Savjeti/pitanja/mišljenja o preradama cestovnih modela

djzlaja

Veteran foruma
Supporter (2016)
Da nastavimo ovde.. da nekvarimo kolegi temu o njegovoj cestovno kolekciji ;)

Nije prvi kit koji imam..
Generalno kitovi su super stvar.. narocito za prerade. Ustvari dobijes herpa cudo model vec rastavljen (nemoras se patiti rastvaljati) .. sve spremno za farbanje :) a sve je i dosta jeftinije nego gotov model jer nema troska radne snage za sastavljenje (sto nije za zanemariti) ;)
Jedina mana kitova.. .i nazalost cest je slucaj da zna faliti koji dio :(
Imao sam i ja i kolege dosta slucajeva..
ajde stavi linkove gde nabavljš Herpa kitove??hvala
Dakle postoje;
1. Herpa Teile Service serija.. gdje mozete kupiti dijelove posebno (za kamione i prikolice i ostale dodatke) al ne kompletne kamione.. to su one zasebno pakovane šasije, kabine i td (po 2 komada u setu).. sve rastavljeno.. idealne za prerade kombinacije i sl.. i jeftinije jer u prisjeku ako kupite kutijicu s kabinom i kutijicu s šasijom dobijete 2 tegljaca za cijenu jednog sastavljenog (ili mrvicu skuplje kako kad i koji kamion)
2. A postije i u zadnje vrijeme "kit setovi".. dakle logika je ista samo dobijete nesastavljen Herpa model kamiona ili autica i td..isti kao da ste gotov kupili ali nesastavljen i jedan komad..

Ja odavno kupujem ove Teil service seriju al ima zadnjih godunu dvije.. kupujem i kitove..

Kupovao sam po Herpa sopovima po svijetu.. i naravno na ebayu i Lippe.. ima ih ..

https://www.modellbahnshop-lippe.co...3002-0-0-0-10-0-0-grp-gb-p-0/ein_produkt.html

Evo jedan ;)
Oni su obicno bar na lipe na hrpi sa ostalim.. al u opisu pise "kit set".. i vidi se po cijeni da je kit.. jer ovaj je npr 16 eur a sastavljen je min 25 eur..
Ja sam npr cisternu platik cca 17 EUR a sastavljena je neznam.. do 30 Eur..

Kitovi znaju biti u raznim bojama .. al najvise je bijelih.. al oped kazem.za prerade "dušu dalo"
 

Killer9990

Poznati forumaš
Herpa navodno u toj usluzi 'Teil Service' nudi i mogućnost da isporuči zamjenski dio za sastavljene setove (čak i one specijalne serije), kompletno sa apliciranim originalnim bojama, apliciranim decalovima i ostalim detaljima.
Znači, ako se nešto slomi naručiš novi dio !
 

djzlaja

Veteran foruma
Supporter (2016)
Da da.. ( samo nissam.siguran kako to bas radi i nemislim da ima dostupnost dijelova za sve .. mozda za neke aktualne modele) dosta modela ide u "discontinued" prestaju ih proizvoditi s vremena na vrijeme..pa neke oped vrate u oroizvodnju a dosta ih nikad ni nevrate..pa vjerovatno to i diktrira dostupnost pojedinacnih djelova..

Al.. Ovo sto sam ja pisao je vise prosirenje asortimana i spada u standardnu ponudu i prodaju.. a " Teil service usluga" je za narudzbu pojedinacni djelova; je nesto sasvim drugo (specijalne pojedinačne natudžbe vise kao post servisna usluga i reklamacija)

Mada Herpa mi se za reklamacije i nije bas pokazala hitra.. vjerovatno jer su gigant.. (generalno u razgovoru s velikim handlerima/distributerima svi kazu da je Herpa spora.. u odnosu na druge u reakciji i komunikaciji)
 

djzlaja

Veteran foruma
Supporter (2016)
Možda i je tako. Ali nešto ne vjerujem niti da su drugi puno bolji !
Ja govorim iz iskustva;
Kupovao sam neke dijelove sspecijalno od Rietzea nevezano .. (a i cekao sam neke dijelove kao reklamaciju) i sve je stiglo relativno brzo..
Uzimao sam i neke djelove specijalno i od AWM-a isto (dali su i cijenu i odgovor prodavacu brzo) a i isporuka je bila brza :)

Dok od Herpe se znalo cekati i po 4 mjeseca da uopce se oglase za reklamaciju a kamo li neku spec narudzbu... al cinjenica je da imaju vjerovatno vise upita i svega pa je dosta teze biti brz..
 

1borna

Veteran foruma

Mislim da bi se moglo napraviti nešto ovakovo sa motorićem za FCS, jedino bi gume trebale
biti mekane poput pravih a ne plastične?

Od N kotača napraviti prednje i zadnje vodilice.....

a onda preko njih dovesti napajanje na motor jer bi vožnjom na akumulator vozio nekontrolirano?
 

1borna

Veteran foruma
Video-kamere postaju sve manje i daju sve kvalitetnije slike
Pregledom vožnje po maketi ovako se bolje uoče neke pogreške/nepravilnosti kod izrade koje
inače subjektivnim gledanjem ne uočimo.
Ovakovu kameru možemo bez problema smjestiti u neki vagon (zatvoreni ili platformu) pa ju voziti vlakom.
Više o tim kamerama je na linku
 

Podržite rad foruma

Ako želite da pomognete radu foruma i portala malezeljeznice.net, možete da donirate i na taj način doprinesete radu foruma i portala u punom kapacitetu ( Detaljnije o donacijama ).

Na vrh