Vozni park - zdaki i zdarko

zdaki

Aktivan član
Ovde cemo stavljati slike nasih putnickih, teretnih i drugih vozila. Za pocetak stavicu neke prerade obicnih kineskih kamiona. Nisu zavrseni i bas iz tog razloga ih i postavljam, da cujem vase komentare i ako treba izvrsim neke promene. Inace posto mi je deda bio vozac, od malena sam zavoleo teretnjake. :D Zato hocu da preuredim sve kamione koje imam i ovde cu postavljati sve vezano za to.

Prva prerada mi je scania sa slike. Takav model i takva prikolica samo su bile druge boje. E sad, posto mi se ovakav oblik prikolice nije svidjao, morao sam da sve razmontiram i prepravim. Sam oblik i dimenzije sam poskidao sa neke slike, tj RC kamiona vece razmere, zatim uzeo kutiju za dvd, poklopac od nekog sladoleda ili sta vec i krenuo da radim... Sto se tice nekih daljih radova, treba dodati neke sitnice i ofarbati ga. E sad imam nekoliko kombinacija u glavi sto se tice farbanja, ali otom potom. Posto kamion nema masku sa prednje strane, dobice one hromirane branike ili kako se vec to zove :)
 

Attachments

  • kiper4.jpg
    kiper4.jpg
    83.4 KB · Pregleda: 346
  • kiper3.jpg
    kiper3.jpg
    88.3 KB · Pregleda: 348
  • kiper2.jpg
    kiper2.jpg
    85.3 KB · Pregleda: 348
  • kiper1.jpg
    kiper1.jpg
    94.3 KB · Pregleda: 345
  • 804_0.jpg
    804_0.jpg
    227.9 KB · Pregleda: 343

zdaki

Aktivan član
Druga prerada mi je bila scania sa prve slike. Na planiranoj maketi ce se sigurno nalaziti pilana i zato je on otisao u tom pravcu. Skinuta je ova plastika, sama sasija je isto prepravljana, drzaci su napravljeni od kutije za dvd... I njoj je ostalo farbanje i bice svetlo siva sa crnom sasijom ili svetlo siva sa crvenom sasijom.
 

Attachments

  • drvoseca2.jpg
    drvoseca2.jpg
    90 KB · Pregleda: 336
  • drvoseca1.jpg
    drvoseca1.jpg
    88.9 KB · Pregleda: 334
  • 666_0.jpg
    666_0.jpg
    320.4 KB · Pregleda: 335

zdaki

Aktivan član
I prerada koja je danas zapoceta i zavrsena je Mercedes Atego. On je imao prikolicu, ali ce ona na neki drugi kamion, a on ce od sada biti gradsko dostavno vozilo :) Prve dve slike su pre prerade, kasnije je dobio ove zastite na bokovima i lift na zadnjim vratima. Kad smo vec kod njih, da li da napravim rupu na zadnjoj strani kamiona ili da ostane ovako zatvoreno? Takodje skinuti su mu oni pomocni tockovi i medjuosovinsko rastojanje je povecano :D
 

Attachments

  • atego5.jpg
    atego5.jpg
    94.1 KB · Pregleda: 339
  • atego4.jpg
    atego4.jpg
    90.9 KB · Pregleda: 338
  • atego3.jpg
    atego3.jpg
    96.9 KB · Pregleda: 339
  • atego2.jpg
    atego2.jpg
    77.2 KB · Pregleda: 337
  • atego1.jpg
    atego1.jpg
    74.4 KB · Pregleda: 337

zdaki

Aktivan član
e sad jedino sto mi bode oci je ovaj deo iza zadnjih tockova. Da li i njega da zatvorim ili da ostane ovako? Na slikama na osnovu kojih sam ga pravio ove obocne strane ne idu do samog kraja :)
 

Attachments

  • atego7.jpg
    atego7.jpg
    107.1 KB · Pregleda: 335
  • atego6.jpg
    atego6.jpg
    95.1 KB · Pregleda: 333

Mon

 
Osoblje foruma
A da vas dvoje otvorite firmu pa da mi kod vas kupujemo modele po narudzbi umesto da bacamo pare na eBay-u!?
:palci_gore:
 

maki-vu

Član foruma
Supporter 2023
Supporter 2024
pozz kolega zdaki!!
svaka čast na preradama,moram priznati da su i meni sad neke ideje sinule po tom pitanju!!
e sad da ti skrenem pažnju na neke sitnice koje nebi bilo loše promjeniti a na račun realnosti vozila!
prva scania kojoj si šlepu preopravio u kiper dampericu, na šlepi ima cilindar za kipanje kojeg si ti stavio na sredinu šasije. TO TAKO NEIDE! na damper kipama cilindar stoji na prednjem dijelu šasije zbog toga jer damperice nemaju mogućnost trostranog kipanja već samo nazad i zbog stabilnosti je cilindar skroz naprijed odmah do one platforme sa koje se postavlja cerada, koju si odlično napravio!

