N-pitanja

dperi

Član foruma
pozdrav
nekoliko pitanja za N-ovce i ostale koji znaju odgovore
možda će pitanja nekom biti glupa, al zna se: tko pita taj ......
kad se spominju firme najčešće se priča o Fleischmannu i Roco-u
-mene zanima kakve su ostale firme; prvenstveno Minitrix; Hobbytrain; Arnold te eventualno ostali?
-sljedeća stvar koja me zanima dali su oni međusobno kompatibilni što se tiče kopči, između pojedinačnih firmi (što hoće reći mogu li uzet loksu od jednih, vagone od drugih i sl. ili ak se odlučim za jednu firmu onda samo od njih)
-vezano odmah uz to dali su i tračnice međusobno povezive bez problema (vjerujem da bilo koje lokse mogu vozit po bilo kojim tračnicama jer je valjda upitna samo širina)
 

keko

Poznati forumaš
Ovako: niti jedno pitanje nije glupo - zato smo tu da si pomognemo :)

Roco više ne proizvodi N - oni su sad pod Fleischmanom.
Najbolje iskustvo (za sada) imam sa Minitrixom - stvarno nemam nikakvih problema.
Naravno da sam zadovoljan i sa Fleischmannom, ali sa Hobbytrainom i ne baš - loša izvedba boje koja mi je totalno popucala na Taurusu i polako počela otpadati.
Kopče koje idu uz vagone i lokse su sve kompatibilne. Doduše - postoji nekoliko vrsta kopči kod Fleischmanna, ali one spadaju u "dodatnu" opremu.

S tračnicama je druga priča... Minitrix, stari Roco bez nasipa, Peco code 80 su kompatibilni i lokse bez problema po njima voze, a za ostale se ja ne bi usudio previše pisati jer nemam iskustva - to će ti objasniti naše enciklopedije sa foruma :)
 

Dun Ringill

Član foruma
A ja sam baš imao par problema sa Minitrixom... pa bi rekao da je Fleischmann malo kvalitetniji ali i skuplji. Ostale Europske firme su, barem što se voznog parka tiče, klasa ispod. Za spomenute marke tračnica ne znam jer koristim Unitrack ali mislim da njihova međusobna kompatibilnost ovisi najviše o visini (ovo "Code 80" što keko spominje).
 

NClight

Hybernated
Dakle, osnovno su kolege rekli, evo detalja:

Minitrix modeli znaju varirati po godištima i pojedinim modelima, najbolje provjeriti sa kolegama ili u časopisima / na netu recenzije. Lokse su do nedavno isporučivane sa njihovom verzijom digitalnog upravljanja Selectrix koji je na izdisaju. Kod nabavke pripaziti da je ugrađen dvosistemski (DCC + SX) ili DCC dekoder. U lokse znaju ugurati kvalitetniji Faulhaber motor ali to plaćamo 250+ €.
Ime se plaća (pogotovo pod Maerklinom!) kao i filigranska izrada. Vozna svojstva pojedinih modela znaju biti na rubu. Za Epohu 1-2 Bavarska je prva, nešto prusa i ostalih. Einheits parnjače im nisu ni do koljena istim Fle modelima.
Tračnice su standardna priča, kompatibilne po visini i geometriji sa Roco (Fleischmann ohne bettung-bez nasipa)

Fleischmann i Roco su pod istim krovom, Fle preuzeo Roco N pod svoje (pa i tračnice)

Roco modeli variraju, parnjače su im većinom bile sa slabijim - nemoćnijim pogonom pa valja pripaziti. Vagoni su većinom kvalitetni, u rangu sa Mtx i Fle. Par zanimljivih modela, jedini proizveli HŽ Mimaru 1. i 2. razred u N! Setovi vagona su cijenjeni i kvalitetni, često sa dodacima koje valja montirati, ali ih nemožeš onda vratiti u kutiju :hmmm:
Tračnice kompatibilne po svemu sa Minitrixom, ima veći izbor zakrivljenih, manje standardnih skretnica, ali ima skretnice 10° koje su bile kao "finescale" iako su ipak malko previsoke da bi ponijele taj naziv.

