Pa ja ne znam ja za moju maketu nisam koristio nikakve stampane nacrte sa Wintrack-a vec sam sve lepo nacrtao na hartiju u razmeri 1/10 u odnosu na maketu i sve to lepo nacrtao olovkom na plocu, uz pomoc hight-tech alatko kao kanap i ekser (oversize shestar), cekic i lajsna (koja sluzi kao lenjir) i naravno colstok.
I nisam ni pola metra flexa bacio. Doduse moram da napomenem da su moje sine polovne pa duzine nisu bas jednake, a pored flex-a koristio sam i standardne shine.
Ja licno sam pomalo staromodan (iako imam 19 godina) ali smatram da u pocetku treba da se nauce osnove u svemu, pa i u crtanju. Dakle prvo hartija pa onda wintrack i ostalo, jer, ako ne znas osnovu onda ne mozes da odes nivo vise. Ja wintrack smatram iskljucivo kao eventualno pomagalo a ne kao rutinu. Posto umem dobro da crtam programi mi nisu ni potrebni, koristim ih samo da drugima lako mogu da pokazem nesto po potrebi.
To je moje skromno misljenje, i moj savet drugima, ali stvar je na Vama i vi radite kako hocete i kako Vam je najbolje/najlakse, najbitnije je da ste na kraju zadovoljni svojim radom ali nimalo nebitno da ste nesto i naucili.
Inace o flex tracnicama ja ih postavljam odnosno savijam tako sto posto sam prethodno nacrtao sredinu trase olovkom, postavim je ispruzenu/ravnu na jedan kraj (po mogucnosti nabodem na prethodnu shinu), fiksiram taj pocetak sa bar dva eksera (jedan na prvi prag drugi obicno na treci) i onda lagano pocinjem da savijam. Savijam malo po malo i istovremeno ciekicem lupkam spoljnu sinu da ostane u spojnici i na svakih 5 cm odprilike stanem i ukucam ekser kroz sinu na liniju. I tako savijam dalje lupkam kucaim i proces se ponavlja. Kada odredim kraj onda opet ukucam dva eksera na zadje pragove i obavezno proverim da li se spoljna sina nalazi u spojnici na pocetku. Po potrebi cekicem je malo prikucam da udje. Kada je to obavljeno uzmem Dremel ili slican instrument i odrezem visak. Na kraju uzmem srafciger i cekic i podesavam profil pruge tako sto prislonim srafciger na ekser sa strane i kucnem ga tako da se sina pomeri i to obavljam koliko je potrebno makar sa svakim ekserom, a cilj toga je da krivina bude lepa i jednaka celom duzinom.