Ex220/221 Simplon Express

4w4

Član foruma
Osjecam potrebu da ubacim .. da tada ....1989..kada je uradjen ovaj dokumentarac ,..o Zidanom Mostu... sarajevski vagoni u 296-7...i 740-1 bjehu najslabije odrzavane unutrasnjosti....bilo je uglavnom slabo......nedovoljno za prolaznu ocjenu...a ako se zalome poljski X -ovi i katastrofalno.. ... mada prvi razred ..je ipak imao koliko toliko prolaz....nisu spolja toliko bili inferiorni u odnosu na druge iz ostalih JZ odjeljenja ..koliko se to osjecalo kada se udje u njih...to su naravno uocavali oni koji su nesto minucioznije promatrali to ...direktni konkurenti su bili i turski ,bugarski i grcki...nisam siguran...ali mozda i madjarski ...bez obzira na lijepu vanjstinu..
 

Martin

Poznati forumaš
Kad se ujutro, oko 5 sati, u Ogulinu uđe u brzi iz Splita za Zagreb, pa moraš proći (samo proći) kroz mađarski vagon......to je bilo carstvo čula...….jedno vrijeme sam to tumačio kao dašak Europske unije...….
 

SHUCA

Poznati forumaš
Taj "osebujni miomirisni " vonj MAV kola , a narocito JZ "X" je uzrokovan ubacivanjem neadekvatnih sundjera
u sedista... Ti sundjeri su bili neverovatni upijaci aroma, narocito duvanskog dima i nogosmrada.
Ja pamtim kola X dok su sedista bila originalna-punjena travom... Nije bilo smrada..

220/221 je relativno bio ok sto se " mirisa" tice...
Garnitura je na obrtu imala preko 6h za ciscenje , ventiliranje .....
 

4w4

Član foruma
..i mislim .. posljednji put da u ovoj temi..koja je Simplon express ..a ja je usmjerih donekle u stranputicu.....mada mi je okidach ovaj mitski .. zaista..meni jeste apsolutno ..Zidani Most..i samo da pokusam josh jednom docarati.. npr..VR 1986-7...i taj 740 Kozara..starta sa 11-12 kola iz Ploca..uz dodavanje tri u Sarajevu. i .. .u Zidanom Mostu odvajaju se cetiri za Maribor..jedan Wl ljubljanski iz Sarajeva za Maribor..i tri klase drugog razreda iz Ploca..treba da je jedan sarajevski i dva ljubljanska..obicno pri startu novog reda voznje bude tako..potom su svi ljubljanski ..ili iz 80 -ih ..ili renovirani ..u perfektnom stanju..VIDIO SAM SARAJEVSKI X POLJAK U KOMBINACIJI SA LJUBLJANCANIMA..U SJAJNOM STANJU..NEMAM POJMA KO ME CITA..PRATI..I KOLIKO KO IMA GODINA NA FORUMU..DODUSE OKO NEKIH ISTAKNUTIJIH CLANOVA S MOZE STVORITI SLIKA..I KO NA KOJU DIMENZIJU EVENTUALNO MOZE SVESTI OVO STO CU RECI..PA TO NE DA JE BIO CRTANI FILM..TA KOMBINACIJA..MISLIM...VIDJEH TO..I ZNAM STA SAM VIDIO..ETO..
 

1borna

Veteran foruma

Na Drehscheibe se već duže vrijeme vodi rasprava o ovoj kompoziciji, autor je nepoznat a mogla je biti snimljena
krajem 50-ih ili kasnije u Novskoj?

Zagonetka im je otkuda Švicarski vagon u kompoziciji pa su malo tražili po voznim redovima
 

Sky

 
Supporter (2016)
Supporter 2020
Prva dva vagona do lokomotive, zagrebački Bllm + ABllm vozila su Trieste-Zagreb.
 

Podržite rad foruma

Ako želite da pomognete radu foruma i portala malezeljeznice.net, možete da donirate i na taj način doprinesete radu foruma i portala u punom kapacitetu ( Detaljnije o donacijama ).

Iznos donacije
Korisnicko ime sa foruma
Ako ste već donirali i više ne želite da imate pretplatu na godišnju ili mjesecnu donaciju, istu možete otkazati klikom na donji gumb:

Na vrh