Fleischmann je meni osobno najdraži, iako ima zamki. Stariji modeli se malko teže digitaliziraju zbog konstrukcije električnih vodova, no zato su robustni i neće krepat' nakon dva prolaska po ovalu. Isplativa nabavka održavanih starijih modela na bayu. Dosta modela je već dugo u proizvodnji, ali još drže korak. Za epohu 1 i 2 nezaobilazno sve Prusko i nešto Bavarske "robe" te Einheits lokse bez premca po kvaliteti i izgledu. Vagoni kvalitetni, detaljirani. Ako tražite moćne lokse za duge kompozicije ili velike uspone pruge, Fle ih ima više no drugi.
Tračnice sa nasipom... tko voli nek' izvoli. Po meni malko zastarjela tehnologija i izgled koji je danas malko teže progutati u usporedbi sa npr. Peco i Kato tračnicama. Imaju zgodnih dodataka a i jedini proizvode gotove segmente za zupčastu prugu sa pripadajućim loksama. Najbolja okretajka loksi (veća automatska skupa ko' vrag al' za one koji je žele, najbolja investicija)

Arnold je posebna priča. Stariji modeli su još uvijek cijenjeni zbog robustnosti i vučne snage kod većih modela ali i prekida proizvodnje. Noviji modernizirani se nisu pokazali, ali zato nove konstrukcije od 2009 nisu loše. Arnold je legenda (prvi masovni N proizvođač!) sa danas prihvatljivom cijenom. Izbacili su par bisera koje do danas nitko nije ponovio...
Tračnice zastarjele iako imaju svoju publiku, ponovno ih proizvode baz modernizacije.

Hobbytrain-Lemke je u stvari podmarka poznatog Lemke-a i ime bi trebalo govoriti sve... hobby modeli privlačne cijene i nešto slabijih karakteristika i izrade, makar se popravljaju (upravo izašao novi Taurus s modernizacijama i prepravkama). U stvari, modeli variraju ovisno tko ih proizvodi za Lemke/Hobbytrain jer oni sami nemaju proizvodnju.
Ako je proizvodnja u stvari:
Kato - fantastični modeli, koje nećete požaliti osim u trenutku plaćanja (skuupoooo, ali mraaaak dooobroooo!!!) radili su raritetne prototipove ali koje se na bayu mogu naći za malu lovu.
Arnold - jako dobri modeli, neki stariji ali još uvijek komparativno jako dobri modeli, pogotovo vagona
Roco - par modelčića nekoć... ništa posebno - vrlo prosječno.
Dapol/Modellbahn Union - variraju od loših do pristojnih - obično su jeftiniji od konkurencije, nađe se bisera.
Lemke-Kineska proizvodnja (Modern-Gala npr.) - skupi, skoro pa male serije, jako lijepi modeli (nažalost samo vidio)
Lemke- brass tj. maloserijski modeli... tko može neka si priušti... mrak-mrakova!

Lemke prodaje Code 80 i 55 od Peco-a, ali i preprodaje svoje modele za neke druge trgovačke lance i proizvođače.

Piko je novi-stari igrač. stari DDR Piko je bio šljuka po kvaliteti, ali mnogi ih voze i dan-danas. Nakon 25-30 godina pauze ponovno su počeli proizvodnju, i to jako kvalitetnu, prvo za francuske trgovine a sada i pod vlastitim imenom. Dobro! Stare tračnice zaobići u velikom luku, osim ako niste DDR Piko-fan i kolekcionar.

Brawa je stari igrač, ne rade puno modela, ali što naprave to je jako dobro do odlično, makar im se zna omaknuti i pokoja greška. Lijepi modeli, dobrih karakteristika, pristojne cijene koja vas neće baciti u očaj... znadete što dobivate!

Peco - britanci koji rade odlične tračnice i loše lokse >:)
Ako se želi imati najbolje, onda Peco za tračnice, ako ne želite muku sa "šodranjem" onda Kato ili Tomytec (oprez, Japansko/USA prototip!)

E, sad... kome nije dosta, neka baci oko još po forumu... Torrente, Keko i moja malenkost te još par kolega predstavilo je svoje kolekcije pa vidite... a ima ovih i sličnih tekstova još.
No da... nadam se da je pomoglo... (i ovo sve je moje mišljenje, ne riječ od Boga ;) )
 

dperi

Član foruma
hvala na odgovorima, potpunije objašnjenje nisam mogao dobit sve da sam ga i tražio
 

Podržite rad foruma

Ako želite da pomognete radu foruma i portala malezeljeznice.net, možete da donirate i na taj način doprinesete radu foruma i portala u punom kapacitetu ( Detaljnije o donacijama ).

Iznos donacije
Korisnicko ime sa foruma
Ako ste već donirali i više ne želite da imate pretplatu na godišnju ili mjesecnu donaciju, istu možete otkazati klikom na donji gumb:

Na vrh