Prerada modela (Herpa, Wiking....) na Car system

robogovi4

Poznati forumaš
Pozdrav,
evo kao što naslov veli, ovdje ću postavit svoje prerade raznih modela na FCS.
Za sada je pri finišu jedna mala MB cisterna pa ću krenut s njom a kako budu rađeni drugi modeli bit će nastavaka.
Na svakoj slici je kratko tekstualno opisano što je rađeno/preuređivano kako bi cjela stvar bila bar malo jasnija.
Pa, krenimo redom:
DSCI2394.JPG



DSCI2413.JPG


DSCI2414.JPG


DSCI2418.JPG

DSCI2419.JPG
 

robogovi4

Poznati forumaš
I još malo tekstića uz gore prikazano;

Narafski, 1. probna vožnja je uspješno apsolvirana, doduše samo provizorno jer još moram ugradit reedkontakt i glavni prekidać (prije nego postavim kabinu i nadogradnju ;) ,
i moram reć, zadovoljan sam osim, malo je prebrz za moj ukus al riješit ćemo to. (diodom, ne otpornikom)
Nadalje;
prednja osovina je original FCS širine 24mm (postoje i razne druge dimenzije, od 19, 20, 21 i mislim, 27 mm),
motorić je ode "microantriebe", promjer motorića je svega 6mm i duljine 15mm, (sa prijenosom 22mm) i iako, kad sam danas popodne otvoril paketić, pri čemu mi je to "čudovište" ispalo, prvo sam se splašil da ću ga zagubit negdi u tepihu ;) no, usprkos mojoj skepsi, to malo čudo vozi jako fino i za ova model odgovarajući. (a time i ostale slićnih dimmenzija i težine) Prijenosni omjer je 1:20 i pri 1,2V vrti nekih 450 obrtaja bez opterečenja (ili sa, oko 400, zato i je malo prebrz sa 10mm kotačima za koje je, za brzinu od 50km/h potrebno oko 300 a za 60 km/h oko 360 obrtaja) no po cijeni od 13e (s poštarinom) nećemo prigovarat ;)
I kad smo već kod određivanja brzina pojedinih vozila, evo vam neki okvirni parametri;
kotač promjera; 12mm (kamioni) 60 km/h=300 obrtaja, 50 km/h=250 obrtaja,
10 mm (autobusi) vidi gore
7 mm (mali kombiji, osobna vozila) 60 km/h= 520 obrtaja, 50 km/h= 430 obrtaja.
Napominjem da su te vrijednosti okvirne em treba imati na umu da proizvožaći pogona uglavnom navode broj obrtaja na osovini bez opterečenja i ovisno o voltaži, dakle, na finjaka morate isprobat sami.

Dalje kaj se tiće prerada, ne treba napominjati da se način prerade i, jednostavnost ili kompliciranost iste, razlikuje od modela do modela (a postoje i oni koje je nemoguće preradit tako da, ovaj i svi budući opisi služe samo da vam eventualno pomognu kod neke prerade a, dali će vam uspjet, e to ptićice znaju.
Ipak, svima koji se upuste u avanturu, želim puno sreće i naravno; Tekst i slikice na sunce ;)

Do čitanja.
 

robogovi4

Poznati forumaš
Evo malo nastavka; doduše ne sa cisternom (ona još samo čeka ugradnju reedkontakta i prekidaća za pali/gasi al to ni problem tak da ću to ovdje preskočit, osim ak nekom baš treba) pa idemo redom, dakle, ovo je sljedeća "žrtva" :


1.JPG

2.JPG

3.JPG


4.JPG 5.JPG 6.JPG 7.JPG


8.JPG

9.JPG

10.JPG
 

robogovi4

Poznati forumaš
Pa idemo dalje;

11.JPG



12.JPG


13.JPG


14.JPG


15.JPG


16.JPG

Dakle, u ovom dijelu sam probal prikazat preuređivanje modela i što je sve potrebno za ugradnju prednje osovine, ako vam izgleda komplicirano, u pravu ste, ovaj put nije bilo jednostavno kao na cisterni.

