Teretni vagoni - modeli za prerade - Gas-z

wiggum

Veteran foruma
Jedno pitanje! Što točno piše u logu između vrata i "prozora", i što to znači?
Hvala!

Pa to je logo Željeznica Srbije:
logo_en.jpg
 

Politikolog

Član foruma
Tačno i netačno! :D To jeste logo ŽS-a, međutim to je u stvari logo JŽ-a od 1992 godine(odnosno od raspada bivše države) pa do 2006. i stvaranja ŽS-a! Taj logo u stvari znači Jugoslovenske Železnice na ćirlici - zato mnogima tu piše jir jer čitaju latinicom, a ustvari j prestavlja J odnosno jugoslovenske, a kad bi se povukla crta po sredini svih slova dobili bi slovo Ж(ćirilično ž), odnosno železnice. Današnji logo ŽS-a je samo nadogradnja tog starog, jer je dobio plavi polukrug koji prestavlja slovo S ćirilicom - odnosno С, a Ж tj. Ž je ovo crveno .
 
Last edited:

nik

Veteran foruma
Ta excel tablica bi bila zanimljiva.
Što se tiče izbora tipa Gas vagona za eventualni velikoserijski model mislim da bi to trebala biti varijanta karoserije po jednom od ova dva kriterija:
-onaj tip vagona koji može imati oba tipa postolja (čini mi se da je to neki rebrasti) pod uvijetom da je korišten u dovoljnom broju bitnih ŽTP-a
-onaj tip vagona koji je korišten u najvećem broju (ili svim) ŽTP-a
-obavezno sa 4 vrata jer su onaj sa 2 dupla u sredini imali samo Lb i Bg i možda još netko (ali Zg ne) a i bili su u manjini
...sad samo trebamo proučiti sve dostupne slike i podatke i izabrati 'favorita'.
I da ponovim; za JŽ Gbs potreban je samo po jedan alat za karoseriju i pod (plus sitnice; rukohvati itd.) a Y25 postolja svi proizvođači već imaju.
 

Gorchi

Veteran foruma
Supporter (2016)
Supporter (2017)
Supporter (2019)
Supporter 2020
Supporter 2021
Jedno pitanje... Kaj znači onaj veliki broj 3.? Ove brojeve sam već video i na drugim teretnim vagonima...
 

prle kc

Poznati forumaš
Supporter (2016)
Supporter (2017)
Supporter (2018)
Supporter (2019)
Supporter 2020
Supporter 2021
Supporter 2022
Supporter 2023
Supporter 2024
To je komisija poslije rata dogovarala koji će se vagoni mijenjati, koji vračati, koji idu u kasaciju. Dakle dogovor između ŽTP.
 

nik

Veteran foruma
Spomenuti Jouef i LS Model imaju alate za SNCF vagone a mi ovdje govorimo o JŽ vagonima...
 

Gorchi

Veteran foruma
Supporter (2016)
Supporter (2017)
Supporter (2019)
Supporter 2020
Supporter 2021
Ako treba bilo kaj promjeniti, makar napraviti neki utor, staviti neki šrauf i sl., to znači da je treba cijeli sklop alata razstaviti, staviti dio tog alata u CNC mašinu ili čak u EDM mašinu, kalibrirati alat prema mašini i odraditi, onda sledi fino brušenje, poliranje i rekalibracija kompletnog seta alata za izradu modela. Za to je potrebno određeno vrijeme ali najbitinje je da sve radionice alata na time jako dobro služe. I tako je prerada alata jako brzo preko 1000 EUR ili još više. I pitanje je, kad se to napravi, nakon izradnje svih mogučih varianti (kao Moko Džura, 642, prerada u 643 (ili naopako, ne znam tačno) ) ili to treba napraviti negdje usred proizvodnje, u tom slučaju je možda čak i jeftinije napraviti taj dijelič alata na novo. U svakom slučaju, ili se to radi u EU ili u Kini, nije jeftino.

Pod crtom. Bachmann/Hornby če to praviti pri lokomotivama u nakladi min. 1.500 kom a za vagone pitaj boga koliko...10.000 primjeraka ili više.

Drugo je staviti drugu shemu bojanja odn. tampoprint, puno je jeftinije. Zato dolaze i do kompromisa, čak i kod Märklina (neobojana prečka na ulaznim vratima da nisu trebali napraviti nov alat za prozore za jednu seriju vagona recimo)...
 

Železničar

Poznati forumaš
Imam tri Jouef-ova Gas-z... kupio sam ih sa namerom da se jednog dana prerade u JZ varijantu. Vagoni nisu toliko lose , bar ne za cenu od 5-10 eura. Najveca mana (bar za mane) je nedostatak Nem-sahte i KK-kinematike.
Za mene je to nizna stvar jer koristim Roco kurzkuplug, pa ne bi imalo smisla dati vagon na farbanje ako nece moci da trci u kompoziciji sa ostalim vagonima.
Svojevremeno sam kupio tri NMBS-SNCB Belgijanca i kasnije sam shvatio da ih ne vredi preradjivati (razlike su prevelike) te su postali suvisni. Posto nisam znao sta cu sa njima na pamet mi je palo da ih kanibalizujem.
Namera je da se skineu delovi sasije sa KK-kinematikom i postoljem i da se transplantira na Gas-z.

