E626 ili JZ361

crhav

Aktivan član
Danas sa pare na struju! Evo jednog modela elektrolokmotive E626 sa talijanskih zeljeznica a koje su vozile i kod nas kao JZ361. Model uz malo truda i malo farbe moze postati JZ361 ili slicno.
Posto sam oduvijek bio zaljubljen u montazne kutije ili kit, listajuci po web-u naletio sam na takav. Nabavio sam ga u Italiji a prodaje ga Linea Model.
Taj kit koliko sam vidio na prvu ruku je priredjen bas za pocetnike u modelarstvu i konstrukciji modela. Svi dijelovi su premontirani tako da se sve sklapa kao Lego! Isto tako i uputstva montaze su jasna i popracena sa slikama.
Tu dole cu vam prikazati citavu sekvenciju montaze.
Ovako je izgledao paket kada mi ga je postar donio, jasno bez vanjskog omota.Nakon otvaranja paketa nasao sam ovoOtvorivsi sve kutije evo i materijala za montazuI jos jedna slika bez kutija, samo vrecice.

 

crhav

Aktivan član
Pocinjemo sa otvaranjem vrecica i izvlacenjem materijala. Na stranici "A" od uputstva na basu se lijepe naljepnice od aluminija, kao na slici dolje....Kao sto se vidi sasija je od plastike a na nju se fiksira mesingani blok tezine 350gr.Tu sastavljamo pogonski blok sa zupcanicima koji se poslje ubacuje u sjediste u sredini modela....Ne zaboraviti podmazati zupcanike prije zatvaranja kartera..........Velimir
 

1borna

Veteran foruma
Zubčanici izgledaju solidno i jako, i mala primjedba- promijenite "stolnjak" jer ovako izgleda kao da ste u
nekoj automehaničarskoj radionici? :hihihi:
 

Gorchi

Veteran foruma
Supporter (2016)
Supporter (2017)
Supporter (2019)
Supporter 2020
Ufff... ako je to ovaj kit E626.080 onda nije nešto skup naročito ako za dobivanje italijanske lokomotive ima sve unutra i sve je obojano. Baš se radujem nastavka!
 

crhav

Aktivan član
Sto se tice zupcanika nisam specijalist za to, radje bi volio da su od mesinga! Borna to nije stoljnjak vec bijeli lakirani karton koji se unistio radeci po njemu.
Ta lokomotiva izgleda da je radjena po bazi od Roco modela.

Nastavak; sljedeca montaza je to da se karter sa zupcanicima ugura u bazu modela. Tu sam nasao malo problema posto je dosta tesko to ugurati u sijediste. Na prilozenom listu "C" vidi se dobro sto treba napraviti a i opisano je.Ovako to izgleda sa donje strane.Poslje toga dosli smo na montazu vanjskih kola. Jedan dio je napravljen od mesinga pa je i tezak a drugi vanjski frame je od plastike. Tu se vidi i mesingana plocica od 0,2mm debljine na kojoj su kontakti za kotace a i tablice sa brojevima lokomotive.Pocinje se sa izoliranim plocicama koje treba montirati na mjesta od sasije kola. To se ucvrsti sa cianokrilnim ljepilom.

 

Kameni

AC/DC-DCC podrška
Supporter (2016)
Supporter (2017)
Da li je set koštao 170 EUR ili je trebalo jo[ nešto dodtano kupiti.
Pratim radove.
Vidi se da je rađen prema motivima ROCO-a :)))
 

Kameni

AC/DC-DCC podrška
Supporter (2016)
Supporter (2017)
da li stane dekoder i zvučnik ili treba glodati mesing?
 

crhav

Aktivan član
Tu su prikazani kontakti sto treba montirati na kola i to na crvenu plastiku i zalijepiti. Medjutim, prije nego to radite uzmite iz vrecice zice sa obojenom izolacijom; crvenu i crnu, te ih zalemite na kontakte.Tu se vidi kako to izgleda ali to je samo proba.Unutar kola (sto cu vam prikazati na drugoj slici) dolazi feder koji upire u mesingani kilpic, to se vidi poslje.To su gotova kola i spremna da se montiraju na glavnu sasiju.Velimir
 

crhav

Aktivan član
Borna kao sto vidis promjenio sam stoljnjak, tako da ne bude kao mehanicka radiona.

Tu su druga kola sa svim spremna da se zatvore.Evo onog federa sto sam vam govorio prije.............Vozece postolje u pripremi za spjanje sa vanjskim kolima.Ne zaboravite uvuci kablove u otvore u sasiji.................Velimir
 

crhav

Aktivan član
Sjajan model, precizno sastavljate model .... jedva čekam nastavak !
Nije to nista prema mojim parnjacama, tamo treba biti precizan..............ovo je kao Lego..............

Tu prilazem prve slike modela kako bi trebao biti gotov! Jos fali sva elektrifikacija i sa vanjske strane rukohvati i sl.

Cini mi se da je to I° serija...........mozda strucnjaci znaju tocno.....................
 

crhav

Aktivan član
Kao sto se vidi na modelu, plastika na glavnoj sasiji nije ista kao i na vanjskim kolima. Tako proizvodjac preporuca da se citavo postolje i kola premazu istom smedjom mat bojom!!

Velimir
 

crhav

Aktivan član
Na stranici uputstva "E", poslje montiranja prednjih i zadnjih kola, nastavljamo sa elektricnom instalacijom! Montaza motora Faulhaber 13-31, vec sa montiranim puznim prenosom i malim zamasnjakom. Prije montaze motora zalemiti kablove na dva pola. Motor namjestiti u poziciju i sa gornje strane blokirati motor sa predvidjenom plocicom od mesinga. Slika dolazi kasnije.Svijetla; uzeti plsaticnu plocicu i napraviti cetri (4) rupe diam. 0,6. Uzeti diode crvenu i bijelu te montirati kao na sliciTe plocice sa diodama montirati/zalijepiti na obe strane sasije! Bijele naprijed a crvene unutar, to se vidi dobro na uputsvu.To je plocica PCB sa decoderom 8 pola i diodi............

 

Podržite rad foruma

Ako želite da pomognete radu foruma i portala malezeljeznice.net, možete da donirate i na taj način doprinesete radu foruma i portala u punom kapacitetu ( Detaljnije o donacijama ).

Iznos donacije
Korisnicko ime sa foruma
Ako ste već donirali i više ne želite da imate pretplatu na godišnju ili mjesecnu donaciju, istu možete otkazati klikom na donji gumb:

Na vrh