JŽ 17 - SHS / MAV 342

Gorchi

Veteran foruma
Supporter (2016)
Supporter (2017)
Supporter (2019)
Supporter 2020
Šteta truda na toj loksi. Zbog male dize i zbog pregustog primera (tu je još temp. i vlaga prostorije) primer se prebrzo sušio i bio je pregust.
Treba raditi u puno tankih slojeva. Ako rezultat nije zadovoljavajuć koristiti usporivač. Prema slici izgledajako gust.
U aribrushu bi trebao biti u stanju kao mlijeko. ako je pregust ili prereijedak nije dobro.
Uvijek treba prvo dosta puta isprobati materijal na nekom sličnom uzorku da se vidi krajnji rezultat.
Ipak je lokomotiva jako lijepo uspijela. Na žalost ima problema u vožnji a to nema veza sa bojanjem.
 

crhav

Aktivan član
Danas sam ucvrstio spojne poluge i fiksirao ih na kotace....................sa malim podloznim plocicama.............Poslje toga pustio sam u pogon..............sve je islo dobro.........a vidi se i na slici............Evo i drugog pogleda.....................Poslje sam priredio sve dijelove za kriznu glavu i pogonsku polugu da se kompletira...................Velimir
 

BRUT1

Član foruma
Perfektno.
Imam ptanje.
Kakva je uloga onih plavih kvadratića prilikom montaže poluga?
 

crhav

Aktivan član
mislim distancer....
Montira se sa kartonima a kad se oni odstrane ostane tih 0.2-0.3mm lufta da poluge nesmetano rade
To je tocan odgovor.................tu sam upotrijebio obican papir od pisma ili printera.............
 

Gorchi

Veteran foruma
Supporter (2016)
Supporter (2017)
Supporter (2019)
Supporter 2020
Gorane, bilo bi interesantno da kazes sto je i kakvi su problemi??...

Velimir
E kad već pitate...:)
1. glavne poluge su malkice predugačke pa nabijaju u cilindre i onda imaju kotaći problem da se zavrte cijeli krug
2. cilindri su u H0 i previše skupa za vožnje u radijusima manje od 600 mm
3. pošto nemaju kotači vertikalnog pomaka a i lokomotiva sama nije dodatno opterečena, onda je malkice lagana za sve pruge pa proklizava
4. veliki je problem oduzimanje struje; pošto su kotači sa obe strane izolovani, svuda nisam mogao staviti one pine za oduzimanje struje i naravno pošto nemaju visinske kompenzacije, onda se gubi kontakt
Ali nema frke, budem još jednom napravio frem, oduzimanje struje kako smo riješili na projektima JŽ 62/28/29 i dodao sve ove ispravke, lokomotiva če voziti kako treba. :)
 

crhav

Aktivan član
Drago mi je cuti za manjkavosti na modelu. Takve probleme ja iskoristim da popravim model, i poboljsam njegovu kvalitetu u voznji i izgledu.

Model 06 je jedan od prvih modela sto sam poceo raditi. Nacrte modela radio sam rucno, crtajuci i prenasao u mjerilu na nacrt. Nacrt je bio crtan u mjerilu 3 puta vecem, tako sam mogao bolje izradjivati detalje. Poslje toga izradivac plocica ga je smanjio na mjeru od 1:87!

Tako se i dogadjalo da kad sam dobio gotove plocice i namjestio kotace i pogonske poluge sve se blokiralo, jer nacrt nije bio precizan. Sada sa AutoCad-om stvar je komplet druga! Kad nacrt izadje i napravim plocice nema problema. Montiram kotace i poluge, uz eventualnu malu korekciju sve funkcionira bez problema.

Sto se tice kotaca, to ovisi o onom sto radi model, ja uz svaki model preporucim kotace, "takve" i "takve" recimo Markits, ako netko uzme nesto drugo onda mora da se tome prilagodi. Markits kotaci su na jedan kraj izolirani a na drugi ne, tako da kontakte za uzimanje struje treba samo sa jednog kraja.

Model normalno kad je gotov treba ga opteretiti sa olovom. Ja napravim valjak od olova promjera nesto manjeg od kotla i ubacim ga unutar.

