Poštansko-prometni centar i cestovna poštanska vozila

Stanley

Poznati forumaš
Riječ je o postavljanju pošte, točnije poštansko-prometnog centra na nekoj maketi. Nisam do sada primijetio da se itko od maketara pretrgao od čežnje za poštom, no ako ja uspijem riješiti prostor i prihvatiti se makete - uz kolodvor će obavezno biti i prometna pošta. Ipak sam ja stara poštarčina, a krv nije voda.
Jutros sam surfao po internetu u potrazi za odgovarajućim modelima i modelčićima, pa sam nešto složio. Sve je u sustavu H0.
Na početku nam trebaju prikladne zgrade. Meni je zapeo za oko ovaj Faller 130933, idealan i za skromnije makete s obzirom na dimenzije.

Pogled sa ulice:

QsTFaub.jpg


Pogled sa kolodvora:

e7dvwZI.jpg


Kako izgleda na maketi:

925TRF2.jpg


Poštu na kolodvoru radio je i Kibri:

0cOzaGK.jpg


Još jedan Faller, ovaj put logistički centar DHL. Ambiciozniji maketari koji požele imati poštu mogu ga smjestiti uz Faller 130933 kao susjeda ili nadogradnju (i poštansko-prometni centar na Glavnom kolodvoru u Zagrebu ima aneks). Oznake DHL mogu se uz nešto truda zamijeniti amblemom odgovarajuće poštanske uprave:

tF1L3Wh.jpg
 

Stanley

Poznati forumaš
Uz logistički centar DHL može se postaviti i kolosijek ili više njih. DHL koristi i željeznički prijevoz, a dokaz je ovaj model iz moje kolekcije - proizvod Roco:

dTO2LE2.png


Uz poštu na kolodvoru mora se prikazati i neki život. Za početak vozila koja dopremaju poštu sa raznih lokacija, a koja će se razvrstati u poštansko-prometnom centru i zatim ukrcati u odgovarajuće poštanske vagone. Iz udaljenijih poštanskih centara prijevoz se obavlja kamionima, a iz gradskog i prigradskog područja kombi-automobilima.
Slijede neki modeli, a proizvođač je Brekina.

Mercedes-Benz:

FrF9DEA.jpg


Nepoznati tip starije proizvodnje:

xkIbojO.jpg


Mercedes-Benz:

02hEC1B.jpg


Mercedes-Benz:

rS4V8Fo.jpg
 

Stanley

Poznati forumaš
Nije baš obavezno, ali se može dodati i poneki poštanski autobus za prigradske ili međugradske relacije. Primjerice, Poduzeće PTT Zagreb je godinama držalo relaciju Zagreb - Sošice (Žumberak), a autobus je prevozio poštu i putnike. Polazio je ispred zgrade GPPC Zagreb 2 na Glavnom kolodvoru i stajao je kod stuba sa zapadne strane zgrade.

Dva autobusa Brekina:

wNmPpuY.jpg


Wuwc2u5.jpg


Nema života bez ljudi, a Noch je proizveo lijepu kolekciju poštarčina:

mk5sHRM.jpg


5ZO2cxh.jpg
 

prle kc

Poznati forumaš
Supporter (2016)
Supporter (2017)
Supporter (2018)
Supporter (2019)
Supporter 2020
Supporter 2021
Supporter 2022
Supporter 2023
Supporter 2024
A ima gdje figurica susjedovog psa koji grize poštara :hahahaha::hahahaha::hahahaha:??!!
 

Stanley

Poznati forumaš
Mi se ovdje šalimo s poštarima i cuckima, ali vam mogu reći (sorry za Off Topic) da su iskustva mojih bivših kolega sve prije nego šaljiva. Znam dosta ljudi koji su zbog ugriza pasa bili na bolovanju više mjeseci, a neki su ostali doživotni invalidi. Jedan od njih je Damir (sada u mirovini) iz Sesvetskog Kraljevca, koji je gadno stradao prije desetak godina za vrijeme dostave. Vozio se na službenom mopedu uličicom nekog sela, iz dvorišta je izletio pas i zaletio se pod vozilo. Psu se nije dogodilo ništa, a Damir se sav razbio i polomio pa je i danas pun šarafa. Za nesreću je dakako odgovoran vlasnik psa, koji nije smio dopustiti da životinja istrči na ulicu.
Još uvijek nije poznat razlog zašto se psi okomljuju baš na poštare. Neki kažu da je to zbog uniforme, neki pak da je zbog mirisa ili izgleda kožne torbe koji ih valjda iritira.
Kad već spominjem uniformu, spomenuti ću i to da je jedan pas posvojio poštara. Baš tako - pas poštara, a ne obratno. To se dogodilo u Dubravi prije sedam-osam godina. Poštar je primijetio da ga jedan veliki pas (mislim da je bio vučjak) stalno slijedi, ali sa distance i bez agresivnih namjera. Pa mu je počeo davati hranu - i otada su bili nerazdvojni. Kasnije se pokazalo da je riječ o umirovljenom policijskom psu (moj kolega penzić :papa:) kojeg je preuzela neka obitelj, a pas je pobjegao za prvom uniformom koju je vidio.
Po kolektivnom ugovoru za radnike Hrvatske pošte poštaru za ugriz psa pripada odšteta od firme u iznosu od 2.000 kuna. Među poštarima kruži krilatica: ako ti treba lova odi dražiti cucka. :vrag:
 

Stanley

Poznati forumaš
Nakon što smo rastjerali pse evo još nekih modela u H0 mjerilu koji se mogu lijepo smjestiti na maketu. Počinjemo od vozila za prijevoz pošte.