Danas sam isprobao na jednoj strani i prilicno sam zadovoljan rezultatom.
Ekstremno prost Jouef Gas-z i KMB Eas, kinematika se jasno vidi.
DSCI2532.JPG
Na Gas-z je skinuto postolje, odrezan je navoj gde je isto bilo pricvrsceno, odbojnici i delovi sasije.
Na Eas je skinut deo cela (sa odbojnicima, stepenikom i vodjicom za kinematiku) kao i deo gde je pricvrsceno postolje. Potom su delovi zalepljeni na pripremljeni Gas-z.
DSCI2533.JPG
Delovi su zalepljeni super lepkom, kada se potpuno osusilo i lepo steglo malo sam osmirglao tragove. Treba jako paziti da se ne zalepi crni deo koji se pomera.
U sasiju je uvrnut jedan saraf na koji ce da se kaci feder. Na Eas je imao svoju kukicu.
DSCI2535.JPG
Navucen je feder, uglavljeni odbojnici i Roco kuplung. Kinematika funkcionise perfektno, bez da negde zapinje.
DSCI2537.JPG
Stavljeno je i postolje. Konacan rezultat (prvo postolje).
DSCI2538.JPG
Dan i noc razlika
DSCI2539.JPG

DSCI2540.JPG
Stavio sam vagon na sine i ide dosta bolje nego pre. Kako ce tek biti kada zamenim i drugo postolje ;)
 

Mon

 
Osoblje foruma
Ti si u :harakirigori nego ja! BRAVO!:aplauz:

Hoćeš li dograđivati i prednju/zadnju stranu kao sto je to uradio Markez (1-va strana teme)?
 

Železničar

Poznati forumaš
Ti si u :harakirigori nego ja! BRAVO!:aplauz:

Hoćeš li dograđivati i prednju/zadnju stranu kao sto je to uradio Markez (1-va strana teme)?
Uvece sam jos uradio i drugo postolje i vagon ide odlicno. Vagon treba jos malo estetski da se doradi ali za sada nemam materijal za to (trebam nabaviti stiren ploce i sl).
 

Železničar

Poznati forumaš
Par Gas-z iz Bogojeva.

JZ Gas-z 31 72 190 1 976-5, ZTP Bd, REV Ni 30-11-1999 NR 30-11-2004
DSCF7037.JPG

DSCF7039.JPG
Jos jedan...
JZ Gas-z 31 72 190 7 165-9 ZTP Bd
DSCF7041.JPG
I dva zagrebacka.
JZ Gas-z 31 72 190 4 651-1 ZTP Zg Dom.rad Cakovec REV Ca 27-05-1988
DSCF7043.JPG

DSCF7044.JPG

DSCF7045.JPG

JZ Gas-z 31 72 190 4 804-6 ZTP Zg
DSCF7046.JPG

DSCF7047.JPG
 

TV Slovenija

Veteran foruma
Supporter (2016)
SŽ Gas-z 190 0817-5 i metoda traženja JŽ broja na samom vagonu

Rekli smo već da su originalni brojevi teretnih vagona ukucani u nosač ispod pločice sa natpisom željezničke uprave.

Pošto sam jučer sa sobom imao prikladni "alat" (odvijač, čelična četka, brusni papir) odlučio sam se da na kasiranom SŽ Gas-z vagonu 190 0817-5 potražim originalni, dakle JŽ broj. Vagon više nema pločice sa natpisom Slovenske železnice, ali se zbog različite boje još dobro vidi gdje se ta pločica nalazila, a ukucani broj bi se morao nalaziti negdje ispod nje. Na žalost se nije vidjelo ništa, boja je sve ravnomjerno prekrila, pa sam počeo tražiti »na slijepo« i sa odvijačem snažno ogrebao negdje između. Imao sam sreću, vidjela se jedna crtica koja bi mogla biti od ukucane brojke. Onda sam u ruke uzeo brusni papir i počeo brušenje. To je bio mukotrpan rad, boja se još uvijek jako držala osnove, tako da sam je tek nakon nekih 20 minuta uspio toliko ukloniti da se mogao vidjeti ukucani broj 31 72 190 5741-9.

Iz prakse se tako vidi da je metoda traženja originalnih brojeva sa brusnim papirom prespora i previše iscrpljujuća, i ako bi se željelo doči do originalnih brojeva na više vagona bilo bi potrebno koristiti sredstvo za uklanjanje boje.

Ljubljana, 25. 7. 20140002.JPG

Ljubljana, 25. 7. 20140017.JPG

Ljubljana, 25. 7. 20140012.JPG
 
Last edited:

Gorchi

Veteran foruma
Supporter (2016)
Supporter (2017)
Supporter (2019)
Supporter 2020
Supporter 2021
Sredstvo za uklanjanje boje bi znalo biti problem jer su boje više manje dvokomponentne i pitanje je koje sredstvo bi moglo otapati boju i za koje vrijeme. Vjerojatno bi bila bolja baterijska bor-mašina i brus papir na kolutu?
 

nik

Veteran foruma
Sredstvo za uklanjanje boje bi znalo biti problem jer su boje više manje dvokomponentne i pitanje je koje sredstvo bi moglo otapati boju i za koje vrijeme. Vjerojatno bi bila bolja baterijska bor-mašina i brus papir na kolutu?
Ne nego rotaciona žičana četka.
 

Podržite rad foruma

Ako želite da pomognete radu foruma i portala malezeljeznice.net, možete da donirate i na taj način doprinesete radu foruma i portala u punom kapacitetu ( Detaljnije o donacijama ).

Iznos donacije
Korisnicko ime sa foruma
Ako ste već donirali i više ne želite da imate pretplatu na godišnju ili mjesecnu donaciju, istu možete otkazati klikom na donji gumb:

Na vrh