HR ZT Uaai-z

thomcro

Aktivan član
Krenul sa stavljanjem sitnjavera na bazu, ovdje se vidi koliko je sve sitno ...
dsc00311.jpg


Već se polako nazire kontura postolja
dsc00312.jpg


Ovo što vidite na fotografijama, jedno postolje već sad ima 26 djelova a nisam ni pol napravio!

Sorry na malo lošijim fotografijama, snimljeno je mobitelom na brzaka jer mi se neda dizat po fotoaparat :D

Do slijedećeg nastavka ...
661975.gif
 

thomcro

Aktivan član
Ma tko bi ovome odolio i čekao da se sve izreže ( :uvrnut ), postolje tako lijepo glatko klizi tračnicama da je milina!

100_5284.jpg


100_5283.jpg


100_5286.jpg


Jest da je jedno al' čovjeka i ovo malo zna razveseliti :andjel: . Sad mogu na miru otići spavati! Šala mala :D , sad za zbilju: ovakav ritam, jedan dan jedno postolje, je prilično dobro i za cca. mjesec i pol imam svih 8 napravljeno!

Do slijedećeg nastavka ...
661975.gif


*****
Majko mila što sam napisao :uvrnut :D ... da 8 postolja za mjesec i pol ...
1571107705.gif
. Nemojte se ljutit, ovo je po klingonskom računanju vremena
483207871.gif
. Mislio sam reć da će bit za desetak dana svih 8 postolja bit gotova!
 

wiggum

Veteran foruma
Svaka čast za još jednu u nizu od samogradnji, lijepi detalji.


Razmišljat ću na glas: "Eh da je to stiren..." :D
 

thomcro

Aktivan član
Za vas koji sumnjate da vagon neće dobro prolazit kroz zavoje stavit ću dijagram ...

dijagr10.jpg


... da ga proučite. Ali da se ne mučite evo na što treba obratiti pažnju:

dijagr11.jpg


... treba obratiti pažnju na ovo što je u crvenom polju a posebno na ono što je u plavome polju koje je bitnije od onoga crvenog! Pokušat ću pojasniti zašto je bitnije plavo: u ovoj točki će biti glavni zglob na obje strane vagona ali ta točka neće biti fiksirana nego pokretna lijevo-desno ali samo pri naprezanju. Znači kraj(evi) koji je(su) u crvenom polju kad dođe do krajnje točke lijevo ili desno od sile naprezanja pomaknut će glavni zglob lijevo ili desno. Sad ćete se Vi pitat kako ću ja to napraviti na tako malom prostoru ... e to vam neću otkrit jer to je i između ostalog razlog što tek sad idem raditi taj vagon jer je sve to trebalo i osmisliti da funkcionira na tako malom prostoru.

Nažalost, pisanog traga nema, sve je u mojoj glavi :zvizdi: :nene:
 

prle kc

Poznati forumaš
Supporter (2016)
Supporter (2017)
Supporter (2018)
Supporter (2019)
Supporter 2020
Supporter 2021
Supporter 2022
Supporter 2023
Supporter 2024
svaka čast nadam se da ćeš uspijeti!!! vagon ima sa svake strane 4. tro osovinska postolja. prvo i drugo imaju svoj nosač, isto tako treće i etvrto, a iznad ta dva nosača je glavni nosač na kojemu se nalaze kučice za pratnju i glavni pomični nosač kojeg pratioci u toku vožnje mogu pomicati lijevo ili desno zavisno od potrebe dakle tovar (trafo) se može micati ovisno od situacije na pruzi lijevo ili desno.
 

thomcro

Aktivan član
flado kaže:
niš ne razmem ali potpuno si u pravu :palac_gore:
Šta ne razmeš :D , dijagram? Vrlo je jednostavno za objasnit čitajući ono što sam napisao i gledajuć sam dijagram, sve piše :D i sve je objašnjeno samo treba povezat dva i dva :zvizdi: . Osim kako ću to napraviti >:)

Al' ponovit ću: referirajući se na ovu skicu ...

