Pomoć pri identifikaciji i popravku moje 2041 [N]

#1
Pozdrav,

Nedavno sam postavio pitanje na 'onom drugom' forumu u vezi popravka i identifikacije šifre modela moje prve lokomotive stare nekih 20 godina, a NClight mi je savjetovao da pitam i ovdje :idea: Uglavnom, sve što znam je da se kupljena u sklopu Roco start-seta u Trstu sredinom osamdesetih godina prošlog :eek: stoljeća. Lokomotivica nije u voznom stanju jer je stajala u kutiji zadnjih desetak godina a i više. Kad ju se stavi na tračnice, zuji i svijetle lampice pa pretpostavljam da bi joj trebalo čiščenje zupčanika ili nešto slično. Problem je u tome što je ja ne znam otvoriti a i nikada nisam kopao po unutrašnjosti lokomotive pa se bojim da dodatno ne pogoršam situaciju :crvenilo: Drugi problem su spojke/kopče iliti nepostojanje istih. Evo i fotografija dotičnice + vagona koji su došli u gorespomenutom start-setu:

Dakle, pitanje je sljedeće:
1. Zna li netko Roco šifru modela te lokomotive?
2. Da li netko zna za neko mjesto u okolici (Beč, Minhen) gdje se može donesti takva lokomotiva na popravak i zamjenu izgubljenih dijelova? NClight je obećao pokušati ali svejedno me zanima odgovor na to pitanje. Nisam ja valjda jedini sa razbijenom/pokvarenom lokomotivom na forumu :??:

Ako pomaže, evo jedan pdf koji objašnjava anatomiju tog tipa lokomotive (mislim da je samo bojanje različito):

http://rapidshare.com/files/139072611/23225.pdf.html

A evo na kraju i link na originalni post na drugom forumu:

http://www.zeljeznice.net/forum/viewtopic.php?t=8136

Eto, lijepi pozdrav kolegama još jednom i unaprijed hvala!
 
A

Anonymous

Guest
#3
:welcome

Ne znam koliko si spretan i upućen u finu mehaniku, no nije to kinesko pismo. Probaj sam. Potreban ti je mali fini odvijač i isto takva pinceta. Prilikom otvaranja lokomotive uvijek pazi da ti ne pukne kojekava kopča. Probaj polako i strpljivo, ako se i tada ne bude dala otvoriti, e onda traži dalje. U koliko ju otvoriš, slikaj unutrašnjost i postavi slike ovdje, pa budemo vidjeli (rekli su ćoravi) :palac_gore:
 

NClight

Hybernated
#4
Na "onom drugom" forumu već smo pojasnili da se radi o Roco izvoznom modelu za Francusku.
Ovaj model predstavlja seriju BB 63xxx francuskih lokomotiva, rađen je od 1987-8 do 1991.

http://www.spurweite-n.de/content/NDBSe ... BIndex.asp kaže da ima cca 6 inačica u SNCF bojanju

Ovaj tvoj primjerak je iz start-seta kat.br. 21016

Opis iz baze podataka:
Werkbahn Startset Lok rot, 3 Güterwagen, Gleisoval
Pojavljuje se u katalogu iz 1988-89 godine, cijena se danas kreće za polovni set oko 48€ sa tendencijom pada cijene.

Što se servisa tiče, ima ga po Austriji i Njemačkoj, to su većinom privatni serviseri tj. male trgovine koje servisiraju i modele. Danas ih je dosta već "odapelo" ili se prebacilo na usluge ugradnje digitala.
Jedan je u njemačkoj, poznati http://www.moellinger.de/
Cijene servisa znaju biti paprene zbog troškova slanja modela, a i "radni sat" nije jeftin :hmmm:

Loksu možeš popraviti i sam, nije velika nauka. Posluži se već spomenutim uputstvom za održavanje-popisom dijelova jer prikazuje "eksplodirani" pogled na "crefca i iznutrice"
Za prvo otvaranje bih preporučio da se obavi kod kolege (mene npr.) ili npr. u KŽMZ-u ( www.kzmz.hr ) da vidiš kako se radi i na što valja paziti.
 
A

Anonymous

Guest
#5
NClight kaže:
...Za prvo otvaranje bih preporučio da se obavi kod kolege (mene npr.) ili npr. u KŽMZ-u ( http://www.kzmz.hr ) da vidiš kako se radi i na što valja paziti.
U stvari, podržavam ideju. Siguran sam da ti NC ili dečki iz kluba mogu popraviti loksu ako te je strah da ju sam rastavljaš
 
#6
Hvala na savjetima!

Što se otvaranja tiče, probao sam ali nije išlo lako pa mi se činilo da će nešto puknuti... A da sam i uspio vjerojatno ne bi znao što dalje :S: jer ta crefca nikad nisam vidio :) Moje modelarske 'vještine' nažalost ne uključuju mehaniku a kamoli finu :razz:

NClight, jedan veliki :naklon: To bi moglo biti to, mada se nikako ne sjećam onih crveno-plavo-zeleno-žutih stvarčica... Jesu to autići?

Slat lokomotivu poštom simo tamo mi ne pada napamet. Plan mi je bio jednog lijepog dana kad potegnem do Germanije skoknut do nekog servisera nakon što mu saznam adresu. Na Roco stranicama kaže da oni direktno ne servisiraju lokomotive nego to prepuštaju trgovinama... Mislite da bi me blijedo gledali kad bi u neku random trgovinu donio nešto na popravak ili?
 

NClight

Hybernated
#7
Pa, mislim da bi te na mnogo mjesta malko čudno pogledali, i onda uputili na pravu adresu ;)
Ima u austriji par servisera, a za popis baci oko na linkove sa trgovinama u Austriji ( ČPP-FAQ tema)
 

SHUCA

Poznati forumaš
#8
Nadam se da će ova "VOJNA TAJNA-ROCO" pomoći :ples
Ne znam kakva je situacija sada,ali ranije je bilo skoro nemoguće pojedincima da dođu do servisnih
mapa sa nomenklaturom delova..... Firme ne vole da potrošači "mnogo znaju" :D
Inače,nabavka rezervnih delova nosi sa sobom i velike izdatke--primerice : lokomotiva sklopljena iz originalnih delova izađe 2-4 puta skuplja no gotov proizvod >:)

Ovde imaš TAČNE nazive i art. dela koji ti nedostaje :idea: Mapa je iz 1980. ali je važeća :shock:
 

Attachments

NClight

Hybernated
#9
Shuco... *mudri* vremena se mijenjaju. :D
Gotovo sve servisne knjige odnosno listovi se mogu skinuti sa stranica proizvođača... za ovu loksu to je:
http://www.roco.co.at/fileadmin/downloa ... /23225.pdf

Ako znaš kataloški broj, sam potraži neku od njih ovdje: http://www.roco.co.at/index.php?id=26

Polako se pojavljuju pojedine stranice (skeniranje i obrada...) a ako nečega nema tu, na internetu se može naći svašta, pa čak i stranice sa takvom "literaturom" :>idea: ... postaviti ću vam linkove, samo da se domognem svog računala :hmmm:
 

Podržite rad foruma

Ako želite da pomognete radu foruma i portala malezeljeznice.net, možete da donirate i na taj način doprinesete radu foruma i portala u punom kapacitetu ( Detaljnije o donacijama ).

Na vrh