Putnički vagoni GANZ i Goša IT

Stanley

Poznati forumaš
#1
Nisam primijetio da imamo ovakvu temu, a mislim da vagon zaslužuje poseban osvrt jer je široko korišten na mreži JŽ i to u tri varijante: kao vagon za brze vlakove, kao WR i kao WL. Također je bio i u sastavu međunarodnih vlakova. Osobno pamtim ploču na jednom vagonu s odredištem Hoek van Holland, dakle bio je u sastavu Austria Expressa.
Fotografije su preuzete s foruma railserbia.net.

Iz časopisa Nova proga, siječanj/januar 1961. godine:Putnički vagoni JŽ bili su 2. razreda, imali su 9 odjeljaka i 72 sjedeća mjesta, a bili su (bar prvih godina) označeni dopuštenom brzinom 140 km/h. Na slici se dobro vide tipična originalna postolja ovih vagona:Osim u sastavu brzih vlakova JŽ našim prugama je vozio i kao vagon MAV na vlakovima iz Budimpešte za Rijeku i obratno - između ostalog i kao WL (pamtim iz 1966. natpise Utasellátó i hálókocsi). MAV je široko koristio ovaj vagon i to u više varijanti, od kojih je jedna bila za prigradski promet s vratima i unutarnjim uređenjem slično HŽ Bt (mislim da se koriste i danas). Također je vozio kao vagon za brze vlakove, kao WR (vozio sam se u njemu i popio pivo na relaciji Budimpešta - Čop 1968. godine) i kao salon.

Vagon MAV:Tehnički crtež varijante koju su koristile (i) JŽ:Nekoliko tih vagona je očuvano i koriste se ili su se do nedavno koristili u pojedinim željezničkim upravama ex Yu kao vagoni za posebne namjene, dakako uz opsežnu rekonstrukciju.
Ne znam da li postoji odgovarajući model na tržištu. Čini mi se da ga je svojedobno radio Deak, ali nisam siguran. U svakom slučaju ovaj model bi mogao biti privlačan za proizvođače, jer nije vozio samo u MAV i JŽ već i u međunarodnim vlakovima.
 

damir661

Veteran foruma
#2
Zar nije i Fugert radio ove vagone?
Ima ih i dan danas po radnim i pomoćnim vozovima, kao i nekoliko preživelih primeraka kao JŽ.

WL i WR su valjda imali po 10 prozora, za razliku od 2. klase.
 

Stanley

Poznati forumaš
#5
Evo jednoga, vjerojatno ex WL, kao Uak-zž u sastavu kemijskog vlaka u Zaboku srpnja 2013. (foto Nikola-Zabok na forumu zeljeznice.net): 

nik

Veteran foruma
#6
Peć (Пећ, Pejë), le 2 septembre 1982. Photo Pierre B
Voiture-lits JŽ avec marquages KSR (KSR assurait les prestations d'hôtelerie ferroviare en Yougoslavie à l'époque). Voiture d'une série de 19, construites en Hongrie en 1958 et 1959 (MÁV Dunakeszi Főműhely, ateliers MÁV de Dunakeszi, devenus aujourd'hui Bombardier Transportation MÁV Kft.)
(Ovaj na gornjoj slici već ima zamijenjena postolja.)http://forum.e-train.fr/viewtopic.php?f=5&t=34633&start=15
 
Last edited by a moderator:

damir661

Veteran foruma
#7
Inače u filmu "Dvoboj za južnu prugu" se pojavljuje i WR. Film je iz 1978.
 
Last edited by a moderator:

Joshka

Član foruma
#9
Gornji vagon nije Fuggerth, Fuggerth-ovi nemaju enterijer, prozori su manji od ovih i 'stakla' nisu tako prozirna! Inace se trenutno tesko nabavljaju jer se, kako neki kazu, ne isplati se proizvoditi modele u Madjarskoj. Cena jednog vagona je oko 20 eura.
 
#12
Aha,ravni sa čela.Ja tražim one prvobitne za WR i WL,ali njih izgleda niko ne radi.Bio sam na par dana na Balatonu,ovakvih sa vratima na sredini ima još na mnogim vozovima.
LP Miloš
 

Stanley

Poznati forumaš
#15
Hmm... Sve je to lijepo, ali ovdje vidimo samo modele prerađenih tj. moderniziranih vagona Ono što mene osobno zanima su originalni GANZ-ovi s originalnim postoljima i klasičnom ''harmonikom'', u varijantama putničkih vagona, WR i WL. Nekako mi se čini da bi odgovarajući model teško mogli dočekati. Ili...?
 

Gorchi

Poznati forumaš
Supporter (2016)
Supporter (2017)
Supporter (2019)
Supporter 2020
#17
Može još koja sličica pravog vagona? :D

Ganz vagoni-barve, 197x, Zagreb glavni kol. (nikola).jpg
O toj sliki može nik nešto napisati ;)

Ba_, 196x, Maribor (Vecer)_resize.JPG Vlak Bratsva i jedinstva, Maribor, negdje u 60-tim. Slika iz novina Večer

GANZ Spalnik, Ljubljana 197x (Joze Vrabl).jpg
Vagon za spavanje u Ljubljani, negdje u 70-tim. Foto Jože Vrabl.

j1967(204).jpg

DVJ_Spalnik_cutout.jpg

I nas toj poslednjoj "kataloškoj" slici se pitam je li to zaista GANZ??
 

nik

Veteran foruma
#19
Ono što još uvijek nismo razjasnili je pitanje da li su ovi Ganz WR došli takvi krajem 50-ih ili su pregrađeni iz Ganz B vagona u sredinom 60-ih. Naime raspored prozora i vrata je identičan na WR i B vagonima, ako zanemarimo 'teretna' vrata na jednom 'ćošku' vagona, a to za novograđene vagon-restorane baš i nije uobičajeno. :hmmm:
 

Podržite rad foruma

Ako želite da pomognete radu foruma i portala malezeljeznice.net, možete da donirate i na taj način doprinesete radu foruma i portala u punom kapacitetu ( Detaljnije o donacijama ).

Iznos donacije
Korisnicko ime sa foruma
Ako ste već donirali i više ne želite da imate pretplatu na godišnju ili mjesecnu donaciju, istu možete otkazati klikom na donji gumb:

Na vrh