E sad što se atega tiče, malo mi je čudno što je on u izvedbi troosovinca jer mislim da u stvarnosti takvo što ne postoji (nek me neko ispravi ako griješim) atego je gradsko dostavno vozilo i nikako mu ne stoji troosovinska izvedba a kamoli prikolica!
Što se same tvoje prerade tiče možda bi bilo bolje da si izbacio zadnju osovinu a ostavio onu srednju te skratio i šasiju i sanduk jer bi trebao biti malo kraći!

Za scaniu šticara nemam primjedbi!
Eto to su ti neke moje sugestije kako da to izgleda što realnije, al u principu svaka čast još jednom za posao!!! :palac_gore:
 

speed2

Član foruma
maki-vu kaže:
E sad što se atega tiče, malo mi je čudno što je on u izvedbi troosovinca jer mislim da u stvarnosti takvo što ne postoji (nek me neko ispravi ako griješim) atego je gradsko dostavno vozilo i nikako mu ne stoji troosovinska izvedba a kamoli prikolica!

postoji atego u stvarnosti kao troosovinac (kako s pratećom tako i pogonskom trećom osovinom). Tj. prva generacija je postojala u toj izvedbi, danas je taj segment naslijedio Axor. Prikolica također stoji za atega, dobro ne baš za gradskog. Jer, atego se nudi u svim segmentima. To je više za onog volumenskog, namjenjenog u međunarodne ture, s kabinom koja ima visoki krov.
Evo slika sa lkw- infos. eu, gdje je atego kao troosovinac. Kod nas takve izvedbe nisu popularne, a vani služe za opskrbu trgovačkih centara. Uglavnom.



Uploaded with ImageShack.us
 

zdaki

Aktivan član
Drago mi je da ste se javili jer su kritike i vise nego dobro dosle. Zahvaljujem

Mon moramo nesto i za strance da ostavimo, od cega ljudi da zive :)

maki-vu kreci da radis pa da i meni sinu neke ideje :D
Sto se tice prve prikolice, znam. :D E sad javio mi se tu problem. Hidrauliku ili cilindre pravim od zice i izolacije zice. Imas li ideju kako napraviti to, a da moze da kipuje koliko treba? Sad sam merio. Visina prikolice je oko 2cm, znaci kada mu se stavi cilindar na prednjoj strani maksimum koji moze da podigne kiper je 4cm. Kada sad podignem prikolicu maksimalno visina je 7,5-8cm.
Sto se tice atega, vidjao sam ovakav model na internetu. Razmisljao sam da skratim sasiju i sanduk ali sam ipak ovako napravio. Moracu da skinem sliku i odredim dimenzije pa ako se nesto ne slaze prepravicu. A za secenje zadnjeg dela sanduka sta mislite?
 

zdaki

Aktivan član
Uradio sam jos jednu preradu. Prvo zelim da zahvalim clanu telige na detaljnim skicama i slikama njegovog kamiona.
Preradio sam ovog kineza MB actros prikolicara u kamion za prevoz otpada. Prvo sam odradio mehanizam za skidanje sanduka. Sanduci su skraceni i odradjeni su im neki detalji. Ostalo je da se sve lepo "nasminka" :)
 

Attachments

  • Kamion za otpad - slika5.jpg
    Kamion za otpad - slika5.jpg
    64.8 KB · Pregleda: 236
  • Kamion za otpad - slika4.jpg
    Kamion za otpad - slika4.jpg
    68.3 KB · Pregleda: 235
  • Kamion za otpad - slika3.jpg
    Kamion za otpad - slika3.jpg
    75.5 KB · Pregleda: 235
  • Kamion za otpad - slika2.jpg
    Kamion za otpad - slika2.jpg
    77.6 KB · Pregleda: 236
  • Kamion za otpad - slika1.jpg
    Kamion za otpad - slika1.jpg
    85.8 KB · Pregleda: 237

zdaki

Aktivan član
...
 

Attachments

  • Kamion za otpad - slika8.jpg
    Kamion za otpad - slika8.jpg
    75.3 KB · Pregleda: 232
  • Kamion za otpad - slika7.jpg
    Kamion za otpad - slika7.jpg
    73.8 KB · Pregleda: 231
  • Kamion za otpad - slika6.jpg
    Kamion za otpad - slika6.jpg
    73.6 KB · Pregleda: 231
A

Anonymous

Guest
Odlično, sada još samo "maleraj" i imaš lijepi unikat.
 

zdaki

Aktivan član
Nabavio sam kit i probao da radim s'njim i ide ok, ali ih nisam zavrsio. U medjuvremenu, inspirisan novim preradama i modelima na forumu resio sam da zasednem i odradim hidrauliku za kiper. Mucio sam se do sada dva puta, a juce je bio treci dan, trazio cevcice razlicitih precnika itd. ali nikako da se sve uklopi kako ja to hocu. I u razgovoru sa jednim kolegom, dao mi je genijalnu ideju. Antena sa nekog radija. Sva sreca pa imam jedan polomljen kineski radio i odmah je ostao bez antenice. :) Trebalo je dosta vremena da se sve uklopi ali je za mene rezultat i vise nego zadovoljavajuci.
 

