„Ride in“, „drive in“,... odnosno mogućnost vožnje u kabini na vrtnoj željeznici

drazenb67

Član foruma
hvala na korisnim informacijama....za početak probat ću s ovim što je unutra pa ako nebude dobro javljam se....
Inače prema proračunu prijenosa i uzimajući u obzir manji promjer kotača, vučna snaga bi trebala narasti a brzina pasti....te bi trebala izositi Vmax 15-17km/h ako se uzme da je Vmax skutera 50-60km/h.
Za propise vrtnih željeznica čak je i ta brzina previsoka pa neće trebat voziti sa ful-gasom....
 

Brojčile

Burlington Northern
Supporter (2016)
Da tako sam i ja nesto kontao..sve u svemu ako obrtaji motora budu preveliki na recimo brzini od 15km/h ti onda vidi nabavi teze rolnice za koji gram gore!


Ali kao sto kazes prvo sve probajte pa onda stelovanje ako bude potrebno..;)
 

željko halambek

Veteran foruma
Evo i haube. Prednja maska još nije montirana. Postavljeno je i postolje.

IMG_2356.jpg


IMG_2355.jpg


IMG_2354.jpg


IMG_2351.jpg
 

Brojčile

Burlington Northern
Supporter (2016)
Haha odlicna spravica:palac_gore: svidja mi se!
Javite se ako bude trebala pomoc oko stelovanja prenosa!
 

željko halambek

Veteran foruma
Ovaj put smo sa Skodom Octaviom uspjeli prenjeti lokomotivu i prikolicu. uz pametniji smještaj uspjeli smo kabinu ugurati kroz prtljažni prostor tako da sa staklenim prednjim i zadnjim stranicama obuhvati lokomotivu a krov gleda prema zadnjem kraju auta. S time smo oslobodili mjesto na krovu gdje stanu dvije prikolice. Pošto je lokomotiva lagana lako mogu sa njom manipolirati dvije osobe.
Na testiranju je Dražen postigao maksimalnu brzinu 12,5km/h ( to je na videu između 18:34 -18:42).

DSCN8692.jpg


DSCN8702.jpg


DSCN8698.jpg


DSCN8796.jpg


DSCN8794.jpg
 

drazenb67

Član foruma
da imali smo sreću jer uz postavljeni prijenosni omjer nije bilo puno gnjavaže sa ostalim faktorima tako da smo više manje zadovoljni.
Kod prvog testiranja imali smo problema sa iskakanjem ali je to rješeno, naime tokar je krivo odradio neke dijelove pa razmak kotača nije bio propisan na svim osovinama što smo mjerenjem kasnije ustanovili i korigirali.
Također je trebalo i napeti lanac, a još ostaje problem rasplinjača/smjese jer se ponekad kod dodavanja gasa motor guši tj gubi okretaje/snagu, pokušali smo detaljnim čišćenjem rasplinjača i podešavanjem goriva i zraka i djelomično uspjeli ali još to nije to...

U Nedjelju smo napravili oko 6,5 km što bi bilo nekih 18 krugova, sad preostaje još testiranje na usponu sa većim opterećenjem sa bar 2-3 vagona i 4-5 putnika
 

Brojčile

Burlington Northern
Supporter (2016)
To je inačekonstantni problem kod Kineskih 4T motora..neravnomeran rad!
Probajte diznu za štelovanje vazduha zavrnuti do kraja pa je malo odvrnuti..druga varijanta je odvijanje te iste ditne na nekih 3,5 krugova!

Još jedna bitna stvar je što im se ventili u glavi motora sami zatežu iz nepoznatog razloga pa i to treba proveriti!
Takodje proverite membranu u samom karburatoru a to je onaj crni poklopac na vrhu karburatora! Eventualno se pozabaviti sa pomeranjem iglice unutar te membrane!

Usisni ventil podesiti na 0,1mm a izduvni na 0,2mm!

Koliko sam ja uspeo čuti,motor ima fino visoke obrtaje pri kretanju pa se nadam da će dobro vuči teret!
 

drazenb67

Član foruma
e to sa ventilima treba provjeriti jer uopće nisam kontrolirao zazor, membrana je ok, a sa vijkom za štelanje smo se već igrali ali bez većeg uspjeha...ustvari do pola gasa je više manje sve ok a dalje je problem, no ustvari taj dio raspona nam niti netreba jer bi lok išla prebrzo osim ako bi imali veliki teret iza..
 

drazenb67

Član foruma
e da i pitanje oko dimljenja: postavljene su nove karike i ina iberlauf ne dimi samo puše čisti zrak no na auspuh dosta divi sivo i malo plavičasto.
U čemu je problem?;, dali postoje gumice ventila pa da tamo gubi ulje koje onda sagorjeva u cilindru kao npr na jugiću 45? ili nešto drugo? Taj nam dim zapravo i ne smeta ali nebi htio da nešto krepa prije vremena....
 

Brojčile

Burlington Northern
Supporter (2016)
Da takodje postoje unutar glave gumice ventila kao kod auta..ako na iberlauf ne dimi a dimi na auspuh onda su verovatno te gumice ili je auspuh pun ulja ako se još pre nakupilo nekog ulja!
Mada kao što kažeš..dim ne smeta jer dosta tih motora dimi iz nekog razloga koji se ne može rešiti!
Sad može biti i do toga koliko je sam cilindar dobar..ali kao što se vidi,motor dobro poteže pa ne bi trebalo da je cilindar loš!

Problem je kod tih motora što kad počnu imati tako neke nerealnea dešavanja da to niko ne može rešiti! Jako se čudno ponašaju..ja sam znao sve živo izmeniti na motoru,od prenosa do karburatora cilindra glave i da se opet ponašao motor indentično! I to tako sa ko zna koliko motora za sve ove godine bavljenja moto mehanikom!

Za sad vam motor služi kako treba samo ga još na opterećenje testirajte..
 

Podržite rad foruma

Ako želite da pomognete radu foruma i portala malezeljeznice.net, možete da donirate i na taj način doprinesete radu foruma i portala u punom kapacitetu ( Detaljnije o donacijama ).

Iznos donacije
Korisnicko ime sa foruma
Ako ste već donirali i više ne želite da imate pretplatu na godišnju ili mjesecnu donaciju, istu možete otkazati klikom na donji gumb:

Na vrh