Triglav Modeli - exYU modeli u 1:87

Dani

Poznati forumaš
Supporter (2016)
Supporter 2022
Model FAP 1516 BD

  • Na prvi pogled uredno i fino zapakovan paket , unutar paketa sve je fino sortirano u male kesice sa printanim dijelovima FAP modela . Uz to dolaze i dekali u nekoliko različitih verzija i instrukcija za montiranje modela.
  • Printani dijelovi modela ostavljaju prilično dobar utisak na prvi pogled.
  • Postolje (šasija) nije 100% ravna i prilikom pokušaja ispravljanja zagrijavanjem sa fenom dolazi do pucanja postolja po sredini, poslije par neuspješnih pokušaja lijepljena jedino Loctite Super Univerzalno trenutačno ljepilo pomaže.
  • Bez većih poteškoća lagano se odradi resin šasije šmirglanjem oko postolja kabine.
  • Kabina ne podnosi ni najmanje pritiskanje , dolazi do pucanja na svim mogućim mjestima, što znači da kod testiranja dijelova mora postolje kabine da bude odrađeno 105%.
  • Druga prepreka kod sastavljanja je da zadnjica kabine ne odgovara postolju šasije, tank za gorivo sjedi preblizu i bilo bi ga poželjno pomjeriti za 2mm prilikom printanja . Obrađivanje kabine traži mini dril mašinu, skalpel ili kliješta za plastiku nikako ne upotrebljavati kod urezivanja kabine.
  • Točkovi/gume se montiraju bez većih teškoća, potrebno je samo da se podesi razmak točkova od šasije.
  • Kao što stoji prilikom kupovine ovaj model zahtjeva modelarsko iskustvo i malo alata za obradu.
Za mene je ovo prvi susret i pokušaj sastavljanja modela koji su 3D printani, model FAP-a je fino i simpatično odrađen, kvalitet materijal/epoxy resin još uvijek zahtjeva bolji kvalitet, kao da nema trunke elastičnosti u sebi.

Prvi pokušaj montiranja FAP-a nije baš slavno prošao za mene, i poslije pucanja kabine uzduž i poprijeko, pitanje je da li ću moći da sastavim sve na kraju a da ne krene pucati opet prilikom montiranja?...

Da li bi opet kupio ova kit FAP-a ?? Da naravno, kao što sam napisao, konstrukcija modela je OK , ali montiranje zahtjeva iskustvo sa radom sa epoxy resin materijalom.



219099943_3029617047327664_8331898298800186112_n.jpg
IMG_3672.JPG
IMG_3674000.jpgIMG_3679.JPG
 

djzlaja

Veteran foruma
Supporter (2016)
Dakle print mozes smirglat brusiti i turpijati idealni su za to..
al savijanje ..rarezivanje i sl zaboravi.. to je pogubno.. puca il se odvaljuju komadi i to u nepravilnim komadima , jer print se ponasa kao staklo..

Sasije su na TAMovima 110 isto u pravilu krive.. no napomena je takoder koju treba uzeti u obzir da svaki model nije isti.. i svega bude i ima...(od 3 verzije TAM 110 koje sam.imao u rukama 1 jedna je bila potpuna katastrofa .. jedna li/la.. treca sasvim korektna..
Ove tvoje slike..gledajuci model.. mislim da si dobio max max dobar model.. i print izgleda exstra...
U potpunosti si u pravu za sve ostalo..al izgleda s ovim tipom printa je to tako.. (neznam koji im je printer al i nije neka sreca)

Za kupovinu, istog smo razmisljanja.. bez obzira na sve ja imam u planu jos nabavki..
 

Dani

Poznati forumaš
Supporter (2016)
Supporter 2022
Bliži se i ovaj projekat kraju, ostalo je još par malih detalja da se odradi, ali sve u svemu.. ok je ispalo sa obzirom da je bilo krpljenja i ljepljenja .. Jedan simpatičan i neobičan model ..:pivo:

IMG_3704.JPGIMG_3710.JPGIMG_3713.JPG
 

djzlaja

Veteran foruma
Supporter (2016)
Ma exstra.. reko sam.ja da je ovaj tvoj model dobar .. svaka cast..
Nesto gledam.ovaj tank/cisternu i podvozje..
Mozda.. (naravno uz dosta muke)..
Mogla bi se iskoristiti za preradu FAP 13 (od Sauer kabine)??
Mada kako je krenulo uradit ce Triglav i FAP 13 brzo :)
 

Podržite rad foruma

Ako želite da pomognete radu foruma i portala malezeljeznice.net, možete da donirate i na taj način doprinesete radu foruma i portala u punom kapacitetu ( Detaljnije o donacijama ).

Iznos donacije
Korisnicko ime sa foruma
Ako ste već donirali i više ne želite da imate pretplatu na godišnju ili mjesecnu donaciju, istu možete otkazati klikom na donji gumb:

Na vrh