D296/297 Mostar-Dalmacija Express

nik

Veteran foruma
#64
ÖBB 1020.17 @nik za Mostar Dalmaciju @nik :D (model mi je danas stigao pa je slikan direktno iz kutije - bez popikanih detalja; samo sam mu skinuo modelarsko kvačilo sprijeda).

Roco 72346
IMG_6856.JPG
IMG_6858.JPG
IMG_6857.JPG
IMG_6859.JPG
IMG_6860.JPG
Htio sam lokomotivu u izgledu oko '86.* a ovaj model je jedini takav od najnovije proizvodnje (nove lampe sa metalnim okvirima, niži rub kotača, metalni rukohvati i brisači).

*) U ljeto 1986. sam se jedini put vozio sa Mostar Dalmacijom a to doba odgovara i slikama iz linka sa početka teme.
http://www.bahnforum.info/index.php?ind=reviews&op=entry_view&iden=773#
 

4w4

Član foruma
#66
..ljeta 1983 je ovaj legendarni internacionalac bio posljednji put samostalan u odnosu na identicno legedarni Dalmacija Ex....u kombinatoriku su upleteni od 1977 za zimski period... i ..naravno ..od Zagreba ..ka zapadu bijahu u analognoj formaciji.......mada su samo 2-3 vagona sa Dalmacija Ex ..produzavala ka zapadu...a od 1984 neprekidno do 1991..nego ljeta 1983..prije tacno 35 godina vracah se iz Sarajeva u Kakanj ...18 vagona....imase....13 punog sastava za odsjek Sa-Zg..i 5 zakljucanih na kraju ka radionici u Banja Luci..a u kompoziciji se isticu ...plavi wl ..bijeli buffet..DB dms tirkiz-krem..Obb jaffa .a ...na ostrim krivinama u Reljevu ...pa na ulazu ...ispred Visokog itd..to je neopisiv spektakl ..zaista..
 

damir661

Poznati forumaš
#67
Sad sa ACME alatom za stariji AB, zamišljam jedan set u sastavu JŽ-Sa AB sa dom.stanicom Kardeljevo (Ploče), jedan WL,Bc i B sa dom. stanicom Sarajevo.
 

4w4

Član foruma
#69
.. od ljeta 1984 .......po pitanju kola iz internacionalnog obrta je ova kompozicija oko 50% skromnija za mrezu ZTO-Sa....ali ne zaustavlja vise nikada u Podlugovi,Visoko,Kakanj,Zepce,Maglaj..itd...i bar 60 minuta joj je vrijeme putovanja izmedju Sa-Zg reprezentativnije..za period 1984-91....ali i garnitura nocnog brzog Zg-Sa-Zg..je otada dnevni brzi na istoj relaciji ..ide 80 -180 minuta prije....ili poslije ovisno o smjeru i otprilike.....mislim bez PT.. Wl i Bc..I CESTO CAK IMA NOVIJE I UDOBNIJE VAGONE (Ztp -Zg..toplazracnjaci itd..)..a on stajase i u Celincu ..Omarskoj,Ivanjskoj....i mnogo rastegnutije vrijeme putovanja je imao...sa druge strane ..kopah po memoriji..i sjetim se 15.5.1983..bas sam ceprkao po mrezi....u Sarajevu je Uriah Heep ..GB sastav teskog rocka..imao nastup...usljed nesporazuma ostao sam bez karte .SVE BJESE RASPRODATO...i vec u 20,50 h ja na B 740 Kozara...pa kuci..a on pojacan za Slovence ucesnike analogne tadasnje focanske partizanske olimpijade ..17 -18 kola od Sarajeva..imah nekakvu privilegiju biti svjedok...i sacuvati za mladje..
 

4w4

Član foruma
#70
...i oko josh nekih stvari oko kojih se ponekad lome koplja po forumima .. ja mogu samo vlastiti doprinos plasirati...pa ko usvoji..a ko ne...ovdje bi se odnosilo na posebne internacionalne kompozicije....siguran sam da je to bila prva sedmica -tjedan ...prvog mjeseca 1981...moj ..od 2006..pokojni stari me je opremio slovenackom skijaskom opremom ...Elan ..itd..tada ..vec naredne zime ..na putu iznad Travnika ka Vlasicu.. lavina nas je obavezala da se vratimo u grad..i spustajte se na skijama ako zelite..ja bijah jedan od hrabrijih,a u medjuvremenu posuli svim i svacim raskrceni put..poderao skije..i jos samo se jednom u zivotu nakon toga izrazbijao na posudjenim na Bjelasnici 1986...i nikad stao vise...a imao sklonosti tome...a ovdje oko objave....pa oko 12-13h tog dana 1981.. ..stoji DB tirkiz -krem garnitura ..govorim starom ..hajdemo...a on navikao na zelembace...nnneee ne moze to biti..pretrpani kutijama,opremom ,kesama..sacekasmo redovni i nismo sjeli ..sjecam se dobro.. tada sam prvi puta uocio posebnu kompoziciju izvana..a DB ..kola u karakteristichnom koloru 1976...u Jablanici kada B 741 morase propustiti B 296..
 

Podržite rad foruma

Ako želite da pomognete radu foruma i portala malezeljeznice.net, možete da donirate i na taj način doprinesete radu foruma i portala u punom kapacitetu ( Detaljnije o donacijama ).

Na vrh