nik
Veteran foruma
Ma više mi ne paše žućkasti ton nego svjetlina ali to je možda zbog rasvjete.Pa vidi na samoj slici ACME ambalaže Optime. koliko je svijetli. Možda samo ne pamtiš čisti vagon .
Ma više mi ne paše žućkasti ton nego svjetlina ali to je možda zbog rasvjete.Pa vidi na samoj slici ACME ambalaže Optime. koliko je svijetli. Možda samo ne pamtiš čisti vagon .
To je najverovatnije bio Hellas ekspres. Makedonski vagoni s natpisima "Optima" su se koristili i na ostalim međunarodnim vozovima. Tako da i vagoni iz seta faktički mogu da se upotrebe za druge sastave, ponajpre "Hellas" i "Olympus".Ako se dobro sijecam, Optima express je neko kratko razdoblje vozila i do Tessalonika. Tad su pored makedonskih kuseta i spavacih bili u njoj i srbski spavaci sa tri plave i blindirani Ddm vagoni za prijevoz automobila koji se danas koriste za nocni vlak Beograd Bar.
Jeste vozila i do Soluna, ali su se koristili uglavnom kušeti. Bcm (ex DB Bcm241,243,246,257).Ako se dobro sijecam, Optima express je neko kratko razdoblje vozila i do Tessalonika. Tad su pored makedonskih kuseta i spavacih bili u njoj i srbski spavaci sa tri plave i blindirani Ddm vagoni za prijevoz automobila koji se danas koriste za nocni vlak Beograd Bar. Tih prerađenih JZ Laeks vagona je nekad bilo puno vise u eksploataciji. Danas postoji jos samo par komada u redovitom prometu.

Na primjer VR 05/06, 07/08 i 08/09. U 09/10 Optima samo za Edirne.Ako se dobro sijecam, Optima express je neko kratko razdoblje vozila i do Tessalonika. Tad su pored makedonskih kuseta i spavacih bili u njoj i srbski spavaci sa tri plave i blindirani Ddm vagoni za prijevoz automobila koji se danas koriste za nocni vlak Beograd Bar. Tih prerađenih JZ Laeks vagona je nekad bilo puno vise u eksploataciji. Danas postoji jos samo par komada u redovitom prometu.
Zanimljivo, set u stiropor ambalaži, a single model u blisteru.
A Save u spužvi...Zanimljivo, set u stiropor ambalaži, a single model u blisteru.![]()

Plastična ambalaža ne amortizira udarce tokom transporta. Stiropor i spužva da. Zato je sve što polomljeno stigne do kupca u pravilu bilo u plastičnoj ambalaži.Stiropor moze dugo da traje, ali meni se cini da je od plastke ambalaža jednostavnija za upotrebu, vagon se spakuje i zatvori za par sekundi i nema nikakvih dodatnih spuzvica, gumica koje trebas ugurati u pakovanje da vagon lezi kako treba.