Visine H0 tračnica (code 100, 83, 75) vs visina venca na kotačima

Thommo

 
Osoblje foruma
#1
.
Visine tračnica/šina tj H0 tračnički sustavi:

Code 100, 2.5 mm visina - Peco Code 100, Mehano sve vrste, Piko A-gleis, Fleishmann Profi- i Modell-gleis, Lima Nickel-silver, Hornby, itd.

Code 83, 2.1 mm
- Peco USA Code 83, Roco Geo-Line i Roco-Line, Atlas, Tillig Elite, Shinohara/Walthers

Code 75, 1.9 mm
- Peco Code 75

Što se tiče Roco tračnica, moramo razlikovati Roco-Line i Geo-Line. Obje su Code 83, ali Geo imaju plastični nasip, a RocoLine nemaju! Geoline ima i manji izbor skretnica, više su namjenjene početnicima, a dolaze u svim Roco start-setovima.

Roco-Line su ozbiljne i kvalitetne tračnice, ali i skupe. Još jedna stvar koja se zaboravlja - nemaju oprugu na skretnicama, pa bez motorića za skretnice (koji ih drži priljubljene u jednom ili drugom smjeru) ne usmjeravaju vlak baš pouzdano.

Piko A-gleis je po mom mišljenju pravi sustav za početnika, ali i naprednijeg modelara, koji ipak mora i razmišljati o buđetu za svoj hobi.

Još jedan savjet: Najbolje je za početak odabrati jedan sustav i ne miješati tračnice različitih proizvođača, jer uvijek se razlikuju, bar u dijeliću milimetra.
.
 

Mon

 
Osoblje foruma
#2
Pokušao sam da na jednostavan (nadam se) slikovit način pojasnim zašto ne možemo voziti starije modele sa točkovima I-ve generacije (kako ih ja nazivam) na šine sa niskim profilom kao što je na pr. code 75.

Na donjoj slici su točkovi I-ve generacije, znači stari sa visokim vencem koji udara na držače šina (crvena crta) tako da modeli poskakuju i prave buku prilikom vožnje na šinama niskog profila kao što je c.75 (slika levo) što nije slučaj ukoliko te iste modele vozimo na šine sa visokim profilom kao što je c.100 (slika desno):

1.DSC02335.JPG

Evo nabrzaka napravljen "generacijski" pregled točkova, čisto da se vidi razlika u vencima u mogućnost vožnje po šinama sa različitim visinama tj code-ovima:
1. DSC02327.JPG
PS: I. generacija je stara Lima, II. generacija je Roco JŽ 361, III generacija je ACME Goša.
.
 

Podržite rad foruma

Ako želite da pomognete radu foruma i portala malezeljeznice.net, možete da donirate i na taj način doprinesete radu foruma i portala u punom kapacitetu ( Detaljnije o donacijama ).

Na vrh