Nezaobilazni Rietze

Wile E Coyote

Poznati forumaš
Supporter (2016)
Gledam ja tako ovu temu predstavljanja proizvođača cestovnih vozila, i gledam triput, kad ono zbilja nema ništa o renomiranom proizvođaču Rietze.

Pa ajmo nekoliko slova o njima, na kraju krajeva, napravili su ipak najviše serijskih modela prijevoznika s našeg podneblja.

Daklem, njemački proizvođač kvalitetnih primjeraka ponajviše u H0; 1:87, ali rade i 1:160 a odnedavno i 1:43.
Na početku podsjetnik na svima znane naše modele.

HRVATSKA

Mecedes Benz O404 RHD, Croatia Bus, Zagreb, #62057, model izašao 1998.g. (photo: HGS)




Neoplan Cityliner N116, Croatia Bus, Zagreb, (photo: HGS)




Neoplan Skyliner, Croatia Bus Zagreb; (photo: HGS)



Neoplan Starliner, Croatia Bus Zagreb, #62047, (photo: HGS)



Neoplan Megaliner Croatia Bus Zagreb, #16094(photo: HGS)


Mnogi modelari poznaju i ovu preradu na FCS jednog njemačkog modelara. Model je prava zvijerka i morao sam i to nabiti ovdje.

MAN Lion's Star 02, Autotrans Rijeka, #64821 (photo: cisalpino)

Nažalost, ovakav MAN ne postoji u stvarnom voznom parku Autotransa, ali zasigurno veseli svakog modelara imati ga u 1:87 voznom parku

Setra S315 HD, Atlas Dubrovnik, #60234
 
  • Like
Reactions: Mon

Wile E Coyote

Poznati forumaš
Supporter (2016)
SLOVENIJA


MB O350 Tourismo, Izletnik Celje, #64901(photo:mallux.de)


Mercedes Benz Travego, Relax, #63828


Iveco Stralis, Viator&Vektor, #60882


VW Sharan, Reševalec; #50765
 

Wile E Coyote

Poznati forumaš
Supporter (2016)
BOSNA I HERCEGOVINA

Neoplan Starliner 2, Centrotrans Sarajevo, Eurolines BiH; 1:87; #66716


(photo: HGS)

Neoplan Starliner 2, Centrotrans Sarajevo, Eurolines BiH; 1:160; #16136
 

nik

Veteran foruma
Moram se onda pohvaliti da su Atlasova Setra i Croatiabusovi O404 i Starliner nastali na osnovu mojih fotografija. To su ujedno i jedina tri manje-više korektna Rietze 'HR' modela dok su svi ostali poprilični kompromisi u odnosu na stvarna vozila. Bio je najavljen još i APP-ov minibus Ford Transit ali taj model, nažalost, nikada nije izašao na tržište; iz meni nepoznatih razloga.
 

djzlaja

Veteran foruma
Supporter (2016)
Jel ima netko staviti link kataloga od Rietze ili da stavi na forum katalog.. moram naći neke buseve :) imao sam ih negdje na računaru al,,,:prd:
 

djzlaja

Veteran foruma
Supporter (2016)
Hmmm..
Na sto tocno mislis??
Mislim da je u orginal busa u 1:1 ta traka dobro bljedja i izgleda dosta "amaterski" pa kad je vjerno stave na model 1/87 izgleda neuvjerljivo..
Imam ovan bus negdje ganc nov al ga nemogu nac da pogledam.. pa neznam ti nista bolje reci..
 

djzlaja

Veteran foruma
Supporter (2016)
Digitalni tisak
Mislis bus nije orginal? Nego je umjesto dekala printano direktno..?
Palo mi je na pamet i to.. bio sam poceo pisat jel bus orginal Rietze ili je "umbau" (sto bi švabe rekli) ,al sam odustao i pretpostvavio da jeste jer se tako da zakljuciti iz posta.. :)
Al ima smisla
 

MarkoZG

Član foruma
Bus je originalan, ali nije stvar u bljedoći, nego u rezoluciji i zrnatosti printa. Grbovi su nečitljivi i nejasni, a cijela šarena podloga se sastoji od rastera. Ovako nešto loše nisam još vidio, a pogotovo nisam očekivao od Rietzea. U odnosu na pravi bus, nebo i zemlja.
 

Attachments

  • MAN Lion's Coach.11.jpg
    MAN Lion's Coach.11.jpg
    383.5 KB · Pregleda: 21

keniki7

Član foruma
Koji je to broj artikla ? Treba reklamirati. Nijemci su izmisli tisak tako da je to nešto na što su jako ponosni i osjetljivi.
 

djzlaja

Veteran foruma
Supporter (2016)
Bus je originalan, ali nije stvar u bljedoći, nego u rezoluciji i zrnatosti printa. Grbovi su nečitljivi i nejasni, a cijela šarena podloga se sastoji od rastera. Ovako nešto loše nisam još vidio, a pogotovo nisam očekivao od Rietzea. U odnosu na pravi bus, nebo i zemlja.
Jel bus nov?
 

wiggum

Veteran foruma
To je relativno novi nacin na koji proizvodaci stavljaju natpise na modele. Roco to koristi i kod lokomotiva za 200+ EUR...
 

Kameni

AC/DC-DCC podrška
Supporter (2016)
Supporter (2017)
Jako puno sam eksperimentirao s digitalnim i laserskim tiskom. Dvije su mogućnosti ove greške. Kada se fotografija nekog loga, teksta, linija itd. smanji u grafičkom programu, onda nastaju problemi jer rezolucija padne na nekih 70tak dpi.

Digialni print se sastoji od zrnate i linijske strukture pa u tom slučaju sve ne izgleda oštro. Slično vrijedi i za laser.

Fotografiju se mora obraditi i pretvoriti u krivulje ako je moguće i spremiti ju u najvećoj rezoluciji možda najbolje kao PDF.
Onda je rezultat bolji iako i dalje puno lošiji od sitotiska ili tampon tiska.

Za sada najbliža zamjena za tampon tisak (crna ili bijela boja) je OKI bijeli laser iako i tu ima oscilacija jer papir nije idealno ravan. Za boju, digitalni print iako to treba znati podesiti. Šteta je što oki nema mogućnost nanošenja bijele podloge prije boje jer bi to bilo idealno.

Da, se vratim na bus. Vidljive su vertikalne linije što jasno pokazuje da su printali više buseva, odjednom. Kapljice boje nakon što padnu na bus zapeku se UV svjetlom. Očigledno se radi o brzom printu slabe rezolucije. Jer oni nemaju vremena čekati da im se svaka strana busa dugo printa.

Kad ja printam dekale na A4 prvo ide bijela temeljna a, onda boja i to sve na najvećoj rezoluciji. Print traje par minuta. I uz sve to rezultat nije savršen već je 4/5.

Tako da za ovaj bus.... Jako jako loše!!!
 

Podržite rad foruma

Ako želite da pomognete radu foruma i portala malezeljeznice.net, možete da donirate i na taj način doprinesete radu foruma i portala u punom kapacitetu ( Detaljnije o donacijama ).

Iznos donacije
Korisnicko ime sa foruma
Ako ste već donirali i više ne želite da imate pretplatu na godišnju ili mjesecnu donaciju, istu možete otkazati klikom na donji gumb:

Na vrh