Jos jednom drago mi je cuti komente ili prigovore, uvijek su dobro dosli..............

Velimir
 

crhav

Aktivan član
Nastavljamo sa izradom krizne glave, jedan od dosta teskih poslova............ponavljam...........strpljenje i mir............to treba za izradu. dijelovi glave se trebju savinuti i unutra ubaciti onaj mali komadi u obliku slova "U". Sve skupa onda zalemiti.
Poslje toga sve dobro ocistiti i mjesto gdje ulazi u glavu pogonaska poluga.Poslje ciscenja zalemiti komadic zice debljine oko 1mm, koji ide u cilindar. To izgleda ovako na kao slici...............Tu cemo zavrsiti prvi dio i da se malo otpuhnemo...................................sa plocice skinemo dio sa malim kontrolnim polugama, te da budu cvrsce i metalnog izgleda, pocinkovat cemo ih.............Velimir
 

crhav

Aktivan član
Dosli su konacno i djelovi kao dimnjak, domovi, odbojnici lampe, ventili i slicno............sve to kosta Euro 85,00.-Tako, nisam odolio znatizelji i imajuci gore navedene dijelove, pokusao sam ih metnuti na model da vidim kako to izgleda (jasno privremeno.....)........................i evo ga!!Velimir
 

crhav

Aktivan član
Moramo se vratiti malo unatrag..............

Posto smo zavrsili fiksiranje vanjskih tankova za vodu i kabinu, sada treba ubaciti kotao u cabinu i fiksirati ga za postolje................zalemiti jednu stranu u kabini....zatim zalemiti drugu sa donje strane...........kao na slici.................a poslje toga i unutrasnju stranu......................obradite i ocistite dobro sve gdje ste lemili..............

Velimir
 

crhav

Aktivan član
Posto smo uglavnom sklopili velike dijelove sada dolazi na redi i detalji.
Prednji poklopac na kotlu napravljen je od tri prstena, dva promjera da stanu unutar kotla i jedan veci kao prirubnica, njih treba zalemiti jedno sa drugim i da budu i koncentricni!Kada su sva tri zalemljena onda to izgleda ovakoPoslje toga na te prstenove dodje glavni poklopac. On mora biti oblika "calote" ispupcen. Na poklopcu su cetri (kao na 17006..) rupe na koje dodju imitacije kuka za zatvaranje poklopca. Mozete napraviti i drugi tip poklopca ovisi koju lokomotivu radite.

Osim gornjih detalja treba izraditi i kutiju na vrhu kotla sto stoji iz dimnjaka, neka vrsta razvodnika pare.........Jos jedan detalj, parni dom sa siguronosnim ventilima..........prvo izbusiti rupe..............Velimir
 

crhav

Aktivan član
Zatim u rupe staviti i zalijepiti siguronosne ventile.............oni su 90 stupnjeva razmaknuti jedan od drugoga..................to izgleda ovako.......................Na plocicama nije predvidjen taj dio, radi se o dodatnom povisenju bunkera za ugljen. Posto to nase lokomotive imaju onda sam napravio ja sam iz ostataka ploce.Prvo sam napravio nacrt a onda sam ga izrezao iz lima. Savinuo stanice i evo.................Zatim zalemio na postojeci dio lokomotive..................Velimir
 

Gorchi

Veteran foruma
Supporter (2016)
Supporter (2017)
Supporter (2019)
Supporter 2020
Velimir, mogu zamoliti, da još jednom slikate račun ali samo postavke :) Na zanima me ono kaj je iznad i kaj dolje, samo tekst od postavki ;)
 

Podržite rad foruma

Ako želite da pomognete radu foruma i portala malezeljeznice.net, možete da donirate i na taj način doprinesete radu foruma i portala u punom kapacitetu ( Detaljnije o donacijama ).

Iznos donacije
Korisnicko ime sa foruma
Ako ste već donirali i više ne želite da imate pretplatu na godišnju ili mjesecnu donaciju, istu možete otkazati klikom na donji gumb:

Na vrh