegov račun, a za ostatak tj. račun na moje ime bio sam spreman platiti carinu.
Cariniku sam ispričao onaj vic o razlici između ženskih grudi i male željeznice. Usput sam ga toliko smotao svojim brbljanjem da je na kraju samo odmahnuo rukom: - Ajde idite. :D
Tako mi je od novčanog poklona (tu je i povrat poreza) ostalo za još nekoliko vagona. klopa
 

Thommo

 
Osoblje foruma
Post u 05:53!! Svaka čast za penzića! :palci_gore:

Super što si uštedio na granici, bit će za još koji modelčić.
 

Stanley

Poznati forumaš
Bora Somborac kaže:
Thommo kaže:
Post u 05:53!! Svaka čast za penzića! :palci_gore:
Vidim kako je sve isplanirano, zamenio si dan i noc, ili uopste ne spavas LOL
Pa prošla su tek tri tjedna otkako sam u penziji, a na poslu sam zadnjih godina bio već u 7 ujutro. Redovito sam ustajao već u 5 (doručak, tuširanje i ostala jutarnja toaleta), pa na vlak, pa laganini pješice do posla... Stari bioritam ne mijenja se preko noći.
Uostalom, vidjeti ćete jednog dana i sami. ;)
 

Stanley

Poznati forumaš
Ovih dana sam sastavio prugu i izveo temeljitiju probu lokomotive iz start-seta.
Prugu sam sastavio u skraćenom obliku, tj. izostavio sam skretnicu i sporedni kolosijek jer mi za ovakve probe ne trebaju.
Konfiguraciju sam složio na podu svoje sobe, nakon što sam obavio opće usisavanje i čišćenje prašine, maknuo tepih i temeljito očistio parket vlažnom i suhom krpom.
One svinjarije na parketu potječu od kojekakvih tuluma moje kćeri, koje sam zabranio nakon što su mi gotovo demolirali stan. :D
Najprije sam izvrtio lokomotivu sâmu, po dvadesetak krugova u jednom i zatim u drugom smjeru. Mala radi kao sât i prede kao mačak nakon obilate porcije ribe, ma što da kažem nego slatkica.
Primijetio sam da na jednom mjestu lagano zapinje, a uzrok je bio u lošem spoju tračnica. To sam odmah popravio.
Evo je u trčanju:


Nakon toga sam obavio ''bruto-probu''. U garnituru sam stavio samo vagone koji se mogu zajedno kopčati (Piko). Ubuduće će čitav vozni park imati kopče Roco, no o tom potom.
Vagone sam poredao po težini, a moja kćer (29) je bila oduševljena prizorom. Unučica Dina (4) je srećom bila u vrtiću, jer tko bi preživio njeno zanovijetanje: - Deda, ajde pusti vlakić. ;)
Evo garniture u pogonu. Nisam primijetio nikakve promjene u vožnji lokomotive i imam dojam da bi bez problema potegnula (bar na ravnom) i trostruko teži vlak:


Ovu konfiguraciju na podu kanim ubuduće sastavljati prvenstveno za probu novih lokomotiva. U skorom planu su nove akvizicije (uključivo parnjaču), no o tome kad dođe vrijeme.
 

Attachments

  • P2010006.JPG
    P2010006.JPG
    155.4 KB · Pregleda: 392
  • P2010038.JPG
    P2010038.JPG
    164.9 KB · Pregleda: 392
A

Anonymous

Guest
Stanley kaže:
Unučica Dina (4) je srećom bila u vrtiću, jer tko bi preživio njeno zanovijetanje: - Deda, ajde pusti vlakić. ;)

Dobro je dok moli da ih samo pustiš :D

Stanley kaže:
...imam dojam da bi bez problema potegnula (bar na ravnom) i trostruko teži vlak:

dobar:los

Ja sam kao klinac volio tovariti vagone do besvjesti i gledati lokicu kako se muči. Dočaravalo mi je kao da pravoj lokici stišćem gas, a ona prdi od muke. K'o kenedi uz Kapelu davnih dana.

:!: Oprez, ne pokošuavajte sa svojim modelima bez stručnog nadzora :D :!:
 

Thommo

 
Osoblje foruma
Lijepi, mješoviti vlak! :palac_gore:

Dobro si to skuplao, "putnici" nemaju direktan dodir s zapaljivim teretom u cisterni! :D
 

Stanley

Poznati forumaš
Dečki, zakaj se meni čini da sam ja u ovoj priči postao predmet zaj.bancije? :D
I tako vi prema jednom *mudri* kolegi, no, no...
@ nightrain
Pa još nisam toliko posenilio da se vratim u djetinjstvo i opterećujem lokomotivu dok ne crkne. Igračka je ipak preskupa. Što ne znamo pitati ćemo one koji znaju. Tudot? ;)
Usput, uz Kapelu su vlakove vukle 2x642 (danas HŽ 2041), po potrebi još jedna 642 kao potisak od Plaškog, nakon njih 664/2062, a do 1973. i parne 11 i 33. Vidio i vozio se više puta. Kennedy je na Ličkoj pruzi bio iznimna i rijetka pojava, a uz Kapelu se mučio manje nego li dvije zapregnute 642. :prof:
@Thommo
Mješoviti vlak je nastao iz nužde, a u cisternama je (bez obzira što na njima piše) nezapaljivo pivo. :D
 

Mon

 
Osoblje foruma
Srecan odlazak u penziju Stanley! :ples2:
Ljubomoran sam ti na slobodno vreme koje ces da imas da bi se bavio hobijem
dok ja moram svaki dan na pos'o! :evil:
 

milan

Član foruma
Stanley tudi jaz ti želim, da ti dnevi v penziji minevajo lepo, sploh če boš vozil vlake ali si celo pričel graditi maketo. Pa seveda čimveč voženj ti želim ! :ples
 

Stanley

Poznati forumaš
Hvala svima na dobrim željama.

milan kaže:
Stanley tudi jaz ti želim, da ti dnevi v penziji minevajo lepo, sploh če boš vozil vlake ali si celo pričel graditi maketo. Pa seveda čimveč voženj ti želim ! :ples
Maketa je za sada u planu. Prostor je rezerviran, a početak izrade očekujem iduće godine.
Do tada skupljam modele. Uskoro slijedi nova tura.
 

Podržite rad foruma

Ako želite da pomognete radu foruma i portala malezeljeznice.net, možete da donirate i na taj način doprinesete radu foruma i portala u punom kapacitetu ( Detaljnije o donacijama ).

Iznos donacije
Korisnicko ime sa foruma
Ako ste već donirali i više ne želite da imate pretplatu na godišnju ili mjesecnu donaciju, istu možete otkazati klikom na donji gumb:

Na vrh