Postavljanje posipa / tucanika na prugu (šodranje)

MortyPorky

Novi član
Pozdrav, imam jedno pitanje dali je netko od vas koristio ballast spreader.. ona stvar za stavljanje tuceta, prozirna koju povlačiš po tračnicama... i dali je netko možda tu istu stvar napravio u diy izvedbi... ili većina postavlja posip sa žličicom, papirom itd. i kistom... krenuo sam sa time ali brate vremena uzme puno, ako želim da to na nešto liči... a sada naći posip od W.S. je lutrija dok traje korona... njihovih proizvoda nema, kupili sve europljani, a očito druge još ne dobivaju..... Barem na modellbahnshop - lippe dućanu.... općenito je problem sa proizvodima iz US..
 

Dani

Poznati forumaš
Supporter (2016)
Ballast spreader je OK za stavljanje tuceta ali opet je potrebno da se kistom izravna i dotjera balast, izgleda dobro ali nije baš fantastičan rezultat ...
Ja sam jednom vidio kako je neki Njemac radio sa špricom/špicom od silikon ljepila..rezultat bude puno bolji i preciznje posipaš pjesak ,zatim uzmeš plastičnu kašiku i lagano kuckaš par puta po šinama da se pijesak sam poravna i naravno ako je potrebno malo sa kistom se finiš dotjera..zatim pošpricaš sa mješavinom vode 0,5 litara sa jednom malom kašikom deterdženta za posuđe ( da pjesak drži na mjestu) i onda ideš sa drvofixom koji je isto pomješan sa vodom.
Stavljanje tuceta traži dosta vremena...to je jedan od dosadnijih poslova na maketi, a i ledja znaju zaboliti ako imaš par metara balasta ;)......

IMG_7810.JPG
 
Last edited:

MortyPorky

Novi član
@Dani Hvala na slikama... Eto jutros ja probao i napravio ovu spravicu za stavljanje posipa/tucanika ili kako ćete da to zovem bez da pokrenem raspravu.... Uštedio si lijepo 30 eurica.... Sve recilkirani materijali i još bolje šljaka.... Normalno da treba poslije doradit kao i na kupljenoj spravi... Ali da ova stvar vrijedi 30 eu ne sigurno.... Eto slikica da dobijete ideju.. Malo dremela, pile za željezo, rašpice i deri..... Rupe sam bušio od manje prema većoj dok nisam dobio idealnu veličinu naspram propuštene količine balasta.... i onda lijepo sa kistom br. 10 i dvije čačkalice odradio ušminjkavanje.... Druge boje balasta nema već 2 mj. za kupit i odlučio šibat sa time... ionako tu dolazi rudnik i sigurno će balast dobit crnu nijansu preko zbog ukrcavanja ugljena.......
 

Attachments

romi

Član foruma
Ma super to momci rade no u 90% filmiča svi to rade na ravnim dionicama ,ajmo malo o posipanju-šodiranju skretnica i pruga koje su u zavojima !!!!!!!!!!!

Čišćenje pruge ,naročito srednjeg dijela na Marklin tračnicama nakon bojanja i ljepljenja ?????? Filmići ,savjeti ????
 

1borna

Veteran foruma
Srednji dio koji je jedan pol se nakon bojanja i šodranja lagano pobrusi finim brusnim papirom (najbolje
oko 6oo) a kasnijom vožnjom vlakova skije svojim klizanjem same čiste te izdanke, što više vožnje to je
bolji kontakt! Mislim da kod Backa srednji dio nikada nije bio posebno čišćen?
Kod skretnica bilo kojeg proizvođača je najbolje Ne šodrati u blizini pokretnih dijelova (jezičaka), da
bi se to manje vidjelo oboji se podloga u boju sličnu šoderu.
 

Podržite rad foruma

Ako želite da pomognete radu foruma i portala malezeljeznice.net, možete da donirate i na taj način doprinesete radu foruma i portala u punom kapacitetu ( Detaljnije o donacijama ).

Iznos donacije
Korisnicko ime sa foruma
Ako ste već donirali i više ne želite da imate pretplatu na godišnju ili mjesecnu donaciju, istu možete otkazati klikom na donji gumb:

Na vrh