Posipi - trava, zeleniš

KAPO

Poznati forumaš
Pozdrav
Danas su mi došli NOCH posipi trave za maketu!
ali došlo je do problema
kako ih zaljepiti na drvenu podlogu za maketu?
hvala
 

Wile E Coyote

Poznati forumaš
Supporter (2016)
Pa zabpravo, nemoj ni lijepiti na drvo. Stavi jedan sloj gipsa, razbij malo monotoniju savršeno ravne plohe, pofarbaj to u boju zemlje i onda stavljaš posip. Procedura standardna. Namočiš gips vodom u koju si stavio kap deterdženta za suđe. Najbolje nekom špric pumpicom (tipa raspršivač telućine za pranje stakala). Dok je mokro, stavi posip, ali ne predebelo, i onda prešpricaj mješavinom vode i bijelog stolarskog ljepila (otprilike 50%:50%, a može i gušće). Kad zaliješ, činit će ti se da je sve zeznuto jer je bijelo, ali ne brini, kad se osuši, nema ništa. Radi male površine, nemoj odmah 3 kvadrata. Ako nisi zadovoljan kako je prekrili, ponovi postupak dok ne dobiješ što želiš. Još nešto. Gledaj da ti posip nije isključivo jedne nijanse. Pomiješaj malo posip. Niti u prirodi nema travnjaka koji je isključivo jednobojan.
 

fic

Član foruma
ili jednostavno podlogu premažež sa kistom prethodno umočenim u drvofix (bijelo stolarsko ljepilo) :geek:
 

torrente

Poznati forumaš
Za travu samo namazes ljepilom podlogu i pospes. nikad u jednoj nijansi vec barem 3. braon, svijetlo zeleno, tamno zeleno.
podlogu prije ofarbaj tamno braon temperom.

sto se tice nasipa.
pospes pijesak i rasporedis ga kistom ili prstom. navlazis ga sa vodom u koju si kapnuo par kapi detrdzenta. 0,3 - 0,5 dcl vode i 4-5 kapi detrdzenta za sudje.
najbolje sa pipetom (kapaljkom) koja dodje uz lijekove koji se doziraju u kapima.
po tome ide drvofix. (70% voda, 30% drvofix) nanosis opet pipetom. PAZITI OKO SKRETNICA.
pogledaj kekin post. tamo sam jako dobro objasnio kako se radi oko skretnica.
 

mmatja

Poznati forumaš
Josip1311 kaže:
Pozdrav ja prodajem posipe..ako je ko zainteresiran nekaj se javi..
Kakve posipe :??: . Posipa ima "malo more" vrsta. Za travu, za drveča, za ceste,itd...itd...Malo konkretnije molim :molitva
L.P.
 

Damir

 
Osoblje foruma
mmatja,josipova ponuda je u rubrici prodajem i mislim da bi mogao biti za drveća, :hmmm ti si vrhunski stručnjak s tim si radio pa pogledaj slike :palac_gore:
 

mmatja

Poznati forumaš
Da sam iskren, na tu rubruku se nisam ni sjetio i je nisam ni pogledao :crvenilo: Inače pa ih ja za svoje potrebe, izrađujem sam ;) . To sam napisao zbog drugih... :zvizdi:
L.P.
 

Didy

 
Osoblje foruma
O temi se govorilo svugdje po malo, pa ajmo sada probati na jednom mjestu obraditi temu pa ako bude materijala na kraju mozemo sve to pretociti i u neki tekstic na portalu...

Uglavnom, da cujemo koji je po vama najbolji materijal za izradu pospia npr za prekrivanje grana stabala ili simulaciju travnatih povrsina na maketi.

Kako pripremit takav posip i kako ga preraditi i obojati? Koji su materijali najbolji (npr. mljevena spuzva, piljevina) i koje su im prednosti i mane?
Meni se licno, barem na youtube-u, piljevina cini kao vrlo dobar materijal za razne posipe ali nisam siguran kako se tacno "preradi" da bi odgovarala toj namjeni (jer je dosta sitnija te naravano obojena u zeljenu nijansu).

Svaki prijedlog i savjet su naravno dobro dosli ;)
 

polval

Član foruma
Zgodna je sitna piljevina koja ostaje posle struzenja parketa, moze se upotrebiti za sto-sta, recimo obrada stabala modela drveca. Stabla se oboje temperom i dobija se pristojna povrsina. Krupnija piljevina koja ostaje posle pilanja drva za ogrev se moze prosejati tako da se odbace krupniji delovi. Posle toga struktura je dobra ali ostaje problem bojanja.

Pozdrav
Tino
 

1borna

Veteran foruma
Za manje količine može poslužiti i tempera, ali za veće uzmite akrilne boje (poput onih za zidove) Postoje male bočice sa pigmentima koji se dodaju u osnovnu bijelu.Počinje se sa svijetlim nijansama, pomiješa se malo pilovine i ocijedi iznad boje (u gazi na primjer) pa se stavi na sunce na papiru da se dobro osuši. Dodajte još intenzivnije zelene pa ponovite postupak sa novom količinom pilovine. Na kraju još jednom sa dodavanjem tamno zelene; mužete eksperimentirati i za žutom, oker do tamno smeđe nijanse; a i sa malo čisto bijele,crvene i žute(kao cvijeće u travi). Kad je sve dobro posušeno pomiješjte malo razne nijanse da se dobije prirodniji izgled, ali od mjesta do mijesta na maketi stavljajte različite kombinacije boja! Isto važi i za spužvu,koja se može fino nasjeckati u mikseru ili mlincu za kavu (nemojte da vas vidi mama ili supruga!)
 

