Moja kolekcija cestovnih modela 1:87

Surovi

Član foruma
A ja se spremam gradit dio svijeta iz mašte, mladiću :D

Preobratit ćeš se ti na željeznice kad ti nasljednik iduće godine vidi kaj bum svojima počel gradit u dvorištu :D hahahahahaaa
Jest da nemre bit ko tvoja, al bar neće morat čekat vlak :D
 

Killer9990

Poznati forumaš
E sada, jel ima tko kakvu pametnu ideju kako da to funkcionira ?
(obzirom da ja po opisu proizvoda nisam razumio da će taj model imati žicu koju treba spojiti sa određenim napajanjem !?)
 

robogovi4

Poznati forumaš
u čem je problem, imaš 2 žice koje idu dolje van, spojiš ih na nekakvo napajanje od 14-16v (istosmjerni il izmjenićni, svejedno je) i stvar radi/svijetli. Ukoliko spajaš istosmjerno napajanje, ako e svijetli, jedonostavno okreni žice; ledice pate na polaritet, ako spajaš izmjenićno napajanje, onda je svejedno.

Uživaj ;)
 

81i

Član foruma
Ako imate analogni Roco trafo sa 4 ulaza dva ulaza su za tracnice a druga dva za rasvijetu i na ta druga dva ce vam radit i auto. Pozdrav!
 

djzlaja

Veteran foruma
Supporter (2016)
Da bi se napislao konkretno trebalo bi imati to kod sebe pa biti siguran..

Ono sto kolege savjetuju u principu stoji..
Ja bih dodao.. da ukoliko budes spajao na bilo sta kreni od jednog (1) volta do maks 3 volta.. vidi kako svjetli ..ako je jako .. nemoj slucajno na vece jer ce pregoriti..

Vjerovatno postoji napajanje od proizvodzaca orginalno koje uz adekvatan napon daje i npr efekat blinkanja i sl.. (ovako bez toga mozes postici samo da svijetli..)
al to sve provjeri; npr u Lippe najdi ovaj artikal na ponudi pa u dnu ce ti ponuditi tu elektriku koja ide uz to..
Vidi koja je sifra artikla pa.malo guglaj ;)
 

Aca 33

Veteran foruma
Supporter (2016)
Supporter (2017)
Zar je moguće da NITKO nema ideju/prijedlog, od svih ljudi na forumu ?
Tu pise da ide na napon od 14 do 16v.....To je standard za sve periferije na maketama.....unutar auta ima otpornik koji je regulisao napon....mozda ce ti i nesto blinkati. Sve je to regulisano u samome vozilu....ledice koje same blinkaju ili ima par delova koji to rade.
Uglavnom nemas greske da to spojis i na kineski trafo od 12v. Povezes na kratko i ako zasija to je to..ako ne ,samo okrenes polove.
 

Aca 33

Veteran foruma
Supporter (2016)
Supporter (2017)
u čem je problem, imaš 2 žice koje idu dolje van, spojiš ih na nekakvo napajanje od 14-16v (istosmjerni il izmjenićni, svejedno je) i stvar radi/svijetli. Ukoliko spajaš istosmjerno napajanje, ako e svijetli, jedonostavno okreni žice; ledice pate na polaritet, ako spajaš izmjenićno napajanje, onda je svejedno.

Uživaj ;)
Evo Robert ima iskustva sa tim.Nisam video odmah da je napisao sve sta treba .Promaklo mi. Znaci moze i naizmenicni napon . Kod signala koje ja imam,mora jednosmeran. Onda u autu ima ispravljac naizmenicne "Grec"U svakom slucaju jednosmerna je sigurica. Hajde slikaj kako svetli kada budes povezao
 

Kameni

AC/DC-DCC podrška
Supporter (2016)
Supporter (2017)
Čekaj kolega. Treba nabaviti napajanje ! Pa onda možemo dalje !!
Da si malo olakšaš život... za sva napajanja rasvjete na maketi treba ti ovo...
Jeftin kineski ispravljač... kupi odmah 2 kom.
1515830794957.png

E sad koje su prednosti ovog modela :)
Model: 505K-100W

1. Ima mali display pa ti je lagano pročitati vrijednosti
2. Radi na 240V ali ga možeš spojiti i na akumulator ili auto-upaljač :)
3. Izlazni naponi su od :D 12V - 24V ( s korakom podšavanja po 0.5V sa dva mala gumbića sa strane - imaju lock).
4. Izlazna snaga: za 15V-20V 5A, a 22V-26V: 4A
5. Ukupna snaga 100W
6. USB port: DC5V - 1000mAh koji radi istovremeno sa svim vrstama izlaznih napona (za punjenje tableta kojim upravljaš maketom ili za punjnje mobitela :)

Ngativna strana - nije trafo :cool_2:

Ako želiš brzinsko rješenje.
- Dakle uključiš ovaj ispravljač u struju i namjestiš vrijednost na 16V (ili 16.5V zbog pada napona) .
- Napraviš ispod makete razvodnu kutiju za rasvjetu (npr. RK1, RK2,... ...itd). ili više njih s izdvojenim prekidačem ili prekidačima na upravljačkom pultu.
- Na tu razvodnu kutiju spajaš potrošače posebnim žicama npr odabeš žuto smeđu kao Faller i onda znaš da ti je to 16V napajanje na maketi.
- Spojevi mogu iti lemljenji, redne stezaljke, mini konektori itd. itd.
- obavezno izmjeri vrijednost izlazng napona prije nego spojiš taj tvoj auto
 

Kameni

AC/DC-DCC podrška
Supporter (2016)
Supporter (2017)
Obzirom da sa strujom nisam najbolje upoznat, sto znaci u praksi da ovo kinesko rjesenje nije traffo ?
U praksi ga možeš zvati "trafo" jer ti je bitno da dobiješ izvor napajanja ... a u stvari prema unutrašnjoj konstrukciji i tehničkim rješenjima, a i prema veličini nije trafo :)
 

Domagoj

Aktivan član
Supporter (2016)
Supporter (2017)
Supporter (2018)
Supporter (2019)
Takva napajanja se zovu switching. Učinkovitiji su nego klasični trafo, no imaju nešto malo nečist napon, no za naše potrebe sasvim ok, ionako se sve to ispopegla i izprevtra u boosteru (ne bih ih koristio za audio opremu).
U praksi takav kineski pedigre znači da može vrisnuti, no eto mi ih u Gundulićevoj imamo cca 20 komada (ne baš ovakvih s displayom, neko preklopnikom za odabir napona) i oni napajaju sve boostere. Kad se odbace škartovi oni što ostanu su pouzdani.
 

Killer9990

Poznati forumaš
Prošle godine je AWM ugodno iznenadio s novim tipom poluprikolice, i naravno da sam ju morao nabaviti. Marka poluprikolice jest Meusburger (švicarski brand). Navedena poluprikolica je niskopodna za specijalni prijevoz , 2osovinska sa razvučenom ceradom.Meusburger 01.JPGMeusburger 02.JPGMeusburger 03.JPGMeusburger 04.JPG
 

Podržite rad foruma

Ako želite da pomognete radu foruma i portala malezeljeznice.net, možete da donirate i na taj način doprinesete radu foruma i portala u punom kapacitetu ( Detaljnije o donacijama ).

Iznos donacije
Korisnicko ime sa foruma
Ako ste već donirali i više ne želite da imate pretplatu na godišnju ili mjesecnu donaciju, istu možete otkazati klikom na donji gumb:

Na vrh