dijagr12.jpg


... svi ste očekivali da će srednji dio bit "vješan" u točki 1 na obje strane vagona što je bila greška jer tad vagon doista treba previše mjesta oko sebe za proć kroz zavoj. Ono što ja imam namjeru raditi je ovo: "vješanje" neće biti u točkama 1 već u točkama 2 ali kao i na pravom vagonu, neće biti fiksirano u jednoj točki već će se taj zglob kretati lijevo desnoovisno od napinjanja u točki 1. Dakle kad tamo dođe do krajnjeg položaja i taj dio više nebude imao kamo pomicati će se točka 2. Po mojoj procjeni na ovakav način sam srednji dio nebi smio puno "ulaziti" u prostor kroz zavoj. Naglašavam ... po mojoj procjeni što ne znači da tako mora i biti! Na koncu konca, sve ću odmah prilagođavat kako bude situacija zahtjevala :D .

Ali ako dosta taj srednji dio bude previše ulazio u prostor, vagon je sam po sebi dovoljno impresivan da dobije mjesto na polici za pokazivanje *mudri* :zvizdi: ... :D

prle kc kaže:
svaka čast nadam se da ćeš uspijeti!!! vagon ima sa svake strane 4. tro osovinska ...
Gornji dio posta nisam mogao popodne postat al' to ništa ne umanjuje na pojašnjenju
KAPO kaže:
Kad vagon bude gotov, plaćam mu put u Fužine! >:D:

...
1561410528.gif
...
483207871.gif
2659609263.gif
 

thomcro

Aktivan član
Želite vidjeti dobrim djelom gotova postolja? Prvih 4?

1561410528.gif


100_5519.jpg


U zavoju!
100_5523.jpg


Sa gornjim djelom gdje će biti zglob
100_5533.jpg


100_5536.jpg


100_5540.jpg


Kako meni matematika nije jača strana tako sam napravio nešto manje djelova za ostala postolja tako da će drugih 4 biti napravljana kroz par dana (moguće i sutra jer ima samo par sati posla).

Slijedeći korak je priprema za spajanje u jednu cjelinu, brušenje, glancanje ... sve sitni poslovi koji oduzimaju vrijeme k'o da se radi pravi vagon!

Za večeras to je to, do slijedećeg nastavka ...
661975.gif
 

thomcro

Aktivan član
Postolja nisam danas uspio dovršiti do kraja kao ona prva 4 ali to me nije spriječilo da vidim koliko će to čudo biti dugačko. Dakle ova dužina od 60 cm je tek tako, da vidim kako će to izgledati i još ću srednji dio sigurno produžiti za najmanje 5-6 cm što će u konačnici biti vrlo blizu predviđene dužine od 70 cm! Monstrum čak i da nikada ne vidi i osjeti maketarsku prugu

100_5510.jpg


100_5512.jpg


100_5513.jpg


Do slijedećeg nastavka ...
661975.gif
 

thomcro

Aktivan član
Još se malo kreće :D

100_5554.jpg



Druga 4 postolja nastojat ću danas dovršiti tijekom popodneva i večeri i ako budem mogao i ta druga postolja upariti sa ovima koja su otprije gotova. Ako i ne ima dana :D


661975.gif
 

thomcro

Aktivan član
Za danas što sam napravio sam napravio! Evo i fotografija ...

100_5560.jpg


100_5561.jpg


... dakle, što ovdje vidimo? Na prvoj fotografiji bi trebao biti vagon u zavoju bez trafa i bez onog srednjeg djela što nosi trafo.

Međutim, mene zanima ono što je na drugoj fotografiji! Na drugoj fotografiji vidimo vagon kako bi trebao izgledat sa trafom ili samo sa srednjim, nosećim, djelom. Taj dio ovdje "glumi" tračnica.

Dakle, ajmo sada šarže od malih željeznica, iskažite se i procjenite je ovoliko zadiranje u unutrašnjost zavoja u redu. Računajte da se ovo još može malo tolerirati, znači uz pomoć pomicanja na samom vagonu, za najviše 3 mm (mogao bi dopustiti čak i do 5 mm ali nikako ne više od toga, rađe bi se zadržao na onih 3 mm max.!).

Sad sam došao do te druge faze gdje moram dobro dobro razmisliti što i kako dalje jer kad jednom krenem sa izradom nema više natrag pa ispravljat! Dok to ne riješim polako ću detaljizirat sav onaj sitnež koji sam propustio do sada staviti, polako raditi na krajnjim "kućicama", odbojnicima, kvačilima ... jednom riječi, sitneži :D .

