Također sjetih se još nekih stvari:
Herpa jedina koliko sam se mogao uvjeriti ima
low-line_re koji su doista po PS-u napravljeni (nisko postavljeno sedlo koje je drugačije od normalnih, manji promjer kotača, tanje gume, praktični nedostatak blatobrana na poluprikolici & odrezani blatobrani na tegljaču) i stvarno izgledaju realistično. Uz to postoji izbor između
Krone i
Schmitz poluprikolica koje imaju drugačije kotače (jedino je to meni uočljivo).
S druge strane, kupio sam od AWM-a jedan set i jedino što mogu reći-blatobrani su na tegljaču odrezani & kotači izgledaju nakaradno smiješno (tanje gume i manji kotači) i po meni = propala investicija.
Herpa gotovo jedina (osim nekoliko modela od
Schuca) nudi mogućnost kupovine nekih zanimljivih modela koji su kombinacija:
a) tegljača s poluprikolicom i nekim teretom (cijevi,T-profili, silosi, komadi betona, brodski motor, transformator....)
b) tegljača s poluprikolicom i nekakvim vozilom/radnim strojem
c) tegljača s poluprikolicom i pretećim vozilom
d) tegljača s poluprikolicom + teret + prateće vozilo
e) 2 tegljača + poluprikolica/prikolica
f) tegljača s poluprikolicom + kran
g) mega kompozicije koje imaju po 2 tegljača, 18 do 30 linija Goldhofera, jahta, prateće vozilo - uglavnom nešto maestralno
Također kranovi u dijelovima ili cijeli, vjetrenjače u dijelovima ili cijele (koje se mogu motorizirati pa da budu funkcionalne), novi modeli izlaze češće i u većoj količini, te u zadnje vrijeme mogućnost zasebnog kupovanja određenoga dijela asortima
tereta za specijalni prijevoz.
A zanimljivo jest i to što su ponekad neki vrlo lijepi modeli jeftiniji od npr
AWM-a.
Za osobna vozila, kombije i slično
Busch je vrlo korektan i relativno povoljan
AWM za neka vozila ima solidnu ponudu ali je sasvim druga liga od Herpa.
Većina proizvođača (osim
Herpe) pate od nemaštovitosti-dakle promijene decal, boju, marku/model vozila, eventualno kabinu i tako neke stvarčice ali sve ostalo je na isti kalup.
Kupio sam jednom jedan krasni model od
Herpe, a
AWM je imao
identičan model kao taj ali razlike u boji, sjaju (poluprikolica je trebala biti
chrome look), nijansama, koačima, detaljima i ostalome je stvarno prevelika.
AWM je u usporedbi s
Herpom izgledao jadno ! Usput rečeno u 1 e-bay dućanu popularnom je razlika između ta 2 modela različitih proizvođača bila 4 eura veća u korist
AWM-a (tj. 20%) !!

Također i ambalaža od npr.
AWMa i inače izgleda meni osobno jadno i uvijek ista boja kutije, dok
Herpa ima obične modele u crvenoj kutiji,
Exclusive Series model u srebrnoj a ima neke posebne serije kojima ambalaža može biti žute, zlatne, crne, plave... boje sa natpisom koji je ujedno reklama za neku tvrtku istovjetan decalu, i stvarno su maštoviti.
Doduše
AWM se mijenja u nekim stvarima na bolje (slika u prilogu) ali...novije serije setova imaju posebniju ambalažu koja ima neke bolje detalje, ljepše decalove ali i posebniju cijenu od 35 pa do nekih 40ak eura za set tegljač & poluprikolice (koja može biti ceradašica, hladnjača, sandučarka, kontejnerašica ili tako nešto) ali bez dodataka poput oslikanih kabina, figurica vozača, krovnih klima uređaja.... A po meni za 40 eura (kolika je cijena ovoga
AWM modela)
Herpa ima barem 1000 modela koje bih radije uzeo ! A sigurna sam da nisam jedini
Po meni ako ne možete naći nešto od Herpe, nećete naći niti kod drugih proizvođača