Weathering - postarivanje modela

jz 363

Član foruma
Evo još jednog rada s moje strane; u pitanju je jedna "francuskinja", CC 6500 2. podserije. Osnovni model je u pojedinim segmentima relativno feleričan - promašena je osnovna nijansa (umesto zagasite "okean" zelene, ofarbana u tamno zelenu jake saturacije), sam frem ima blagu "bananu" (savijen ka krajevima). Stoga sam odlučio da se zabavim i učinim model malo "interesantnijim";

rasklopljen i pripremljen frem za desaturaciju i postarivanje
1747236594119mala.23.jpg

1747236594136mala.jpg

1747333065152mala.jpg

1747333086085mala.jpg

Poneka slučajna fleka nenamerno naneta prejakim pritiskom airbrush-a može na sreću da proizvede i interesantne efekte.

jz 363

Član foruma
Nakon postarivanja airbrushom, usledilo je dodatno patiniranje nanošenjem tečnosti (wash-eva) za efekte masnih fleka, korozije, blagih poteza četkicom, "packanja" sunđerom i pigmentima u prahu. Iako većina modelara preporučuje lakiranje mat lakom nakon celog posla, odustao sam od tog koraka, poučen prethodnim iskustvom - lak u određenoj meri "ubije" efekte fleka i prljavštine, smanjujući samu vidljivost patiniranja. To je bar moj utisak.

P5180014ertmala.JPG

P5170013ert2mala.JPG

P5180025ertmala.JPG

P2050034ertmala.JPG

jz 363

Član foruma
Odlučio sam se za relativno blago patiniranje; na mnogim slikama, naši Y vagoni su zapravo bili dosta uredni (makar u periodu do 2005. god), pa nisam hteo da eksperimentišem suviše. Najviše su obrađeni krov i donja oprema s postoljima. Izvršio sam i jako blagu desaturaciju donjeg dela frema, što se jedva primećuje. Evo još par slika.

06.JPG

05.JPG

P9230173ert2mala.JPG

P9230185ertmala.JPG

Podržite rad foruma

Ako želite da pomognete radu foruma i portala malezeljeznice.net, možete da donirate i na taj način doprinesete radu foruma i portala u punom kapacitetu ( Detaljnije o donacijama ).

Iznos donacije
Korisnicko ime sa foruma
Ako ste već donirali i više ne želite da imate pretplatu na godišnju ili mjesecnu donaciju, istu možete otkazati klikom na donji gumb:

Na vrh