Attachments

  • DSC08132.jpg
    DSC08132.jpg
    72.4 KB · Pregleda: 123
  • DSC08128.jpg
    DSC08128.jpg
    77.3 KB · Pregleda: 124
  • DSC08127.jpg
    DSC08127.jpg
    81.1 KB · Pregleda: 122
  • DSC08126.jpg
    DSC08126.jpg
    73.3 KB · Pregleda: 122

speed2

Član foruma
Odlično! A i sviđa mi se ideja s radio- antenom! Ima negdje kupiti radio u china- shopu, za 8 kuna? :D
 

maki-vu

Član foruma
Supporter 2023
Supporter 2024
odlično, svaka čast!!! :palac_gore:
samo još obojaj donji najdeblji dio tog cilindra u crno jer je u stvarnosti to kućište cilindra!!!
čisto zbog realnosti!!!!! :ples
 

Herbie

Član foruma
Super je ovo ispalo. Da li si ikad razmisljao da na ove prikolice napravis i nadogradnju ko decki u stvarnosti na svojim prikolicama za prijevoz soli i slicnog?
 

Wile E Coyote

Poznati forumaš
Supporter (2016)
Bravo zdaki! Eto vidiš kako trivijalna ideja odlično upali. I zato ja kažem da je ovo najljepši hobby na svijetu
 
A

Anonymous

Guest
Što kažeš na ovo? Malo izgleda jadno, ali ovo sam složio samo za prikaz tebi jer su mi kablovi ispali prekratki.

DSC07211.jpg

DSC07215.jpg


Za ovo sam dobio ideju gledajući ovu tvoju preradu. Nešto mi je falilo i to je to. Pokušaj 10 cm skroz tanke bakrene žice omotati oko tankog čavlića tako da dobiješ spiralu, tako 5 puta, da dobiješ 5 spirala: jednu obojiš crvenu, jednu žuto i tri u crno. Jedan kraj zalijepiš pri dnu kabine na tegljač, a drugi kraj za poluprikolicu. Crvena ide od desne strane gledajući prema naprijed, zatim 3 crne i na kraju žuta.
Možeš složiti od crne izolacije žice cijevi za dovod ulja do cilindra i odvod. Jedan kraj jedne cijevi zalijepiš za mjenjač( tamo se nalazi hidraulična pumpa), položiš cijev do bočnog spojlera( to je potrebno da složiš luk da kod skretanja nebi potrgao cijev) i kreneš prema cilindru i spojiš cijev. To je za dovod, a za odvod suprotan postupak. Položiš cijev do bočnog spojlera(na kontra strani od dovoda) pa zatim spojiš u rezervoar ulja. Naravno, trebaš jednu cijev od rezervoara do mjenjača da zatvoriš krug. Time dobivaš odličan homemade model. Jedina je mana što je onda taj tegljač vezan samo za ovo poluprikolicu.
 

zdaki

Aktivan član
Hvala ljudi i drago mi je da se sve vratilo na pravi kolosek :D
Maki-vu prvo mora sve lepo da se iskituje, pa smirglanje pa tek onda farbanje :D Bice tu dosta posla. ima puno razlicitih kombinacija pa cemo o tome naknadno da odlucujemo. Mozda odradim i nekoliko ovakvih pa svi budu u istom bojanju :D

Herbie ne znam na koje nadogradnje mislis? Koliko sam ja primetio, za ovakve prikolice postoji ona cirada koja se navlaci odozgo, a to nije veliki problem.

Wile E Coyote obozavam ovo sto radim i sto je lepo sto sve moze da se iskoristi :D I iskreno kazem, mozgao sam par dana, a antena mi nije pala na pamet, jer nisam razmisljao u tom pravcu da nadjem nesto gotovo, vec da sam stvorim. Ali posle toliko vremena i neuspesnih pokusaja digao sam ruke, porazgovarao i momku je pala ideja :D i to je to. Pogodak :)

Telige to mi je bilo u drugom planu. I svaki ce dobiti kablove, ali sam to nekako smatrao za detalje. dao si mi odlicno objasnjenje tako da cu to sigurno realizovati.

i jos jednom hvala svima :) A ovih dana stize jedan preradjeni atego :D
 

Herbie

Član foruma
Pojedini prijevoznici znaju stavljati na kiper poluprikolice nadogradnje na postojeci sanduk kako bi povecali tovarni prostor pa sam mislio da bi i ti mogao napraviti tako na svojem (kad nadem sliku stavit cu je da pokazem na sto mislim). Nije losa ideja i da napravis samo ceradu pa ju uklopis na poluprikolicu.
 

Podržite rad foruma

Ako želite da pomognete radu foruma i portala malezeljeznice.net, možete da donirate i na taj način doprinesete radu foruma i portala u punom kapacitetu ( Detaljnije o donacijama ).

Iznos donacije
Korisnicko ime sa foruma
Ako ste već donirali i više ne želite da imate pretplatu na godišnju ili mjesecnu donaciju, istu možete otkazati klikom na donji gumb:

Na vrh