On30

volkun

Član foruma
Još par podizanja i spuštanja kaveza na sajli i smeštanje na poziciju za izvoz rude na binu:
s14.JPG

Na sledečoj slici bolje se vidi niveliranje kaveza i traverze sa prugom iznad otvora bine:
s11.JPG

Još završna - gornja konstrukcija iz drugog ugla:
s12.JPG

I od pozadi. sajla je modelarsko vrlo tanko uže, koje je u tom primjeru malko elastzično (to pogotovo sprečava puknuče u bilo kavom neugodnom zapinjanju ili slično):cool:
s15.JPG0n18

Međusobno te tri komponente još nisu spojene (ore bine - toranj - potpora). To ču napraviti, kada če biti testovi sa kavezom i 0n18 vagončičem gotovi. Ali: vagon 0n18 moram još izraditi!? Malo krupniji pogled na sve tri komponente:
s5.JPG
 

volkun

Član foruma
Pomalo npredujem na diorami. Završavanje posipnog materiala, ograda za jalovinu iz rudnika (otpadni material), odbojnik na kraju purge kod ore bin . . .
ograda:
43bf.JPG

ograda s druge strane:
44ba.JPG

posipni material ispod tornja i njegove potpore:
45aab.JPG

šablona strojarnice za podizanje i spuštanje rudniškog kaveza (3mm izoflor):
43bj.JPG

I probno staranje vagona Box car.
45ab.JPG
 

volkun

Član foruma
Mali napredak na diorami SRR: Bachmann-ovi vagončiči za prjevoz bakrene rude. U kompletu su tri, i na svakoga sam namjestio svoj broj. Dolje desno je šema originalnog vagončiča:
vdc1ba.JPG
Broj je na sredini prednje i zadnje stranice (u tom primjeru br. 3).
Dva vagona ispod bine:
dc2c1.JPG

Sva tri vagona na "bine" odsjeku:
dc2d1.JPG

I jednostavno izsipanje materiala iz vagončiča. Keson jednostavno radi po principu gravitacije: keson naginjem na jednu ili drugu stranu i kada je material izsipan, sam se vrača u neutralnu poziciju. nekada, davno toga, bili su ljudi puni dobrih i jednostavnih i pouzdanih ideja :cool:
dc2g1.JPG

lp uskotračni!
 

Kameni

AC/DC-DCC podrška
Supporter (2016)
Supporter (2017)
Hi, Narrow Gauge Railroad Modelers!
Pročitao sam par tema u mapi "Ostala mjerila", pa nisam zapazio, da netko izrađuje maketu ili dioramu u NG (bilokojem). Znam da Željko radi na vrtnoj željeznici. To je za mene preveliko. Zanima me sistem u razmjeri 1:48, dakle On30 i 16.5mm tračnice. Naime imam dosta pruge od firme Atlas - code 100, što odgovara uskotračnim vozilima. Pa sam odlučio, da napravim malu dioramu On30. Neču kupovati nove tračnice (prilično su skupe za taj sistem), nego ču iskoristit nove Atlasove, koje su kod mene na "lageru". Ali . . .
1. dali još netko parvi maketu NG (naroww gauge), recimo u američkom, azijskom ili australskom stilu?
2. kako se snalazite kod njihovih nacrta za zgrade, koji su dosta komplikovani za čitanje
3. ima li tko več razradene standare / gabarite za zragde (npr.: visina i širina varata, ograde, stepenica . . . .)
4. koji vozni park je na vašim tračnicama / ili če biti
Zanima me to radi usporedbe. Ja sada radim na planu i mjerama veličine diorame. Bit če to vrlo malih dimenzija, jedva A4. Za početak sasvim dovoljno, da se dobro upoznam time sistemu, čitanju njihovih nacrta i naravno, da uživam u smaogradnjama ;)
Ali pre no što počnem sa radom moram preraditi i tračnice. Pragovi (?) su previše skupa i plastični !?. To svakako ne ide:
View attachment 118602

