Prometni znakovi

hyperion

Veteran foruma
#1
Tu sam našao prometne znakove, uz koje je navedeno: Znakove je potrebno prethodno smanjiti da odgovaraju mjerilu vaše makete. Zanima me koju rezoluciju (pixela/inča) koristiti, da bi dobio željeni rezultat?
 

hyperion

Veteran foruma
#3
Gorane, trebam znati točnu rezoluciju, kako bi dobio željeni rezultat u pravim dimenzijama. Napravio sam sve izračune, koliko dođu prometni znakovi veliki u H0, ali mi to ništa ne znaći bez rezolucije.
 

Mon

 
Osoblje foruma
#5
Zar nije najlakse da napravis "copy and paste" slicice znaka kojeg hoces i jednostavno ga smanjis na dimenziju (mm) koju hoces?
Kolko pixela ispadne-tolko... ili?:hmmm:
 

hyperion

Veteran foruma
#6
Pitam kakva mora biti rezolucija, jer na kraju i to određuje veličinu/dimenzije znakova. Izgleda da ću morati eksperimentirati, pa da vidim što odgovara.
 

hyperion

Veteran foruma
#7
Tražim na googlu prometne/saobračajne znakove kakvi su se viđali 70. i 80. godina, no bez uspjeha. Možda ima netko to u elektronskom obliku ili da zna gdje da ih tražim?
 

hyperion

Veteran foruma
#12
Jesu dosta različiti. Recimo pješački prijelaz nekad
i danas
Pa znak za radove na cesti nekad
i danas
Ja tražim ove stare iz 70. i 80.
 

TV Slovenija

Veteran foruma
Supporter (2016)
#13
Dakle traži se nešto takvo:

Scan10001.JPG

Scan10002.JPG


Vjerujem da u kojoj autoškoli još imaju kakav poster sa znakovima iz vremena Jugoslavije.

No i tada prometni znakovi u detajlima nisu bili jedinstveni u cijeloj zemlji, jer je svaka republika imala svog ovlaštenog proizvođača (u Sloveniji je to bio Meblo Nova Gorica), i svaki je imao malo drugačiji dizajn.

A Slovenija je između 1972 i 1986 godine imala i sasvim drugačiju osnovnu boju na znakovima za opasnost i za izričite naredbe, naime nije bila žuta kao drugdje u Jugoslaviji nego krem bijela, slično sadašnjoj sasvim bijeloj boji.
 

djzlaja

Veteran foruma
Supporter (2016)
#16
@hyperion probaj naci kod ovih sto rade obuku vozaca ili ti "autoskole" stare testove iz bivse drzave.. kod njih ima sve.. vidim sad da je TV Slovenija ti vec to predlozio..
Kod nas u BIH su dugo bili u uporabi i nakon razlaza bive juge al mislim da vise nisu ima par godina..pa ako bas nemozes nac javi pa cu ti probat pronaci ;)

Inace sto se tice kod nas je do nazad par godina bilo u uporabi i zuta i bijela podloga za znakove upozorenja i izricitih naredbi..
Tek nekad mozda 2009 (nisam siguran tu informaciju sam dobio tada al nije provjerena) da su pravilnikom odredili da se izbace svi znakovi s zutom podlogom iako ih i sada po putevima manje vaznosti ima..
Naravno pricam za BIH tj FBIH..
 

djzlaja

Veteran foruma
Supporter (2016)
#17
E da ako ti ista pomaze u FBiH je odredjena i velicina znakova..
Mislim.da je to standard pa se moze primjeniti i na vjerovatno ostale zemlje..

Velicina znaka okruglog je 90 cm odnosno u HO bi bilo oko 10,34 mm(dakle promjer kruga)
To su znakovi za ceste sirine 7 metara i vise..i za ceste od vitalnog znacaja.. magistrala i td.. mada u projektu ceste se vecinom stavljaju ti znakovi neovisno na sirinu ceste..
Za ceste manje znacajnosti i ispod 7 m su znakovi 60 cm ili u HO cca 6.90 mm..
Trokut kao pandam ovom okluglom od 90 cm je velicina 90 cm dno × 60 cm stranice..
Ili HO 10.34 mm x 6.90 mm

Ovo nisam provjerio s goglom i imternetom pa uzmi s zadrskom ..ovo je iz mog iskustva i prakse u FBIH al nemislim da nesto odstupa i u EU.. ;)

Edit : i naravno primjenjuje za za epohu V i VI hehehhe :)
 

hyperion

Veteran foruma
#18
Naručio sam stare knjige o prometnim propisima (iz 1983 i 1990) i sutra bi trebale stiči. Unutra su naravno i prometni znakovi.
Kad smo več kot toga, smo u osnovnoj školi neke 1995 godine dobili male harmonike s prometnim znakovima koje su se našle u ormaru. Da mi je barem jednu imat, pa bi uradio fotokopije ili poskenirao pa dalje.
 

Podržite rad foruma

Ako želite da pomognete radu foruma i portala malezeljeznice.net, možete da donirate i na taj način doprinesete radu foruma i portala u punom kapacitetu ( Detaljnije o donacijama ).

Na vrh