Kamion s prikolicom njemačke pošte, proizvođač Wiking:

HiIowvm.jpg


Kamion s prikolicom DHL, proizvođač Wiking:

Lxc64N6.jpg


Kamion Chevrolet pošte USA, proizvođač EpokeModeller:

JiC28TE.jpg


Kombi VW njemačke pošte, proizvođač Wiking:

hC4QzRQ.jpg


Ford Transit pošte USA, proizvođač EpokeModeller:

eSWMI0r.jpg
 

Stanley

Poznati forumaš
Slijede poštanski autobusi. Prvi pripada pošti Austrije, proizvođač Busch:

BBihFqw.jpg


Kombibus švicarske pošte, proizvođač Busch:

tpzjNvH.jpg


Neoplan Starliner njemačke pošte, proizvođač Rietze:

FuhhLn6.jpg


I za kraj još malo poštanske mehanizacije. U prometnim poštama postoje viličari za podizanje i prijenos paleta s pošiljkama. Od nekoliko ponuđenih modela izabrao sam ovaj proizvođača Wiking zbog približno odgovarajuće boje:

EiRGmeB.jpg
 

Stanley

Poznati forumaš
Na internetu sam našao još nekoliko zanimljivih modelčića u mjerilu 1:87, a prvi je pokretna pošta.
Razlika između putujuće pošte i pokretne pošte već je opisana, ali nije zgorega ponoviti:
- putujuća pošta je poštanski vagon s posadom koji prometuje na određenoj relaciji i ima funkciju prijevoza i usputne razmjene i prerade poštanskih zaključaka
- pokretna pošta je poštanski ured na/u motornom vozilu koji obavlja sve uobičajene usluge kao i stacionarni poštanski ured; služi za opsluživanje udaljenijih i slabije naseljenih lokacija gdje je neisplativo otvarati stalni ured; u toku radnog dana može obići više naselja i u svakome boraviti određeno vrijeme
Hrvatska pošta imala je nekoliko pokretnih pošta na kamionima, a korištene su neposredno poslije rata za pružanje poštanskih usluga u područjima od posebne državne skrbi do obnove stacionarnih kapaciteta.
Pokretna pošta korištena je i za druge potrebe, primjerice kao privremeno rješenje do izgradnje nove zgrade pošte u Donjoj Lomnici južno od Zagreba (u poslu oko aktiviranja te pokretne pošte sudjelovao sam i ja).

Dvije fotografije pokretne pošte Deutsche Bundespost, proizvođač nepoznat (Wiking?):

UQEiRWz.jpg


RVii4XX.jpg


Pa ako netko ima ili planira na maketi kakvo selo, može negdje smjestiti i pokretnu poštu.

I još dva modela poštanskih vozila, kakva su korištena i u PTT Zagreb & HP. Proizvođač prvog je Herpa…


CR1nvrG.jpg


… a drugoga Wiking:

RHYx5T0.jpg


Prvi tip vozila koristio se za pražnjenje kovčežića - uložnica za pisma koje su postavljene na javnim površinama. Drugi tip se koristio za razmjenu pošiljaka s poštanskim uredima u gradskim područjima.
 

Stanley

Poznati forumaš
a ovi uniformisani sanduci???
Ako se zažmiri na jedno oko, mogli bi proći oni manji kontejneri. Otvoreni sanduci ne. U prometnim poštama postoje slični sanduci, ali manjih dimenzija i drugačijeg izgleda. Imaju male kotačiće i koriste se u unutarnjim prostorijama.

Modellbahnshop.lippe prodaje sličan set Kibri 38647:

oEUqnQH.jpg
 

hyperion

Veteran foruma
Ja imam u planu izraditi poštu po uzoru neke od Fallera. Zasad imam 3 poštanska vozila i 1 tzv. Postbus.
 

nik

Veteran foruma
Ako se zažmiri na jedno oko, mogli bi proći oni manji kontejneri. Otvoreni sanduci ne. U prometnim poštama postoje slični sanduci, ali manjih dimenzija i drugačijeg izgleda. Imaju male kotačiće i koriste se u unutarnjim prostorijama.

Modellbahnshop.lippe prodaje sličan set Kibri 38647:

oEUqnQH.jpg
Nije to sličan nego isti set samo što je Kibri na početak kataloškog broja dodao znamenku 3.
 

vule

Poznati forumaš
i u starom setu su isto 2x el.viličari i 4x ručni da ne skeniram uputstvo ,vjerujte mi!!!!!
 

Podržite rad foruma

Ako želite da pomognete radu foruma i portala malezeljeznice.net, možete da donirate i na taj način doprinesete radu foruma i portala u punom kapacitetu ( Detaljnije o donacijama ).

Iznos donacije
Korisnicko ime sa foruma
Ako ste već donirali i više ne želite da imate pretplatu na godišnju ili mjesecnu donaciju, istu možete otkazati klikom na donji gumb:

Na vrh