Jevra

Poznati forumaš
Najeftinije rešenje za simulaciju trave je piljevina.Od par komšija sam nakupio dosta veliku količinu,koju sam kasnije prosejao.Već sam ovde negde na forumu pročitao kako boje piljevinu pa sam i ja tako probao,čisto da vidim kako to izgleda.Postupak je bio sledeći:U plastićnoj flaši sam sipao malu količinu vode i dodao toner po želji,zatim sam sipao piljevinu negde pola flaše i sve po promešao par puta.Onda sve to stavite na papir da se osuši i simulacija trave je gotova.Proces je jednostavan i brz.Ovo je slika tonera koji sam koristio,pakovanje je od 1litar a i poprilično je gust.Tako sa njim može dosta da se oboji.
 

Attachments

  • 0402-Maxifas color.jpg
    0402-Maxifas color.jpg
    18.1 KB · Pregleda: 430

archer85

Novi član
I ja sam koristio piljevinu od parketa. Nekoliko granulacija se proseje i odvoji na posebne gomilice. Svaka se posebno farba u nekoliko nijansi zelene boje. Od svetle do tamne, u zavisnosti za šta se koristi. Koristio sam tonere za polu-disperzione boje za zidove. U prskalicu od nekeg sredstva za čišćenje stakla se sipa boja, alkohol
i voda. Zatim se u neku koficu sipa piljevina, pa po njoj prskalicom nanosite boju. Nekoliko puta raspršite, pa izgnjavite rukama (poželjno je koristiti neke gumene rukavice). Ponovite nekoliko puta dok ne dobijete željenu nijansu. Na kraju kada se dobro osuši, potrebno je prosejati i spojiti sve nijanse i granulacije. Na slikam se vidi kako ispadne na kraju ;) Ako sam nešto preskočio, pitajte.
 

Attachments

  • trava1.jpg
    trava1.jpg
    52 KB · Pregleda: 463

Didy

 
Osoblje foruma
Znaci piljevina je dobar izbor i to je dobro jer imam stolara prijatelja kod kojeg imam neogranicenu kolicinu piljevine samo mozda je problem sto nije nastala struganjem parketa. Ali ako sam dobro shvatio sto sitnija to bolja?!? Pa vjerujem da cu pronaci i nesto sitnije piljevine kod njega.

E sad imam jos jedno pitanje. Kako vidim svi ste ovom metodom pokrivali manje povrsine, ali sta ako zelim pokriti malo vecu povrsinu? Hoce li i tada biti piljevina dovoljno realna? Naravno na tako napravljenu livadu bih dodao raznih dodataka tipa grmova, stabala, malo visocije trave ali opet se bojim da li ce igledati dovoljno realno?
 

Lost Train

Član foruma
Da se i ja ukljucim u temu.Istina kolege piljevina moze sluziti umjesto posipa.Moja maketa je na taj nacin napravljena i kad ju gledam moze posluziti umjesto pravog posipa a da ne govorim o cijeni koliko se uspara.Vec ste vidjeli na forumu maketu a oni koji nisu neka pogledaju pa nek procjene sami.Pozdrav svima
 

archer85

Novi član
Može da prođe i za veće površine, ali za "gradski deo". Za piriodu je možda bolja statička trava u kombinaciji sa ovom domaćom :D
Evo slike jedne nedovršene makete, može se videti kako izgleda...
 

Attachments

  • originalslika-3078986.jpg
    originalslika-3078986.jpg
    69.7 KB · Pregleda: 384

Jevra

Poznati forumaš
Sinoć sam probao na jednom delu makete staviti travu od piljevine.Jutros kad sam pogledao samo jedan deo se zalepio.Interesujeme kako vi to radite jer ja očigledno negde grešim.
 

Jevra

Poznati forumaš
Vule to sam i radio,litar tutkala i 30% voda.Sve to stavio u prskalicu i krenuo sa nanošenjem lepka i trave.E sad,da li treba i posle postavljanje trave sve preko isprskati ponovo jer ja to nisam radio.Možda je tu moja greška.
 

Mon

 
Osoblje foruma
Ukoliko je podloga masna ili ima prasine na njoj malo je teze zalepiti piljevinu.

Neznam kako si radio do sada, ali probaj sledecim redosledom:

-dobro obrisi podlogu od prasine ili masnoce.
-nanesi lepak (tutkal) na podlogu; mozes i ne razredjenog da ga naneses, mada se odrazava na finansije. :D
-prospi piljevinu-travu preko i nezno je pritisni da malo "udje" u lepak.
-sacekaj 5 min.
-pospricaj piljevinu-travu sa vodom i odmah preko sa rastvorenim ljepkom (ja sam radio sa 50/50 %)

Ostavi da se osusi i sledeceg dana mozes proveriti jel je uspelo ili ne.
Meni je uspelo na staroj maketi, steta sto nemam fotke...
 

Podržite rad foruma

Ako želite da pomognete radu foruma i portala malezeljeznice.net, možete da donirate i na taj način doprinesete radu foruma i portala u punom kapacitetu ( Detaljnije o donacijama ).

Iznos donacije
Korisnicko ime sa foruma
Ako ste već donirali i više ne želite da imate pretplatu na godišnju ili mjesecnu donaciju, istu možete otkazati klikom na donji gumb:

Na vrh