Trebalo je dosta isprobavanja, prvobitni plan nije uspel pa sam zato moral primjenit onu neobićnu konstrukciju sa "pertinaxom" (u nedostatku boljeg) al bože moj, treba se snać a kaj ne paše, treba pripasat, ne.

Uglavnom, moj savjet vam je da uvijek u preradu krenete sa prednjom osovinom, ako ona legne, sve drugo je "mačji kašalj", a sad busiću slijedi još ugradnja motorića i dr. no, o tome drugi put :)
Do čitanja.
 

mr.0

Član foruma
Zanimljivo:palci_gore:
ako se smije znati gdje nabaviš mehanizam... i da li je komplicirano povezati ga s daljinskim upravljačem?
 

robogovi4

Poznati forumaš
Zanimljivo:palci_gore:
ako se smije znati gdje nabaviš mehanizam... i da li je komplicirano povezati ga s daljinskim upravljačem?

Hm, neznam na koji mehanizam misliš; prednja osovina a i motor (kod busa) je orginal Faller a, povezivanje s daljinskim, pa to nisam razmišljal jer mi za FCS ne treba no, ako ti misliš na prerade 1:87 modela na RC, to onda imaš drugačijih dijelova koji su namijenjeni baš za to.
 

robogovi4

Poznati forumaš
pa sve za lepi pod siceve??!!:glup:sef:

Hm da, nakon ovog prijedloga (i raznih žalbi Fifi, Uefi.... ) te prospavane noći, moral sam poradit na poboljšanju rezultata (onih 2:1 mi se nikak ni svidlo) i...... reza se polako kreće prema 3:0 ;)

Pa idemo redom;




1.JPG 2.JPG



3.JPG

4.JPG

5.JPG

6.JPG


7.JPG

8.JPG

9.JPG

Eto ga, nekad vrijedi ić i na popravni pa kud puklo.

Sad mi je još ostalo finiširat sva 3 čitaj, ugradit prekidaće i reedkontakte (ok i skije na prednje osovine) tak da.... za vikend, ak ne prije, kreću i probne vožnjice.

PS; fala Vule ;)
 

Aca 33

Veteran foruma
Supporter (2016)
Supporter (2017)
[QUOTE="robogovi4, post: 83492, member: 73" prednja osovina a i motor (kod busa) je orginal Faller

Znaci li to da to ima da se kupi odvojeno,mislim samo motor i osovine?Tu fale jos i beterije ili ima jos nesto?
 

robogovi4

Poznati forumaš
:pozdrav:
Evo, "sorgenkind" je danas završen do kraja.

Pri tom je utvrđeno da je "KKMPO" pogon od 20:1 (cca. 500 U/min pri 1.2V)
a: dovoljno jak za spomenuti model (ukupnu težinu modela trenutno neznam, nemam tak preciznu vagicu) , uglavnom, uzbrdice, kojih imam 2 i nisu baš tak niti blage, vozi bez da trepne,
b: sa spomenutim brojem obrtaja čak i sa malim 7mm kotačekima kakvi su na prikazanom LT modelu, prebrz, po mojoj procjeni, ako je brzina Fallerovog busa oko 70 km/h onda ovaj pići bar stotku (a to, i ak je od murije, previše je) daklem; ide nutra nekakav otpornik (možda čak kakav trimer) radi smanjenja brzine za bar 30-40%.

Nadalje, pokazalo se da, unatoć tome kaj je Conradov reedkontakt ugrađen po Fallerovoj uputi, na visini od cca. 5-6mm od ceste, isti ne reagira na Stopmagnete u cesti pa će izgleda morat za probu dobit oriđiđi Faller reed. (sam ga prvo moram nabavit)


1.JPG


2.JPG


3.JPG


4.JPG
 

Podržite rad foruma

Ako želite da pomognete radu foruma i portala malezeljeznice.net, možete da donirate i na taj način doprinesete radu foruma i portala u punom kapacitetu ( Detaljnije o donacijama ).

Iznos donacije
Korisnicko ime sa foruma
Ako ste već donirali i više ne želite da imate pretplatu na godišnju ili mjesecnu donaciju, istu možete otkazati klikom na donji gumb:

Na vrh