Radiusi šina na maketi

ciba1988

Član foruma
Zdravo svim clanovima, treba mi misljenje oko postavljanja sina na maketu precnika R 342 od mehana, dali je to pametno ili ne? Znam da se javlja veliki odpor prilikom voznje vozova kroz takve krivine pa mi se nesto cini losim. Jel imao neko takvo iskustvo sa tim sinama?
 

matija

Član foruma
Ako imaš bilo kakvu alternativu, pokušaj da ih ne postaviš. Prvo današnji putnički vagoni 1:87 su 303mm dugi i jako ružno izgledaju na tim krivinama, a drugo kako proizvodjači prave sve vernije kopije modela, svi oni detalji smanjuju njihovu pokretljivost u krivinama. Tako da današnje lokomotive uglavnom se prave za radijuse r 400 pa i više. Ali ako nemaš prostor ili mogućnosti postavi ih s tim da moraš računati na to da će ti se kad tad pojaviti loksa koja neće moći lepo savladati takvu krivinu.
 

matija

Član foruma
Moja maketa je u planu, i ove godine će konačno biti gotov prostor gde će biti postavljena. Ne planiram manje radijuse od 800-900mm. E sad ima tu jedna mala caka. od svake krivinske šine možeš napraviti radijus koji tebi odgovara. Hoću da kažem možeš napraviti krivinu prema maketi, a ne obrnuto maketu prema unapred napravljenim krivinskim šinama.. Stvar je vrlo jednostavna. Kako su na fleksi šinama od dole svaki drugi prag razrezani isto tako razrežeš krivinske šine, s tim da ih prvo spojiš nekoliko komada da dobiješ recimo jednu trećinu kruga. Spojevi moraju biti fiksni znači zaletovani. Kada zasečeš plastiku na svakom drugom pragu možeš je ispravljati do radijusa koji ti odgovara na maketi. :palac_gore:
Ka što sam napisao prva korist je da prilagodjavaš radijuse maketi a ne obrnuto, a druga mislim važnija da krivinske šine recimo mesingane mehano koje su po kvalitetu sasvim zadovoljavajuće, i koje možeš nabaviti za dž, napraviš flexi šine koje baš i nisu jeftine. :palac_gore:
 

ciba1988

Član foruma
Zar time neces narusiti medju sinsko rastojanje ako pravis sam na svoju ruku flexi sine? Jesi testirao takav nacin izrade?
 

matija

Član foruma
Isprobano i radi, normalno ne možeš od krivinskih praviti ravne, ali promene radijusa su sasvim izvodljive. Za pravce ipak treba koristiti flexi ili ravne šine.
 

ciba1988

Član foruma
Isto tako za skretnice koje su radjene kao krivine radi ustede prostora, sta mislis o tome? Neznam koji je proizvodjac dobar sa mehanom da se uklopi i koja im je cena? jel znas nesto o tome?
 

matija

Član foruma
Pa bilo koji radijus da je upravo sa onom metodom koju sam ti opisao možeš da uklopiš radijus sketnice, iako je veći ili manji blago saviješ radijus da predje sa onoga koji je na maketi na onaj koji je na skretnici. Što se skretnica tiče mislim da su momentalno najjeftinije što se nude Piko A gleis, ali nisam baš čuo mnogo lepih stvari od ljudi koji su ih već koristili. Tako da ti baš i ne bih mogao dati savet a da je jeftin :S:
 

ciba1988

Član foruma
pa dobro. Moracu koristiti takav tip skretnica, za one klasicne ako budem imao prostora. samo da im nadjem cenu. A reci mi neki proizvodjac koji je ok sa cenom i kvalitetom.
 

Železničar

Poznati forumaš
Piko ima vrlo dobre sine, gledajuci kvalitet a i geometriju. A i nije skup.
Inace cuo sam da su Peco sine jos bolje ali mislim da su nesto skuplje.
Tillig se vode kao dobre sine isto, bar sto se tice izgleda, ali znam neke koji imaju losa iskustva sa njima zato sto su suvise osetljive.
Ja licno koristim Fleischmann model rails zbog skretnica koje sam uspeo povoljno da kupim u velikom broju pa sam jednostavno odlucio da koristim dalje te sine.
Sine nisu bas realne kao Tillig (ustvari ni jedne sine nisu 100% realne), ali su nepoderive a i skretnice su dosta kratke a to je ono sto meni treba.

Izbora na pretek, zavisi sta si zamislio i naravno koliko ti je dubok dzep.
 

Coppaz

Član foruma
U idealnom slučaju, neko bi imao prostor za radijuse R10 ili slično. Inače, uske krivine i kratki vagoni (poželjno dvoosovinski) ide zajedno, dok duži modeli uvek zahtevaju veće radijuse. Tako će biti mnogo lakše napraviti funkcionalnu maketu. Zato sam ljubitelj starijih teretnih vozova što ne zahtevju mnogo prostora.
:cool_2:
 

Podržite rad foruma

Ako želite da pomognete radu foruma i portala malezeljeznice.net, možete da donirate i na taj način doprinesete radu foruma i portala u punom kapacitetu ( Detaljnije o donacijama ).

Iznos donacije
Korisnicko ime sa foruma
Ako ste već donirali i više ne želite da imate pretplatu na godišnju ili mjesecnu donaciju, istu možete otkazati klikom na donji gumb:

Na vrh