Dakle da ponovim vrlo jednostavno pitanje: da li je ovoliko zadiranje u unutrašnjost zavoja uredu? Radi se otprilike o ne više od 1 cm na fotografiji. Svaka sugestija će se uvažiti i nastojati prenijeti na model ako je moguće.
 

thomcro

Aktivan član
thomcro kaže:
...
Dakle da ponovim vrlo jednostavno pitanje: da li je ovoliko zadiranje u unutrašnjost zavoja uredu? ...
Zar baš nitko :S: ?

******
Ovo je od sinoć ...
100_5564.jpg


... a ovo od jutros
100_5565.jpg


100_5569.jpg


Sve je ovo još gruba obrada i trebati će sve još brusiti i brusiti i ... :kuul: dok ne dobijem nešto što će barem sličiti na original.

907060870.gif
 

wiggum

Veteran foruma
thomcro kaže:
thomcro kaže:
...
Dakle da ponovim vrlo jednostavno pitanje: da li je ovoliko zadiranje u unutrašnjost zavoja uredu? ...
Zar baš nitko :S: ?

<a class="postlink-local" href="http://www.malezeljeznice.net/_forum/viewtopic.php?p=45591#p45591" onclick="window.open(this.href);return false;">viewtopic.php?p=45591#p45591</a>
Ovdje se vodila slična rasprava (doduše konkretno vezana uz vlasnikovu maketu), ali za ovo je teško reći nešto što bi uvijek vrijedilo. Negdje to rezanje zavoja neće biti problem, a negdje možda hoće. Na to pitanje se odgovor može jedino dati kada bi se znalo po kojim maketama će voziti vagon, te ako tamo ima nekih uskih grla gdje bi vagon zapinjao u zavoju.

Za svaki slučaj da vagon ne zapinje, može se smanjiti razmak između 12 i 13 osovine (između ta dva postolja gdje su te osovine) i rezanje zavoja će biti manje. Malo će se smanjiti dimenzije vagone, ali mislim da na njegovu duljinu ionako to neće biti osjetno.
 

Mon

 
Osoblje foruma
Isto, bilo bi interesantno znati koliko zadire pravi odnosno "1:1" vagon.

Minimalni radius kojeg ja mogu zamisliti za vozilo s tom duzinom i konstrukcijom je R4.
 

thomcro

Aktivan član
Hvala Vam obojici na pomoći!

Vagon vjerovatno neće dalje od Kapotove makete a i to je pod upitnikom >:)

Btw, Kapo je danas vidio djelove vagona i namjestil sam ga slično k'o na onoj gore fotografiji i obostrani zaključak je ... nebu išlo!!! Razlog je jednostavan: onaj komad tračnice nije bil na dobroj poziciji i kad sam je namjestil otprilike gdje bi i trebala biti uza sva mudrijanja oko pomicanja zgloba lijevo desno taj dio u sredini ide previše u prostor. Onako od oka čak i za cijelu širinu tračnice!!! A to je ipak malo previše. A onda opet ovo što wiggum piše o kraćenju ... em bi izgubio na izgledu vagona (kraći vagon ...
2640029028.gif
) a i nekako mi se čini da se nebi puno dobilo, možda 2-3 milimetra (da, znam, ponekad je i toliko presudno) pomicanja.

U svakom slučaju, sad sam barem malo pametniji. Vagon ću nastaviti raditi onako kako sam i zamislio jedino što će ipak ostat samo za na policu. Doduše ima još jedna šansa da se sve isproba al' o tome kad za to dođe vrijeme (slijedeći vikend ću znat točno gdje sam sa ovim vagonom i koja mu je sudba).

Još jednom hvala svima koji ste pomogli i moralno i savjetima oko izrade ovoga vagona.
 

Podržite rad foruma

Ako želite da pomognete radu foruma i portala malezeljeznice.net, možete da donirate i na taj način doprinesete radu foruma i portala u punom kapacitetu ( Detaljnije o donacijama ).

Iznos donacije
Korisnicko ime sa foruma
Ako ste već donirali i više ne želite da imate pretplatu na godišnju ili mjesecnu donaciju, istu možete otkazati klikom na donji gumb:

Na vrh