Nova maketa u nastanku

lovro

Novi član
Pozdrav,

Rasturio sam staru maketu i poceo sam slagati novu dimenzija 430x150cm

Ima li netko neke dobre skice pa da neke ideje eventualno pokupim sto bi se dalo sve napraviti?

Hvala
 

Brojčile

Burlington Northern
Supporter (2016)
You tube je uvek raspolozen za da ga pogledas.. kad ti se nesto svidi kliknes "Pause" i slikas ekran i razgledas!
 

lovro

Novi član
Slazem se 100% ali nitko nema za prodati niti tunele niti mostove a bogme nitko ne zeli niti zamjene...steta da je Marklin ipak umro kod nas te oni koji su imali su ocito to prodali a novih vise nema...morat cu pogledati Austriju i Njemacku
 

MrVirus

Poznati forumaš
Mostovi i portali ti se nađu ovdje s vremena na vrijeme, a nije problem uz malo volje napraviti i sam svoje primjerke. Nacrt je vrlo bitna stavka, a dok se napravi onakav kakav tebi paše dotada nabaviš i ostale stvari. Sad mi je palo na pamet da kod dečki iz Backo expressa imaš takvih stvari...
 

Mon

 
Osoblje foruma
Kolega Lovro, sastavljanje maketa na osnovu zaliha tračnica koje imamo obično ne daje rezultate kakve hoćemo.
Najbolje je zamisliti plan kao da te materijale uopšte nemamo pa tek onda pogledamo šta od tračničkog materijala imamo na raspolaganju
i nabavimo to što nam nedostaje.

Slažem se sa Mr Virusom da imaš dovoljno prostora da napraviš puno ljepšu maketu na više nivoa - iskoristi blizinu Austrije a i eBay jer se tamo ponekad nađu stvarno jeftine hobby-potrebštine.

Ukoliko ipak ostaneš na ovom planu kojeg si prikazao, onda bi (po mom mišljenju) trasa bila ljepša (realnija) ukoiko bi promenio sledeće:

IMG_8445.JPG
 

1borna

Veteran foruma
Lovro je još uvijek samo početnik i gledao je kako da upotrijebi svu prugu i skretnice- zato je sve pomalo bez red i neke veće
logike povezano. Treba vremena dok se ne shvati kako treba formirati prugu i stanicu da bi to izgledalo što realnije (gledajući
druge projekte).
U svakom slučaju prostora imade na pretek a i pružnog materijala, sa Maerklinom je lako slagati razne kombinacije.
 

lovro

Novi član
Ajmo konkretno. Ja bih isto zelio napraviti maketu na vise nivoa ali moje je pitanje kako da to napravim? Naime nemam dijelova koje bi mi to omogucile ali mozda ima neka druga opcija za koju ja ne znam pa ako moze pomoc i savijet.
 

MrVirus

Poznati forumaš
Za početak pokreni temu na dijelu foruma pod nazivom: Nacrti i planiranje makete. Pročitaš prvi post na vrhu teme, složiš tekst za željama i planovima, i malo pričekaš da ti se neki od kolega jave sa prijedlozima za maketu. Nakon toga odabereš jedan osnovni nacrt, kojega ćeš sigurno u izradi makete malo i promjeniti, te kreneš u nabavu dodatnom materijala za makete. S obzirom da smo u EU najmanji problem je naručivati materijal iz desetine online trgovina sa tim stvarčicama, ali i mali pročešljaj eBay, jer tamo nema čega nema.
Ovo je hobi za strpljive, iako je velika većina nas u samom početku željela čimčim prije, timtim bolje. No, to ovdje ne ide...
 

robogovi4

Poznati forumaš
:pozdrav:

kak su kolege već rekli; nemoj se orijentirat prema onom materijalu koji imaš, već prema onom što želiš napravit. Materijal se dade nabavit, ak ne kod nas i ne odma, ima na Ebay-u, kod Backa se pomalo stvari popravljaju tak da........

Za prvu ruku imaš ovdje stvarno dosta predstavljenih maketa za inspiraciju, a nebi loše bilo da daš i neke parametre;
- vel. prostorije odnosno moguća veličina makete (al naj sad preterat, treba mislit i na to da za megalomaniju treba i vremena i nofčića)
- sa čime za sad raspolažeš od materijala (da se može ukomponirat)
- kaj bi htel imat na maketi itd.

Kaj se tiće programa za planiranje makete, već je spomenut WT (koji se nalazi i ovdje na forumu/skrivena stanica) a na njihovim sl. stranicama imaš također dosta gotovih projekata/nacrta pa..........
 

lovro

Novi član
Ja sam dosta ali dosta tih maketa i nacrta pogledao i meni se ne svidaju. Cak i te makete koje su vece imaju jako puno praznog hoda i na kraju od recimo 10m2,maketa prekriva 3m2 a ostalo su neke kucice i gluposti. Mislim da je moja logika i kako se meni svida malo drugacije od pravila na koji bi se maketa trebale slagati ali jednostavno nisam jos nasao neku maketu za koju bi rekao to je to. Vazno je na kraju da je maketa "vozna" i da kad pustis recimo 2-3 lokomotive one mogu bez moje interakcije voziti okolono naokolo i da se sve preplice. Kazem moja logika je drugacija od klasicnih ali valjda je to evolucija nove generacije :)
 

Pejc

Veteran foruma
Ako ti je jedini cilj da vozis lokomotive i ne bi da trosis prostor na "bespotrebne" stvari onda mozes i da uzivas u maketi koju si vec napravio ;)
Meni licno je, pored voznje, jako bitno da maketa bude sto realisticnija a samim tim mora da ima dosta "bespotrebnih" stvari.
 

lovro

Novi član
Slazem se da samo uvijek je pitanje da li je prvi plan pruga i vlak ili popratne stvari. Ako su popratne stvari 70-80% makete sto u vecini slucaja je,koji je smisao vlaka? Cak i ako pogledas kod Backa,covjek ima 2 sobe od kojih je jedna potpuno prazna i nema nista osim sperploce i pruga a druga je 1/3 mix popratnih stvari i pruge. Sad tesko me netko moze uvjeriti da je to realisticno a sve je profi i jos otvoreno za publiku i nije besplatno,zar ne?
 

Mon

 
Osoblje foruma
...a ostalo su neke kucice i gluposti....
Interesantna formulacija.

U svakom slučaju ukoliko nemaš te kućice i gluposti onda znači da nemaš maketu već površinu na koju si složio tračnice pa provozavaš svoje modele.
A za to ti ne treba nikakvo planiranje; sastavi tračnice na pod u dnevnoj sobi (na pr.) i vozaj kolko ti je milo i drago.
:palac_gore:.
 

Podržite rad foruma

Ako želite da pomognete radu foruma i portala malezeljeznice.net, možete da donirate i na taj način doprinesete radu foruma i portala u punom kapacitetu ( Detaljnije o donacijama ).

Iznos donacije
Korisnicko ime sa foruma
Ako ste već donirali i više ne želite da imate pretplatu na godišnju ili mjesecnu donaciju, istu možete otkazati klikom na donji gumb:

Na vrh