Preračunavanja i pokusi i puno češljanja po NG web stranicama, su pokazala sledeči rezultat, prvo na papiru:
View attachment 118603

dakle pragovi od pravog drveča (smreka) 5 x 2 mm, dužine od 37 do 40 mm. Dolje desno je orientaciona shema - tlocrt diorame. I početak pipanja plastike sa tračnica i provizorično stavljanje drvenih, koje sam več pripremio:
View attachment 118604

Na prugu sam stavio i dva kmpleta kotača, koji če biti na On30 vagonu - naravno u samoizgradnji. Gore ljevo su kvake za buduču lokomotivu. I desno još ostali pragovi. Plastični originali su ostali privremeno, samo zbog uzdržavanja distance 16.5mm!
E sada pazi! Dobro pogledajte priloženi nacrt, mjere zgrade i u srvenoj slipsi razmjeru:
View attachment 118605

Znači ,da su sve mjere objekata originalne 1:1. Čita se po sistemu da je jedna četvrtina inča jednako jedmo futu (30,48 cm). Blesavo da padneš na leđa . . . I našao sam USA sistem za čitanje tih mjera, ali je za to potreban poseban razmjernik (tako ga zovemo u Sloveniji) koji ima u prosjeku oblik trokuta pa ima na njemu šest (6) različith skala. Imam ja takav razmjernik, ali sa metričkim sistemom :cool:.
View attachment 118606

Znači nije mi ama baš od nikakve pomoči. I sada pitanje za forumaše: kako vi rješavate taj problem čitanja USA nacrta?
Hvala na sugestijama i lp.
Ja puno radim s američkim nacrtima i mjerama i subjektivno smatram da su bolje i jednostavnije za velike objekte i arhitekuru osim za mehaniku i strojnu obradu tu je metrički sustav nezamijenjiv.

Dakle iako spetljano, razlomke skužiš vrlo lagano. E sad gdje je problem.
Na US nacrtima imaš dva moguća zapisa.
Npr 10,3' (ili 10,3ft) i 10'-3" (ili 10ft i 3"). Razlika je u tome što se u prvom decimalnom zapisu radi o 10ft i 4".

E sad na ravnalu s mjerilom 1/4" = 1 ft crtaš na paoir sve direktno u stopama. I to je to.

U H0 mjerilu razmaci na ravnalu od 3,5 mm predstavljaju jednu stopu ili 3,5mm = 1ft (304,8 : 3,5 = 87,086...) odnosno tako se s dobije točan decimalni broj čuvenog H0 mjerila. To je jedino hibridno imperijalno metričko mjerilo za koje znam.

Zato crtaj sve na računalu u 1:1 i onda smanji na mjerilo koje ti treba. Tako je napreciznije.

Ovo s ravnalima je oldcschool i baš je US. posebno je korisno je samo ako imaš američke nacrte s dimenzijama u ft.
Ipak je ovo 2021 i skini neki free cad biti će ti brže i preciznije. A prema objavljenim radovima ni ne treba ti :)
 

volkun

Član foruma
Hi @Kameni...
To, što si naveo, je jedno od vrlo dobrih rješenja. I u potpunosti se slažem time. Večinu planova napravim ručno na papir, meni je to brže i nije mi da učim neke nove poduhvate na CAD i sličnim PC programima. Sam starija škola tehničkog crtanja i nije mi teško niti strano tehničko crtanje. I u drugu ruku puno je zabavnije nego: maus - klik - enter - itd..... Ima vremena kolko hočeš, među nama penzionerima :cool:
Svakako ima puno prerade iz "foot" sistema na metrički. Baš sada radim i Wich house plan, koja još fali na diorami... Ali ne žurim. Radim mogučnost proširenja diorame na još dva segmenta, ali videču ako bude volje u sledečoj godini. Materiala ima - volje zasad nema.....
lp
 

Podržite rad foruma

Ako želite da pomognete radu foruma i portala malezeljeznice.net, možete da donirate i na taj način doprinesete radu foruma i portala u punom kapacitetu ( Detaljnije o donacijama ).

Iznos donacije
Korisnicko ime sa foruma
Ako ste već donirali i više ne želite da imate pretplatu na godišnju ili mjesecnu donaciju, istu možete otkazati klikom na donji gumb:

Na vrh